Isušeno Ramsko jezero i priča o Kopčićima

Isušeno Ramsko jezero i priča o Kopčićima

Loša hidrološka godina i pojačana proizvodnja električne energije doveli su do toga da je Ramsko jezero na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina.

Danas tako dolina potopljene Gornje Rame izgleda nestvarno i beživotno.

Krećući se od mjesta Bruša prema nekadašnjem naselju zvanom Luke nalaze se ostaci tragova stare kaldrme, puta, koji vodi u pravcu otoka Škarine. Na kaldrmi se mogu vidjeti ostaci nekadašnjih voćnjaka, grobalja, ljudskih ostataka i domova.

Nadalje, Kopčići, mjesto Ramskih begova, smješteno je uz samu rijeku Ramu, uz njenu lijevu obalu i danas izgleda kao da je smješteno u pustinji.

Prvi spomen na Kopčiće kao naselje seže unazad nekoliko stotina godina, u vremena iz 15. i 16. stoljeća. Uglavnom se spominje predaja o Kopčićima, a ona ima nekoliko verzija. Dvije su prihvatljive verzije, uglavnom potomcima i bivšim stanovnicima Kopčića.

„Predaja po kojoj je Alaj-beg Kopčić u Bosnu i Hercegovinu došao za vrijeme turske okupacije i da je za zasluge u borbama od sultana dobio toliko zemlje koliko može na konju za jedan dan preći. Po toj predaji beg Kopčić je jahao čak i do Duvna pa je u narodu ostala izreka ‘Obilazi k’o Kopčić oko Duvna’, kaže prva verzija o nastanku Kopčića.

Druga verzija o porijeklu Kopčića kaže da se radi o staroj bosanskoj plemićkoj porodici, koji su dolaskom Turaka na ove prostore prihvatili islam.

Prvi opširniji pisani trag o Kopčićima je onaj iz 1888. godine u “Narodnom blagu” bosanskohercegovačkog književnika i političara Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka. Kasnije je 1900. godine u djelu “Kratka uputa o prošlosti Bosne i Hercegovine” pisao Safvet-beg Bašagić, a 1906. godine u Glasniku Zemaljskog muzeja zanimljivi tekst je pisao Alija Ćatić. U “Rodoslovlju bosanskog, aliti iliričkog i serpskog vladania” popa Stanislava Rupčića , koji se čuva u samostanu Sv. Duh u Fojnici, pod rednim brojem 54. nalazi se rodoslov i grb “begovske porodice iz ramske nahije” – porodice Kopčić“.

Izvor: N1

Previous Porast interesa za proizvode Dite
Next Šta je Čehinju privuklo u Srebrenicu: 'Život je ovdje više prirodan. Na Zapadu su veze između ljudi porušene'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Turisti “okupirali“ Sarajevo pred doček Nove godine

Veliki broj turista odlučio je novu 2023. godinu dočekati u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA. Mnogi posjetioci su dosta sunčano vrijeme tokom popodneva iskoristili da uoči “najluđe

BH RAZGLEDNICA

Smail Krivić već 26 godina pucnjem iz topa sa Žute tabije građanima najavljuje da je nastupio akšam-namaz i početak iftara

Sarajevski tobdžija Smail Krivić i ovog ramazana je svake večeri pucnjem iz topa sa Žute tabije građanima najavljivao da je nastupio akšam-namaz i početak iftara. Ovu lijepu tradiciju koja dodatno

BH RAZGLEDNICA

Je li Bosna vrelo najljepše ljudske vrste?! Ove bosanske žene i muškarci to potvrđuju

O ljepoti (fizičkoj i svekolikoj) i dostojanstvenom držanju bosanskog čovjeka mnogi su pisali u prošlosti. Srednjovjekovne bosanske vitezove opisivali su i njihovi savremenici. U izvještaju italijanskog analiste Galeotta, koji spominje