Čović sam sebe demantuje: preko noći zaboravio priče o ‘trećem entitetu’

Čović sam sebe demantuje: preko noći zaboravio priče o ‘trećem entitetu’

Dragan Čović danas je u Mostaru nakon sjednice HNS-a kazao da ne postoji dokument u kojem postoji treći entitet. No, s druge strane Čović je u samo tri TV gostovanja u dva protekla mjeseca iscrtao teritoriju trećeg entiteta.

Gostujući na “Naša TV” iz Mostara 7. januara Čović je kazao koji bi to dijelovi Bosne i Hercegovine činili treći entitet.

– Tu bi bili i Hercegovina i Posavina i dijelovi centralne Bosne i Žepče. Ali kakva god bude organizacija prostora, neko će uvijek ostati van tog kruga. O njima ćemo voditi posebnu brigu. Gdje god stanuje bar jedan Hrvat, njemu se treba posvetiti pažnja. Ali to nas neće spriječiti da zaštitimo jezgru Hrvata u BiH, da ljudi ostaju ovdje i da se ne raseljavaju – rekao je Čović.

Gostujući na N1 televiziji 14. decembra 2016. godine kazao je da se BiH može urediti tako da „Hrvati dobiju entitet“.

Prvi put je o granicama trećeg entiteta govorio na Face TV kod Senada Hadžifejzovića 4. novembra 2016. godine spominjući da bi treći entitet uključivao Posavinu, Žepče, srednju Bosnu.

Ne treba zaboraviti da su pored Čovića i hrvatski branitelji tražili da ispuni obećanje i osigura treći entitet i kanal na hrvatskom jeziku, podsjeća NAP.

Želi li zaista HDZ novi entitet…?

-Ništa novo od lidera HDZ-a. Navikli smo na njegovih više lica. Priča o trećem entitetu, federalizaciji ili šta već zagovaraju iz HDZ-a ponajviše služi za dnevnopolitičku svrhu – za svojevrsno ucjenjivanje koalicionih partnera i, naravno, podilaženje nacionalistički orijentisanom glasačkom tijelu.

U situaciji kada HDZ kontroliše toliko toga u FBiH, prije svega mislimo na kontrolu finansijskih institucija, postavlja se logično pitanje: zašto bi HDZ htio zaseban entitet? S konja na magarca – ne isplati se!

Draganu Čoviću i ostalim političkim liderima bosanskohercegovačkih Hrvata u ovom slučaju isključivo se isplati ono što najviše i zagovaraju, a to je promjena Izbornog zakona. Tom bi promjenom Čović želio osigurati dugotrajnu i stalnu poziciju u vlasti onima za koje glasaju bosanskohercegovački Hrvati, tj. HDZ-u.

 

(MiruhBosne)

 

Previous Investicija od 10 miliona eura u Brezu!
Next Reportaža iz Srebrenice (Video)

You might also like

NAŠI DANI

“Koalicija za Mostar 2020”: Izuzetno dobar izborni rezultat

Predstavnici stranaka u okviru „Koalicije za Mostar 2020“ održali su sastanak sa ciljem analize upravo provedenog izbornog procesa u Mostaru. Konstatovano je da je “Koalicija za Mostar 2020” ostvarila izuzetno

NAŠI DANI

Za šta je optužen Milivoj Batinica, čovjek sa snimka koji je danas šokirao Srbiju?

U okviru devetog kola Prve futsal lige Srbije, futsaleri SAS-a iz Zrenjanina, na gostovanju u Beogradu, ostvarili su veoma pobjedu protiv ekipe FON Banjica rezultatom 6:4. Ipak, ovaj meč ostaće

NAŠI DANI

Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da u RS ne postoje organizovani paradžemati i centri za obuku terorista, dok u Federaciji BiH (FBiH) ima na desetine takvih centara,