U najčuvenijem istanbulskom muzeju retrospektivna izložba Mersada Berbera – “Alegorija Bosne”

U najčuvenijem istanbulskom muzeju retrospektivna izložba Mersada Berbera – “Alegorija Bosne”

Sjećanje na slavnog oca i velikog bosanskohercegovačkog umjetnika Mersada Berbera i pet godina nakon što nas je napustio, održava njegova porodica na čelu sa sinom Ensarom.

Nakon tri impozantne izložbe u Londonu, Splitu i Dubrovniku, koje su okupile veliki broj poklonika likovne umjetnosti, nova destinacija na kojoj će biti otvorena retrospektivna izložba Berberovih djela je najprestižniji turski muzej “Pera“, čije sjedište je u Istanbulu.

Svečano otvaranje bit će upriličeno danas i očekuje se dolazak brojnih zvanica iz kulturnog i političkog života Turske, s obzirom da je izložba koja nosi naziv “Alegorija Bosne“ okarakterizirana kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja.

– Na odabiru izložbe, koja će biti otvorena tri mjeseca, radili su kustosi Edward Lucie Smith i Aida Abadžić Hodžić. Ovo je mega projekat u Turskoj, to je monumentalna izložba na kojoj će se naći djela moga oca od najranijeg perioda, pa do zadnjih ciklusa, koja su posvećena njegovoj voljenoj BiH. Radi se i velika popratna knjiga, koja će uz djela koja će biti postavljena, sadržavati i dosta tekstova i eseja, raznoraznih historičara, kritičara. Projekat ima izuzetnu težinu, s obzirom na to da će se održati u najčuvenijem istanbulskom muzeju. Za nas je to velika obaveza i čast dakako – istakao je Ensar.

Mersad Berber (1940-2012) je jedan od najvećih i najznačajnijih predstavnika bosanskohercegovačke umjetnosti iz druge polovine 20. vijeka. Njegov obilan, izražajan i jedinstven rad dobio je priznanje lokalne umjetničke scene u Evropi, kao i na međunarodnoj sceni. Berber pripada izuzetno dinamičnom razdoblju savremene kulturne povijesti Bosne i Hercegovine. On je bio jedan od rijetkih umjetnika kojem su talent i vještina omogućili da često izlaže u prestižnim muzejima i galerijama.

– Inspiriran velikim evropskim majstorima od renesanse do secesije, Berberovi radovi su uglavnom u velikim skalama kombiniranih tehnika s postmodernim senzibilitetom. Njegov rad utjelovljuje kulturu sjećanja s karakterističnim temama i kompozicijskog noviteta.

Berber je uvijek bio hroničar Bosne dok je neumorno slikao fragmente svoje zemlje, što je odraz slojevite kulturne historije, kao i složenost njegovog hostorijskog iskustva – istaknuto je na oficijelnoj internet stranici Pera muzeja.

Izložba “Alegorija Bosne” za publiku će biti dostupna od sutra do 7. maja – piše Faktor.

Previous Udruženje "Ladies" Eindhoven: Kreativne i vrijedne bosanske žene
Next 'Ad modum bosnensis' - bosanski stil (u umjetnosti) srednjovjekovne Bosne

You might also like

KNJIŽEVNOST

‘Zašto je zabranjen bosanski jezik’ – knjiga povodom 110 godina od pokušaja austrougarske vlade da dokine bosanski jezik

Ove godine se navršava tačno 110 godina od Odluke austrougarske vlade da zabrani upotrebu bosanskog jezika. Odluke, čije posljedice i šteta po opstojnost bosanskog jezika ni danas, nakon toliko vremena,

NAŠI DANI

Robert De Niro u Sarajevu, posjetio i Tunel spasa

Holivudski glumac Robert De Niro danas je stigao u glavni grad BiH, a nakon ručka u centru grada, glumac je odlučio posjetiti “Tunel spasa”. Posjetio je i Zlatište i Jevrejsko

MADE IN BOSNIA-387

Bosanka i Iranac pokrenuli zajednički biznis: Izrađuju nakit koji osvaja svijet

  Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian Elird stoje iza Jewellery EM studija koji se bavi izradom prestižnog, u potpunosti ručno rađenog nakita izuzetne umjetničke i duhovne vrijednosti. Studio je počeo