U najčuvenijem istanbulskom muzeju retrospektivna izložba Mersada Berbera – “Alegorija Bosne”

U najčuvenijem istanbulskom muzeju retrospektivna izložba Mersada Berbera – “Alegorija Bosne”

Sjećanje na slavnog oca i velikog bosanskohercegovačkog umjetnika Mersada Berbera i pet godina nakon što nas je napustio, održava njegova porodica na čelu sa sinom Ensarom.

Nakon tri impozantne izložbe u Londonu, Splitu i Dubrovniku, koje su okupile veliki broj poklonika likovne umjetnosti, nova destinacija na kojoj će biti otvorena retrospektivna izložba Berberovih djela je najprestižniji turski muzej “Pera“, čije sjedište je u Istanbulu.

Svečano otvaranje bit će upriličeno danas i očekuje se dolazak brojnih zvanica iz kulturnog i političkog života Turske, s obzirom da je izložba koja nosi naziv “Alegorija Bosne“ okarakterizirana kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja.

– Na odabiru izložbe, koja će biti otvorena tri mjeseca, radili su kustosi Edward Lucie Smith i Aida Abadžić Hodžić. Ovo je mega projekat u Turskoj, to je monumentalna izložba na kojoj će se naći djela moga oca od najranijeg perioda, pa do zadnjih ciklusa, koja su posvećena njegovoj voljenoj BiH. Radi se i velika popratna knjiga, koja će uz djela koja će biti postavljena, sadržavati i dosta tekstova i eseja, raznoraznih historičara, kritičara. Projekat ima izuzetnu težinu, s obzirom na to da će se održati u najčuvenijem istanbulskom muzeju. Za nas je to velika obaveza i čast dakako – istakao je Ensar.

Mersad Berber (1940-2012) je jedan od najvećih i najznačajnijih predstavnika bosanskohercegovačke umjetnosti iz druge polovine 20. vijeka. Njegov obilan, izražajan i jedinstven rad dobio je priznanje lokalne umjetničke scene u Evropi, kao i na međunarodnoj sceni. Berber pripada izuzetno dinamičnom razdoblju savremene kulturne povijesti Bosne i Hercegovine. On je bio jedan od rijetkih umjetnika kojem su talent i vještina omogućili da često izlaže u prestižnim muzejima i galerijama.

– Inspiriran velikim evropskim majstorima od renesanse do secesije, Berberovi radovi su uglavnom u velikim skalama kombiniranih tehnika s postmodernim senzibilitetom. Njegov rad utjelovljuje kulturu sjećanja s karakterističnim temama i kompozicijskog noviteta.

Berber je uvijek bio hroničar Bosne dok je neumorno slikao fragmente svoje zemlje, što je odraz slojevite kulturne historije, kao i složenost njegovog hostorijskog iskustva – istaknuto je na oficijelnoj internet stranici Pera muzeja.

Izložba “Alegorija Bosne” za publiku će biti dostupna od sutra do 7. maja – piše Faktor.

Previous Udruženje "Ladies" Eindhoven: Kreativne i vrijedne bosanske žene
Next 'Ad modum bosnensis' - bosanski stil (u umjetnosti) srednjovjekovne Bosne

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Tuzla: Otkrivena spomen-ploča Muhamedu Hevaiju Uskufiju, autoru bosanskog rječnika iz 1631. godine (Foto)

Uskufijev doprinos u prošlosti je minimiziran, a u budućnosti je najavljena gradnja spomen-kuće u njegovom rodnom mjestu U znak sjećanja na lik i djela Muhameda Hevaija Uskufija, jednog od najvažnijih

KULTURA I UMJETNOST

Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu organizovala izložbu posvećenu Karelu Paržiku

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu, 16. juna 2020. godine na dan godišnjice smrti istaknutog arhitekte Karela Paržika predstavljena je izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografkinje Aide Redžepagić, koja je

KULTURA I UMJETNOST

Tri djela Safeta Zeca postavljena u italijanskom Trevisu

 Tri djela bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca postavljena su u Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto. Riječ je o velikim platnima ovog priznatog umjetnika –  “Zagrljaj”, “Velika krošnja” i “Spomen