Vratili se iz Austrije i napušteno zemljište u Derventi iskoristili za uzgoj organskog bilja

Vratili se iz Austrije i napušteno zemljište u Derventi iskoristili za uzgoj organskog bilja

Dok mnogi odlaze iz zemlje u potrazi za poslom i boljim životom, još uvijek ima i onih koji vide bogatstvo koje pruža Bosna i Hercegovina.

Ivana Stjepanović, rodom iz Bijelog Brda kod Dervente koja je kao desetogodišnja djevojčica s porodicom izbjegla u Austriju, iz ljubavi prema rodnom kraju odlučila je pokušati promijeniti svijest lokalnog stanovništva i pokazati da se i u BiH može raditi i zarađivati i to od sopstvenog zemljišta.

Shvativši da je naša zemlja puna kvalitetnog i neobrađenog zemljišta, Stjepanović prošle godine osniva kompaniju pod imenom “Bosna raste organski/Bosnia grows Organic” čije je osnovna djelatnost uzgoj organskog ljekovitog i začinskog bilja.

“Zemljište koje smo uzeli u zakup je od vlasnika koji se još uvijek nisu vratili u BiH i stoji napušteno. Zemlja stoji neobrađena preko 25 godina i predstavlja značajan kapital koji se treba iskoristiti. Do sad smo uzeli 35 hektara na zakup od osam porodica. Od 35 hektara, 9,09 je već očišćeno i uzorano i čeka sadnju naših prvih organskih kultura, koja će se desiti na proljeće ove godine”, govori Stjepanović.

Za planiranu sadnju kultura birali su uglavnom biljke koje su i naši stari vijekovima sakupljali za čaj i začinsko bilje ili su ih koristili kao preventivne medicinske pripravke.

Zemlja se već nalazi u certifikacijskom procesu EU bio/organske kvalitete sa strane organske kontrole iz Sarajeva – OK Organska kontrola BiH i očekuju da već prva berba na sebi nosi oznaku EU bio kvalitete.

PLASMAN NA TRŽIŠTE EU

“Naše organsko bilje će se eksportirati u sušenom stanju na tržiste EU. Plasman je već definisan, kupce imamo i spremni smo pomoći svim našim organskim proizvođačima pri plasmanu njihovih kvalitetnih proizvoda diljem svijeta”, rekla je Stjepanović.

Stjepanović kaže da je analiza kvalitete zemljišta urađena u Austriji i u prvoj fazi razvoja njihov njemački partner grueneslicht.eu nudit će potencijalnu podršku svim organskim proizvođačima pri razvijanju njihove marketinške strategije i plasmanu njihove robe na tržište.

“Iskoristili smo naše poznanstvo sa kompanijom Grünes licht koja poznaje potrebe stranih prerđivača sirovina i teži ka tome da proizvodnju okrene ka potrebama i trendovima tržišta, što će uveliko pomoći svim budućim uzgajivačima. U drugoj fazi koja se očekuje kroz 3 do 5 godina, aktivno ćemo raditi na uspostaviti saradnje s organskim proizvođačima diljem BiH koji budu željeli siguran plasman svojih proizvoda” , kaže Stjepanović.

USPOSTAVLJANJE REGIONALNE MREŽE PROIZVOĐAČA

U narednih pet godina imaju u planu da zakupe i do 300 hektara zemljišta na cijelom prostoru BiH, ali i uspostave saradnju sa regionalnim organiskim proizvođačima.

“Cilj nam je da cijeli lanac proizvodnje ostane u Bosni i Hercegovini, da niknu nova eko sela i da sačuvamo dragocjenu prirodu. Želimo kreirati kvalitetan bosanski brend koji će našim kupcima širom svijeta ne samo pružati vrhunski ukus i vrhunsku kvalitetu nego i saznanje da konzumiraju produkat koji je doprinio ljubavi, pomirenju i razvoju jedne politički i ekonomski razorene države, produkat koji je pomogao ljudima u BiH”, govori Stjepanović.

Sa svim zakupodavcima su redovno u kontaktu i obavještavaju ih o svom napredku. U novembru prošle godine, govori Stjepanović, su pozvali sve zakupodavce da se na licu mjesta uvjere koliko daleko se stiglo sa planiranim projektom i na koji način koriste njihova zemljišta. Mnogi od njih su došli iz inostranstva i prvi put nakon rata posjetili svoj kraj.

“Zakupodavci profitiraju iz suradnje s nama tim da im čistimo zemljišta na naš trošak a ostavljamo im mogućnost da se ponovno nasele na sređenim parcelama i eventualno nastave proizvodnju. Pri obradi zemljišta uzimamo sve njihove želje u obzir, ukoliko žele da sačuvaju neku određenu kulturu koja tu već raste i tome slično. Obrađujući zemlju na ovaj organski način činimo ju višestruko plodnijom i ne samo prirodno već i finansijski dragocjenijom nego što je to ona sada”, kaže Stejpanović.

Nastanak “Bosna raste organski/Bosnia grows Organic”

Ivana Stjepanović koja ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji, radila je za internacionalne koncerne u razvijanju i pozicioniranju brendova. Vodila je Product Management za južnoistočnu Europu, kao i odjeljenje Marketing-a za najveću Europsku udrugu organskih farmera, tako da ideja o nastajanju brenda Bosna raste organski nije došla slučajno.

“Ideja se rodila prije tri godine i brzo nakon same pomisli da bi mogla biti i ostvarena dala sam otkaz na sigurnom i visokoplaćenom poslu i krenula sa realizacijom iste. Nije bilo jednostavno, bilo je tu puno rizika i malo ušteđevine koju sam imala. Ali jednostavno sam osjetila da je to ispravan put koji će donijeti uspjeh. Sada idem ka ostvarenju zadatih ciljeva i nadam se da će BiH u svjetu biti prepoznata kao kvalitetno organsko tržište, jer za to sigurno imamo sve predispozicije”, rekla je Stjepanović, piše poslovni portal Akta.

Previous Hiljadu planinara na pohodu za rođendan Srebrenika
Next Priča o ljudskosti: Kako je Alija Ćosić, Zlatni ljiljan Armije RBiH spasio zarobljenog neprijateljskog vojnika Vladu Gajičića (Video)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Izložba ‘Zdrava hrana Ustikolina 2018.’ (VIDEO)

  U općini Foča u Federaciji BiH jučer je održana 14. tradicionalna izložba „Zdrava hrana Ustikolina 2018.“ Zdrava hrana iz Ustikoline "Zdrava hrana iz Ustikoline" okupila je poljoprivredne proizvođače iz

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić u Turskoj o jačanju privredne saradnje i infrastrukturnim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj tokom koje će biti održan niz sastanaka s predstavnicima resornih ministarstava Republike Turske i najistaknutijih privrednika. Cilj

Ekonomija/Biznis

Poljoprivrednici uputili niz hitnih zahtjeva Vijeću ministara BiH

Udruženje poljoprivrednika Federacija Bosne i Hercegovine obratilo se Vijeću ministara Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se rješi dio problema s kojima se ovi proizvođači susreću.    Poljoprivrednici upozoravaju da