Danas jedina na Balkanu: Travnička tvornica Dolac 116 godina proizvodi šibice

Danas jedina na Balkanu: Travnička tvornica Dolac 116 godina proizvodi šibice

Domaćinstva na selu još uvijek su privrženija šibici nego upaljaču. Šibica se sve više traži i kao suvenir, tako da mislim da se ona neće baš tako lako ugasiti na bh. tržištu”, kaže Haris Kulaglić

Tvornica šibica Dolac na rijeci Lašvi kod Travnika jedina na Balkanu proizvodi drvca za paljenje vatre. Od nekadašnjih 200 radnika koji su radili u tri smjene danas u ovome poduzeću radi desetak radnika povremeno.

Ipak, novi vlasnici nisu dali ugasiti šibicaru koja ovdje postoji 116 godina, a uveli su i novi proizvod tzv. kaminsku šibicu koja je duža od obične i veoma tražena na tržištu.

Jeftini upaljači su potisnuli šibicu sa tržišta. Iako se i dan-danas mogu naći u pojedinim trgovinama, šibice se na tržištu sve manje traže. Rijetki su oni koji i u kućama imaju šibicu, mada u određenim situacijama, uprkos svoj tehnici i tehnologiji, ovo malo pomagalo za paljenje vatre može dobro doći svima.

“Tvornica radi za domaće tržište, a nešto se izvozi i u susjednu Srbiju. Desetak radnika radi povremeno u proizvodnji šibica, a zahvaljujući maloprodajnim objektima poduzeća Best, što proizvedemo, to se i proda. Radnici koji su nakon privatizacije imali uvjete za mirovinu, ostvarili su svoja prava iz radnog odnosa, a oni koji nisu imali mjesta u šibicari, dobili su priliku da rade u okviru poduzeća Best, koje je i vlasnik ove tvornice”, izjavila je za Anadolu Agency direktorka tvornice Ljubinka Lešić.

Zanimljivo je napomenuti da je 80-tih godina prošloga stoljeća za šibicaru nabavaljena nova oprema iz Švedske. Nakon rata u BiH, Šveđani su kupili tvornice šibica u Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj. Privatizirali, ugasili proizvodnju i prodali imovinu.

“Dolazili su oni i ovdje u našu tvornicu da je kupe. Htjeli su da imaju monopol na tržištu, međutim tadašnja direktorka Senada Halilović nije htjela prodati tvornicu šibica u Docu. Privatizacija je izvršena 2003. godine i od tada tvornica šibica radi, ali sa smanjenim kapacitetima”, govori Hasema Gačić, bivša laborantica tvornice šibica.
Pored domaćinske šibice ovdje se proizvodi i kaminska šibica. Novi proizvod tvornice, koji je sve traženiji na tržištu.
Zahvaljujući inovaciji Seada Šćetića, majstora na održavanju, ručni rad zamijenjen je strojnim.

“Kaminsku šibicu radili smo ručno. To je bio veoma težak i spor posao. Došao sam na ideju da ručni rad zamijenim mašinskim, odnosno bržim načinom proizvodnje, tako da sve ide daleko efikasnije, lakše i jeftinije. Koliko mi je poznato, kaminska šibica je jako tražena na tržištu,” kaže Sead.

Radnici s kojima smo razgovarali u tvorinici šibica Dolac na Lašvi imaju samo riječi hvale za uvjete u kojima rade.
“Uslovi za rad su dobri. Plaća redovna, a kako nam je došla nova tehnološka linija za proizvodnju šibica, raditi je puno lakše. Nema nikakvih problema, stresova. Radi se normalno”, kaže Razija Belegić, koja trideset godina proizvodi šibice.

Radnici tvrde kako se proizvodnja šibica, ipak, neće lako ugasiti.

“Proizvodnja šibice lagano odumire, ali mislim da će šibica u manjim količinama još dugo biti na našem tržištu. Domaćinstva na selu još uvijek su privrženija šibici nego upaljaču. Šibica se sve više traži i kao suvenir, tako da mislim da se ona neće baš tako lako ugasiti na bh. tržištu”, kaže Haris Kulaglić iz tvornice šibica Dolac na Lašvi.

Previous Sonja Biserko: Dokazi o umiješanosti Srbije u rat u Bosni i Hercegovini nisu sporni. BiH mora obnoviti tužbu
Next Životni put Đemile Talić Gabriel: od rodne Bosanske Dubice do uspješne poslovne žene u Australiji

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski brend GlamWood proizveo torbe koje će uskoro prezentovati u Milanu i Dubaiju

GlamWood je novi brend koji je na tržište plasirao unikatne proizvode od drveta među kojima prednjače ženske torbe kao i razni drveni modni dodaci drvene naušnice, ogrlice, narukvice, prstenje te

MADE IN BOSNIA-387

Lađe Himze Bužimkića iz Bosanske Krupe plove Veronom, Temzom, Murom…

  Himzo Bužimkić (50), jedan od najboljih lađara Bosanske Krupe i šire, izradom ovog prepoznatljivog simbola Unsko-sanskog kantona i cijele države, izradom lađa se bavi još od 16. godine. Prvu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Mladi u digitalnom dobu“ – IT sektor i dalje dobra prilika za posao mladim osobama (Video)

  „Mladi u digitalnom dobu“  – konferencija je namijenjena prije svega srednjoškolcima ali i studentima koji već sada razmišljaju o svom prvom poslu i zanimanju u IT sektoru. Ova industrija