Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuvar tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuvar tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježio je danas 129. rođendan bogatim i raznovrsnim programom, a prvi jutrošnji posjetioci bili su najmlađi građani BiH, učenici prvih razreda osnovnih škola koji su pod muzejsko okrilje došli kako bi naučili nešto više o bogatoj baštini svoje domovine, javlja Fena.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić je posebno ukazao čast prvim posjetiocima, najmlađima, a u izjavi za medije je kratko podsjetio da iako status ove institucije nije riješen, ona čuva tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti, što je čini najreprezentativnijom i najstarijom naučno-obrazovnom i kulturnom institucijom u BiH. Njihova vrijednost je, naveo je, u davanju mogućnosti budućim istraživanjima, učenju, spoznavanju te razvijanju kulture u BiH.

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Marica Filipović je za Fenu kazala da su formirani punktovi muzejskih odjela na kojima će kustosi posjetiteljima prezentirati bogatstvo ove institucije, u kojoj je također smještena i naučna biblioteka.

Danas će svako odjeljenje predstaviti svoj rad, tako će Odjeljenje prirodnih nauka prezentirati rad na zaštiti biljaka, proučavanju životinja i kompletan živi svijet u BiH. Odjel arheologije predstavit će rad kustosa odsjeka za prethistoriju i srednji vijek, te će posjetiteljima približiti rad na konzerviranju, prepariranju, zaštiti predmeta.

Odjel etnologije prikazat će angažman na zaštiti tekstilnih predmeta, sakupljanju usmene građe i dokumentacije, čuvanju zanatskih proizvoda i mnogih drugih segmenata kulture življenja u 19. i 20. stoljeću.

– Posao kustosa je izuzetno zanimljiv, složen je, ima puno segmenata kao što je muzeološki rad, gdje se radi direktno s predmetima, priprema zbirki, potom rad s posjetiocima koje treba zainteresirati i predstaviti im izložbu te ukazati na važnost izloženog – kazala je Filipović.

Također, dodala je, i naučnoistraživački rad je izuzetno dinamičan, realizira se na terenu, proučava se dokumentacija, arhivska građa, te se to sintetizira u članak koji se objavljuje u Glasniku Zemaljskog muzeja BiH.

Današnji program bio je još jednom prilika za sve da vide originalnu sarajevsku Hagadu, a u večernjim satima Muzej će prirediti koncert kvinteta “Klaster” Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te otvaranje dviju izložbi – arheološke postavke “Ars erotica” autora Adnana Busuladžića te “Arktičke sudbine” francuskog fotografa Nicolassa Mingassona, obje u zgradi Odjeljenja etnologije.

Posjetitelji Muzeja moći će uživati u raznovrsnim sadržajima, cjelodnevne prodajne izložbe muzejskih publikacija, suvenira i starih razglednica, najmlađi će moći učestvovati u radionici za djecu “Mozaik” u Odjeljenju arheologije, a bit će upriličeno i predstavljanje kartica Kluba prijatelja Zemaljskog muzeja BiH.

Vrata Zemaljskog muzeja bit će otvorena do ponoći, a ulaz je slobodan.

Previous Privredna komora manjeg bh. entiteta poziva na ekonomski patriotizam: Cjelokupnu proizvodnju i u RS i u Federaciji BiH tretirati kao domaću
Next Reisu-l-ulema nakon napada na džemat IZ u Bielefeldu: IZ u BiH ima puno povjerenje u njemačke institucije

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosanska rediteljka Aida Begić pozvana u Američku filmsku akademiju

Nagrađivana bosanskohercegovačka filmska autorica Aida Begić dobila je poziv za članstvo u američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS), organizaciji koja svake godine dodjeluje prestižnu filmsku nagradu Oscar. Akademija je

BAŠTINA

Oko hiljadu stećaka historijsko bogatstvo općine Srebrenica

  Područje općine Srebrenica bogato je nekropolama srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka – čak ih je oko 50, a obuhvataju između 950 do 1.000 stećaka, kazao je za Fenu kustos Muzejske

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Kuću bosanskog jezika u Tuzli posjetili srednjoškolci iz Tuzle i Živinica

TUZLA – Povodom Dana maternjeg jezika, koji se u svijetu obilježava 21.februara, 20.02.2024. godine Kuću bosanskog jezika posjetili su učenici Mješovite srednje Elektrotehničke škole Tuzla, sa svojim nastavnicima. Ovom prilikom