Bošnjačka stranka uputila izvinjenje Crnogorcima; prethodno ih nazvali malom nacijom a Njegoša genocidnim piscem

Bošnjačka stranka uputila izvinjenje Crnogorcima; prethodno ih nazvali malom nacijom a Njegoša genocidnim piscem

Shares

Predsjednik Bošnjačke stranke u Crnoj Gori Rafet Husović oglasio se saopćenjem u kojem je uputio i izvinjenje zbog izjava koje je prethodnih dana davao visoki funkcioner te stranke Adnan Muhović. 

Muhović je u razgovoru za TV Vijesti kazao da su Crnogorci mala nacija i da ih ima manje od Bošnjaka u Tuzlanskom kantonu. On je ponovio da je Petar Petrović Njegoš bio genocidni pjesnik – podsjećaju mediji u CG.

-Kao predsjednik Bošnjačke stranke, osjećam moralnu i političku obavezu, da javnosti Crne Gore saopštim da glavni prioriteti Bošnjačke stranke od njenog osnivanja, bili su i ostaju građanska, multinacionalna i multivjerska Crna Gora. Čvrsto stojimo na kursu koji našu zemlju vidi kao članicu EU i NATO saveza, te se takva politika naše stranke neće mijenjati.

Podsjećam javnost da je Bošnjačka stranka i prije i nakon parlamentarnih izbora održanih oktobra prošle godine bila tema ili meta određenih političko-interesnih grupacija. Ta koordinirana aktivnost koja ne prestaje, a kojoj je glavni cilj da umanji uticaj i ugled Bošnjačke stranke, sprovodi se kako od subjekata u Crnoj Gori, tako i od grupacija van granica naše države.

Vjerovatno je da su određeni članovi Bošnjačke stranke svojim izjavama i djelovanjem povrijedili osjećanja građana ili doprinijeli podizanju tenzija, te se zbog toga, kao predsjednik Bošnjačke stranke, izvinjavam građanima Crne Gore. Takođe, upućujem apel svim članovima Bošnjačke stranke da se suzdrže od takvih komentara koji mogu doprinijeti narušavanju građanskog karaktera Crne Gore i devalviranju mulinacionalnog i multivjerskog sklada. Iako je u poslednje vrijeme bilo dosta neopravdanih napada na Bošnjačku stranku i na njeno rukovodstvo, mi na te uvrede i ponižavanja nećemo odgovarati.

Bošnjačka stranka nikada nije trgovala, kako se to želi predstaviti u javnosti. Da su nam namjere bile takve i da smo brinuli samo o funkcijama prihvatili bi ponudu opozicije, od koje nam je nuđeno mnogo više funkcija. Tada bi smo kao stanka dobili, ali bi izgubila Crna Gora.

Podvlačim da za nas u Bošnjačkoj stranci nema alternative kada je u pitanju građanska i evropska Crna Gora, članica NATO saveza. Na tom prioritetu ćemo i dalje predano raditi.

Zaključiću osvrtom na aktulenu temu vezano za proglašenje Dana kulture, koja je bez ikakvog razloga ispolitizovana. Ukoliko se pitanje izmjena i dopuna Zakona o državnim praznicima opet nađe na dnevnom redu i u skupštinskoj proceduri, tada ćemo saopštiti jasan stav, do tada se Bošnjačka stranka na ovu temu neće oglašavati, navodi se u saopćenju.

 

(MiruhBosne)

 

Shares
Previous Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini povećana za 3,8 posto
Next Bosanska kuća - Stara kuća Mare Popović (Foto)

You might also like

SANDŽAK

Znamenite ličnosti iz bošnjačke historije: Hasan-aga Zvizdić (1892-1980)

Shares Facebook Hasan-aga Zvizdić ugledni je sjenički trgovac, predsjednik Odbora za odbranu Sjenice u toku Drugog svjetskog rata i jedna od najznačajnijih historijskih ličnosti Sjenice i Sandžaka uopšte. Rođen je

NAŠI LJUDI

NAJNOVIJE ISELJAVANJE BOŠNJAKA IZ CG: Prijeti li opustošenje životnog prostora ?

Shares Facebook Radi se o „kontinuitetu odlazaka“ sa ovih prostora, prije svega bošnjačkog stanovništva. Facebook Piše: Šemsudin Hadrović Tek od nedavno se neke NVO u Crnoj Gori (Euromost) počinju zanimati

SANDŽAK

Dan Sandžaka obilježen nizom manifestacija

Shares Facebook U okviru obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka, u nedjelju su u Novom Pazaru održani Sandžački književni susreti SAKS 2016. i dodjela nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, te drugi po