Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini povećana za 3,8 posto

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini povećana za 3,8 posto

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – oktobar 2016. godine, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

 
Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u ovom periodu povećana je za 3,8 posto u odnosu na isti period 2015. godine, a najveće povećanje na mjesečnom nivou bilo je u februaru i iznosilo je 7,3 posto. Izvozno orijentirana prerađivačka industrija s povećanjem od 3,2 posto predstavljala je glavni oslonac rasta  uz sektore proizvodnje električne energije  i rudarstva, koji su ostvarili povećanje proizvodnje od 6,1 posto, odnosno 2,9 posto u odnosu na isti period 2015. godine.

Posmatrano na nivou grana najviše stope rasta su ostvarene u okviru proizvodnje namještaja 15,3 posto, hemijskih i gotovih metalnih proizvoda oko 13 posto, prehrambenih i drvnih proizvoda oko 8 posto, odnosno 6 posto u odnosu na isti period prethodne godine.
U septembru 2016. broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 733,3 hiljade i veći je za 2 posto u poređenju s istim mjesecom 2015. godine. Broj registriranih nezaposlenih osoba u oktobru 2016. godine iznosio je 512,5 hiljada i smanjen je za 4,5 posto na godišnjem nivou. Najznačajniji doprinos rastu broja zaposlenih bio je u  oblastima trgovine na veliko i malo, popravkama motornih vozila i motocikala te prerađivačkoj industriji.

Ukupan iznos depozita na kraju devetog mjeseca je dostigao 17,2 milijarde KM, a depoziti stanovništva do kraja septembra porasli su za 6,6 posto.
Vanjskotrgovinski robni deficit u BiH u periodu januar-oktobar 2016. godine iznosio je 5,551 milijardu KM i u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za 3,2 posto. Za 10 mjeseci prošle godine BiH je izvezla robe u vrijednosti 7,692 milijarde KM,  što predstavlja povećanje od 2,6 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz stagnirao i iznosio je 13,243 milijarde KM.

 

Izvor: Agencije

Previous Reisu-l-ulema nakon napada na džemat IZ u Bielefeldu: IZ u BiH ima puno povjerenje u njemačke institucije
Next Bošnjačka stranka uputila izvinjenje Crnogorcima; prethodno ih nazvali malom nacijom a Njegoša genocidnim piscem

You might also like

Ekonomija/Biznis

Snalažljivi Hercegovci: Ljubuška firma traži 30 radnika za šivanje maski

Ljubuška firma Arox proizvodnja d.o.o. koja je nedavno počela proizvodnju zaštitnih maski znakovitog naziva Korona, reagujući na potrebe tržišta, traži veliki broj radnika, piše bljesak.info. U oglasu koji se može

MADE IN BOSNIA-387

Firma Dermal – u Kneževu za godinu i po uposlili 200 radnika, sada šire proizvodne pogone

  Da neke firme u Bosni i Hercegovini rade i više nego dobro, pokazuje nam firma Dermal, koja svoja postrojenja ima u Kotor-Varoši i u Kneževu. Naime, ova firma morala

Ekonomija/Biznis

Klas somuni na EU tržištu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je implementirala program certificiranja organske proizvodnje i izvoza svojih proizvoda – Sarajevski somun i Somun od integralnog brašna na tržište EU. Ovo su