Kušlat – stara utvrda i u njoj džamija već vijekovima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače

Kušlat – stara utvrda i u njoj džamija već vijekovima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače

Nekoliko je verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime… naziv potiče od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića. No, u narodu je poznata i priča da je tvrđava Kušlat ime dobila po ptičjem gnijezdu.

Stara utvrda Kušlat i u njoj džamija već vijekovima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače.

Džamija potiče iz 15. vijeka iz vremena kad su Osmanlije osvajale Bosnu. Sagrađena na vrhu visoke stijene unutar utvrde, namijenjena je bila vjerskim potrebama osmanskih vojnih posada. To je specifičan objekat čiji su zidovi svjedoci gotovo 500 godina turbulentne bosanske historije. Zapaljena je u februaru 1993. godine.

Obnovljenja Kušlat džamija otvorena je 2013. godine. Džamiju su svečano otvorili vakifi džamije doktor Džemil Hujdurović i njegova supruga doktorica Senada, te zvornički advokat Alija Efendić koji ju je otvorio u svoje ime i ime svoje majke Hasibe.
“Kompletne troškove obnove, koji su iznosili oko 100.000 konvertibilnih maraka, snosile su ove četiri osobe”, kazao je predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zvornik Mustafa Muharemović za AA.

U prošlosti je bila popularno mjesto ne samo za vjernike. Putnike namjernike privlačile su i legende vezane za njen nastanak. Po riječima Mustafe Muharemovića, tvrđava Kušlat je prije dolaska Osmanlija bila srednjovjekovni utvrđen grad. Iz utvrde su štićeni karavani, ali i obični putnici. Po dolasku Osmanlija izgrađena je džamija.

Za nju putopisac Evlija Čelebija kaže da je Ebul Fethova, što znači da je izgrađena za vladavine sultana Mehmeda II Osvajača.

“Kušlat je imao strateški značaj s obzirom na to da je bio na prometnici između Srebrenice i Zvornika, gdje su bili karavanski putevi. Ovuda je izvlačena ruda iz Srebrenice“, kaže Muharemović.

Nekoliko je verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime.

Muharemović je pojasnio da naziv potiče od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića. No, u narodu je poznata i priča da je tvrđava Kušlat ime dobila po ptičjem gnijezdu. O historiji i posebnosti ove džamije svjedoče zapisi u brojnim knjigama, ali i sjećanje ljudi koji su je pohodili.

Zasigurno je veličina duhovnosti i ljudskog vjerovanja bila zalog za očuvanje svih ljepota ovog kraja, ali i temelj bolje budućnosti gradine Kušlat i džamije u njoj.

Do džamije se može doći samo pješice, iz pravca rijeke Pahljevići.

Kušlat džamija ponos PodrinjaBosna i HercegovinaVideo:Amo Hanić

Posted by Kušlat on Wednesday, February 1, 2017

Previous Samostalni politički razvoj srednjovjekovna Bosna započela je u 7. vijeku - U temelje bosanskog srednjovjekovlja, pored slavenske, ugrađena je ilirska i avarska baština
Next Davis Cup: Teniseri Bosne i Hercegovine nadigrali Poljake!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Galerija u Počitelju koja ostavlja bez daha (Video)

  Ideja o galeriji na vrhu samog Počitelja nastala sa ciljem da posjetitelji imaju motiv više da se popnu na sam vrh i ponesu suvenir koji će evocirati: uspomenu na

BAŠTINA

Izložbom ‘Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)’ otvoren Muzej bosanskog kraljevstva

”Muzej bosanskog kraljevstva“ otvorio je sinoć prvu muzejsku postavku “Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)” autora dr. Enesa Dedića, javlja AA. Izložba obuhvata vremenski period od 1189. do 1461.

BAŠTINA

Privode se kraju istraživanja na lokalitetu Srednjovjekovnog grada Dubrovnika

  Arheološka istraživanja na lokalitetu Srednjovjekovnog grada Dubrovnika u Ilijašu privode se kraju! Kako navodi prof. Edin Bujak, radovi su u posljednjoj fazi i rezultati su izuzetno dobri. “Arheološka istraživanja