Bosanski parlamentarci uzvraćaju udarac: ‘Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske’

Bosanski parlamentarci uzvraćaju udarac: ‘Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske’

Pred zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine naći će se “Prijedlog rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske” koja je svojevrsni odgovor na evidentno miješanje susjedne zemlje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine.

Rezolucijom se od Hrvatske traži da, u svrhu pružanja ruke pomirenja u regiji, razmotri mogućnost davanja statusa konstitutivnog naroda Srbima koji žive u Hrvatskoj.

Kreator inicijative je zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, a prijedlog rezolucije je rezultat agresivnog lobiranja hrvatskih evroparlamentaraca za federalizaciju naše zemlje.

Magazinović je u razgovoru za Klix.ba ironično kazao kako su parlamentarci u BiH odlučili da pomognu Hrvatskoj svojim savjetima kao izraz “duboke zahvalnosti” zbog sugestija koje susjedna zemlja daje BiH.

“Na ovim prostorima kažu ‘ko će kome pomoći ako neće svoj svome’. 

Mi se osjećamo loše što naše komšije stalno nama pomažu svojim savjetima i sugestijama šta bi mi trebali raditi u BiH, a mi njima nikako. Ovo je prilika da se ta višegodišnja nepravda ispravi i da i mi kažemo šta mislimo da bi oni trebali raditi u Hrvatskoj i možda im pomognemo sa nekim svojim iskustvima. 

Šalu na stranu, konačno je došlo vrijeme da pošaljemo poruku vladama susjednih država da prije nego se uhvate u koštac sa problemima u BiH za šta ih niko nije ni zamolio ni ovlastio, neka se pogledaju u ogledalo. Pametnije im je da svoju energiju usmjere na to da pometu ispred svojih vrata, a nas trebaju pustiti na miru. Imamo mi dovoljno svojih problema i bez njihove pomoći”, kazao je Magazinović.

U Prijedlogu rezolucije piše: “Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra važnim da vlasti u Hrvatskoj uvaže stavove iz Izvještaja State Departmenta iz ranijih godina u kome se navodi da su socijalna diskriminacija i slučajevi nasilja prema manjinama, ženama, LGBT zajednici, te korupcija u vlasti najveći problemi pri poštivanju ljudskih prava u Hrvatskoj, te da učine konkretne aktivnosti na otklanjanju pomenutih problema”.

Dalje se navodi da Zastupnički dom PSBiH poziva Vladu i Sabor Republike Hrvatske da, u svrhu pružanja ruke pomirenja u regiji, razmotre mogućnost davanja statusa konstitutivnog naroda ili na drugi način definisanog posebnog statusa i prava najbrojnijoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, čiji je broj drastično smanjen u toku ratnih sukoba devedesetih godina.

“Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poziva Vladu i Sabor Republike Hrvatske da svjesni indeksa korupcije za prošlu godinu koji pokazuje da je Hrvatska nazadovala u borbi protiv korupcije i da se ponovo ubraja u korumpirane države, konkretno i kredibilno djeluju kako bi naredni izvještaj imao pozitivan trend”, piše u Prijedlogu rezolucije.

Ističe se i da bh. parlamentarci pozivaju najodgovornije političare da poduzmu konkretne aktivnosti na ravnomjernom ekonomskom razvoju svih dijelova Hrvatske, te da se na taj način smanje ekonomske i druge razlike koje su danas vidljive u različitim krajevima države.

“Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra važnim da se zaustavi jačanje desničarskih pokreta i djelovanja pojedinaca i javne promocije ustaštva, te poziva vlasti na svim nivoima da se snažno suprotstave različitim oblicima narušavanja antifašističkog opredjeljenja i imidža Republike Hrvatske. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH vjeruje da će u duhu dobrosusjedskih odnosa Vlada Republike Hrvatske učiniti napor da se radioaktivni i nuklearni otpad ne skladišti i ne odlaže na području u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom”, stoji u Prijedlogu rezolucije.

Previous 'Ad modum bosnensis' - bosanski stil (u umjetnosti) srednjovjekovne Bosne
Next Kako se pravi klasovo brašno (Video)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Francis Boyle: Ovo je sve politička sabotaža suda. Morate razumjeti da su sve sudije pod direktnim ili indirektnim utjecajem svojih vlada

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na Američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Haagu, komentarisao je odluku da Sud ne prihvati zahtjev za reviziju

NAŠI DANI

Više od 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca u šest sedmica

Uprkos milijardama dolara poticajne potrošnje, prošle sedmice 3,8 miliona američkih radnika podnijelo je zahtjeve za naknade koje primaju nezaposlene osobe, čime je broj nezaposlenih tokom šest sedmica porastao na više

NAŠI DANI

VIDEO ‘POTKIVANJA’: Ti ćeš meni sve dostaviti pa ću ja vidjeti sa Dalidom!

Pogledajte video razgovora između Milana Tegeltije i Nermina Aleševića i predaju novca inspektoru SIPA-e. Inspektor Pandža rekao da mu je određena najnezahvalnija uloga Milan Tegeltija  je pristao da mu čovjek