Udruženje ,,Grom u njedrima Igmana” kao simbol sjećanja na Čedomira Domuza

Udruženje ,,Grom u njedrima Igmana” kao simbol sjećanja na Čedomira Domuza

Na području Kantona Sarajevo počelo je s radom Udruženje za zaštitu i očuvanje lika i djela Čedomira Domuza “Grom u njedrima Igmana” kao dobrovoljna, vanstranačka, nevladina, neprofitna i nereligijska organizacija.

Organizacija će da okuplja poštovaoce lika i djela Domuza, heroja odbrane Bosne i Hercegovine, koji je za organiziranje i pružanje otpora agresoru, te nesebičnim zalaganjem za spašavanje, pomaganje izbjeglicama i stanovništvu, odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“, državnim odlikovanjem “Orden zlatnog grba s mačevima“, te “Policijskom medaljom za hrabrost“.

Članovi Udruženja navode “da smo svjedoci da se već dugi niz godina javljaju pojedinci i organizacije koji svojim djelovanjem, organiziranjem manifestacija, pisanjem knjiga i drugih publikacija, te drugim aktivnostima, naročito svojim subjektivnim interpretacijama istine i činjenica, u potpunosti ili djelimično narušavaju i umanjuju značaj Domuza za organizaciju otpora i odbrane BiH”.

Stoga je porodica Čedomira Domuza odlučila da poduzme sve zakonske mjere da to spriječi i ispravi nepravdu koja se godinama nanosi kako njemu tako i ostalim učesnicima i ključnim akterima organizacije otpora na području općine Hadžići u najranijim danima odbrambenooslobodilačkog rata.

– Od njegovih saboraca, prijatelja, komšija i ostalih poštovalaca njegovog lika i djela, bili smo kritikovani i sugerisano nam je da Domuz nije samo naš nego i njihov, te da nemamo pravo i da nije fer da ga smatramo isključivo i samo svojim, odlučeno je da osnujemo Udruženje “Grom u njedrima Igmana“ da bismo pružili priliku svima onima koji Čedu smatraju svojim da rame uz rame s porodicom rade na očuvanju svega onoga što je on bio i da se na pravi način sačuva uspomena na njegovu borbu i sve ono što je on uradio za svoju domovinu i za svoj narod – rekla je Sanja Sadiković predsjednica Udruženja i kćerka ovog heroja.

Kroz rad Udruženja, kako ističu, odlučili su se na jedan inovativan način otvoriti prozor u život ovog velikog heroja svima onima koji su njegovi istinski poštovaoci, a naročito za dobrobit budućih generacija ispričati priču i potkrijepiti je materijalnim dokazima o njemu i onima koji su rame uz rame s njim odigrali jednu od ključnih uloga u odbrani Sarajeva, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Na sljedećem linku možete pogledati intervju sa Sanjom, kćerkom Čede Domuza: Znate li ko je Čedomir Domuz?

Previous Most Mehmed-paše Sokolovića (VIDEO)
Next 'Aplikaciju Bosne i Hercegovine za reviziju presude sačinili su vrhunski međunarodni pravni stručnjaci'

You might also like

NAŠI DANI

Kancelar Nehammer i ministar Cikotić o jačanju bilateralnih odnosa Austrije i Bosne i Hercegovine

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom. Ovaj sastanak je nastavak jačanja bilateralnih i regionalnih odnosa u oblasti sigurnosti i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica pogibije generala Armije RBiH Izeta Nanića

U ponedjeljak, 5. augusta 2019. navršavaju se 24 godine od pogibije generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Izeta Nanića. Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije

NAŠI DANI

Hadžići: Na Brezovači obilježena 25. godišnjica od pogibije Čedomira Domuza

U prisustvu oko 300 poštovaoca lika i djela Čedomira Domuza, danas je na brdu Brezovača obilježena 25. godišnjica od pogibije tog ratnog heroja. Predsjednica Udruženja “Grom u njedrima Igmana” Sanja Sadiković