Formiran komitet za povećanje trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine, Srbije i S. Arabije

Formiran komitet za povećanje trgovinske razmjene Bosne i Hercegovine, Srbije i S. Arabije

Saudijska Arabija, Srbija i Bosna i Hercegovina danas su u Rijadu formirale zajednički trilateralni komitet koji se bavi kreiranjem i praćenjem aktivnosti vezanih za povećanje trgovinske razmjene i realizaciju saudijskih investicija u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Komitet je formiran tokom sastanka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića sa ministrom trgovine i investicija Saudijske Arabije Mahidom bin Abdulahom Al Kasabijem.

Ljajić i Šarović, koji predvode delegaciju dvije zemlje u dvodnevnoj zajedničkoj posjeti Saudijskoj Arabiji danas su se sastali sa saudijskim princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Sa princom Al Saudom, koji je i predsjednik Državne komisije za turizam i kulturnu baštinu, usaglašena je posjeta turoperatera iz Srbije i Bosne i Hercegovine za april ove godine, gdje će biti predstavljena turistička ponuda dvije zemlje za saudijsko tržište.

U susretu sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i životne sredine Abdurahmanom Abdulom Mosenom Al Fadilom dogovoreno je održavanje zajedničkog sajma u Rijadu, na kome će biti predstavljeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potencijali Bosne i Hercegovine i Srbije..

Ministar gradjevinarstva i stanogradnje Madžed bin Abdulah Al Hogai pozvao je kompanije iz Bosne i Hercegovine i Srbije iz oblasti građevinarstva da učestvuju na tenderima u Saudijskoj Arabiji, “budući da se očekuje izgradnja više od 1,5 miliona stambenih jedinica u narednih sedam godina” – javljaju agencije.

 

Previous Hadži Lojo: 'Strašni vođa bosanskih pobunjenika'
Next Nijaz Duraković - intelektualac britkih misli i jasnog jezika (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ećo Company počinje na Ilidži izgradnju jednog od najvećih salona namještaja u regionu

U sarajevskom naselju Stup, uz glavnu gradsku saobraćajnicu, Ećo Company će uskoro započeti izgradnju “najvećeg i najelitnijeg salona namještaja u regionu”, kako su rekli iz ove kompanije. Tim povodom direktor

Ekonomija/Biznis

Posljedice koronavirusa u regionu: Bosna i Hercegovina i Srbija imale najbolji ekonomski odgovor

U državama bivše Jugoslavije od početka pandemije koronavirusa zaraženo je ukupno 1.238.199 osoba, a preminulo je 24.287 osoba oboljelih od Covida-19. Najviše zaraženih registrirano je u Srbiji, čak 442.835, dok

Ekonomija/Biznis

Interes u očuvanju uzgoja: Najveći bh. trgovački lanac zainteresovan za bamiju iz Brčkog

Njiva na kojoj su samo čovjek, motika i pčele čest je prizor u Brčkom. Na ovakvim parcelama se uzgaja bamija odnosno bamlja. Brčko je jedan od najvećih proizvođača bamije na