Dokumentarni film o gradnji HE Jablanica

Dokumentarni film o gradnji HE Jablanica

Ovih dana aktuelna je priča o ispuštanju vode iz Jablaničkog jezera, mnogi smatraju da je svojevrsnu eko-katastrofu izazvao taj potez Elektroprivrede… Međutim, stvarna ekološka i ljudska nevolja nastala je prilikom gradnje HE na Neretvi.

Hidroelektrana „Jablanica“ je prvo i najveće hidroenergetsko postrojenje izgrađeno na rijeci Neretvi. Građena je u dvije faze od 1947. do 1955. i od 1955. do 1958. godine. Proizvodnja električne energije u HE „Jablanica“ započela je u februaru 1955. godine. Nakon izgradnje bila je najveći hidroenergetski objekat u bivšoj SFRJ.

Pogledajte dokumentarni film o gradnji hidroelektrane Jablanica; radnja pored izgradnje hidroelektrane pokriva i dio o raseljavanju stanovništva i rušenju sela koja su se našla na lokalitetu budućeg Jablaničkog jezera.

(MiruhBosne)

Previous U Travniku obilježena 25. godišnjica savjetovanja komandanata Patriotske lige
Next Kako Bužim odolijeva "bijeloj kugi"

You might also like

TV

Međunarodna zajednica prije šest godina otvorila put za referendum u RS (Video)

Svako ko danas u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica, posljednje postupke Milorada Dodika vezano za referendum najavljen za 25. septembar ocjenjuje kao jeftini politički igrokaz s namjerom

TV

Intervju koji je oduševio milione i mnogima otvorio oči po pitanju Palestine

Piersu Morganu, poznatom britanskom tv voditelju, gostovao je (ne u studiju) Bassem Youssef, egipatski tv voditelj i komičar. Razgovor je opisan kao žestoka i emotivna debata o historijskom tretmanu Palestine

NAŠI DANI