„KAKO BOLAN NEMA BOSNE“: Sa Josipom Pejakovićem u pet američkih država

„KAKO BOLAN NEMA BOSNE“: Sa Josipom Pejakovićem u pet američkih država

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerskim organizacijama, organizuje u pet američkih država manifestaciju „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“, u kojoj će sudjelovati eminentni bosanskohercegovački umjetnik, poznati glumac Josip Pejaković, koji će se vjernoj publici u Chicagou (Ilinois), Astoria (New York), Bostonu (Massachusetts), Bowling Greenu (Kentucky) i Des Moines (Iowa) predstaviti sa svojim dramskim izvedbama: On meni nema Bosne, Rajvosa, Izbjeglica, Država i drugim.

Manifestacija će otpočeti 26. februara 2017. godine u Chicagou, pod generalnim pokroviteljstvom BH Club-a, a u suorganizaciji BZK „Preporod“. Ovoj manifestaciji, kao još jedan specijalni gost pridružiće se i najpoznatiji tv voditelj iz Bosne i Hercegovine, novinar Senad Hadžifejzović. Pejaković i BZK „Preporod“ manifestaciju „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“, zatim nastavljaju u: Astoria (New York) 3. marta, Bostonu (Massachusetts) 4. marta, Bowling Greenu (Kentucky) 11. marta i Des Moines (Iowa) 12. marta 2017.

Prema riječima Senade Cvrk-Pargan, predsjednice BZK „Preporod“ Sjeverne Amerike, organizacija manifestacije „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“ dio je nastojanja BZK „Preporod“ da na sjevernoameričkom kontinentu predstavi duh Bosne i Hercegovine, te da okupi oko „Preporoda“ kao krovne kulturne organizacije Bošnjaka što veći broj građana BiH.

-Bošnjčka zajednica kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike za kratko vrijeme realizovala je niz značajnih projekata na promociji i očuvanju bošnjačke i bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Želimo i u budućnosti biti prepoznatljivi kao organizacija koja čuva duh Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama. Bošnjaci su narod koji je navikao živjeti u multikulturalnom društvu, naučili smo kroz stoljeća čuvati opstojnost takvoga društva. Stoga smo mi narod koji se brzo integrisao u američko društvo, koga odlikuju upravo te vrijednosti. Mi imamo obavezu, kao najbrojniji narod Bosne, da taj duh najviše i čuvamo. Dan nezavisnosti je prilika da upravo pokažemo svoju volju, snagu i istrajnost, – kazala je u svojoj izjavi za medije predsjednica Cvrk-Pargan, piše Podrinje online.

Partneri u organizaciji manifestacije „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“ su Bosanskohercegovački klub Chicago, Bosanski klub Bowling Green i Bosansko-američka asocijacija Iowa.

-Sretni smo što je saradnja sa našim partnerima i dragim prijateljima iz dana u dan sve bolja i daje izvanredne rezultate. BZK „Preporod“ Sjeverne Amerike upravo na razvijanju plodne saradnje sa drugim udruženjima želi poslati poruku da samo umreženi i zajedničkim snagama možemo praviti dobre rezultate. Stoga pozivam sve građane Bosne i Hercegovine, naše prijatelje porijekom sa Balkana, te američke prijatelje da budu naši dragi gosti na manifestaciji „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“. Ovo je jedan novi pristup promociji naše kulture i mi smo uvjereni da ćemo prikazati Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu, – zaključila je Senada Cvrk-Pargan.

Previous Godišnjica 105. motorizovane brigade: Izviđači ponijeli zastavu brigade, preko Špicaste stijene do Grdonja
Next Iz Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba osudili govor mržnje hrvatskih navijača na račun Džanana Muse

You might also like

NAŠI DANI

Konjanici iz Sarajeva krenuli u pohod na Ajvatovicu (FOTO)

Konjanici u koloni obučeni u tradicionalne bosanske nošnje jutros su iz parka At-mejdan u Sarajevu krenuli ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će tokom vikenda biti održana 506. manifestacija Dani

NAŠI LJUDI

Premijer Kurti: Ponosan sam što je Kosovo domovina Bošnjaka

Uloga Bošnjaka u svim procesima je historijska i nepokolebljiva pa su danas kosovski Bošnjaci sastavni dio našeg društva, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti na skupu organizovanom u Vladi Kosova

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Hommage Zuki Džumhuru: Kosmopolita koji je sve pretvarao u umjetnost

Govoriti, pisati i razmišljati o liku i djelu najpoznatijeg pisca, putopisca, karikaturiste, scenografa i scenariste, konjičanina, Zulfikara Zuke Džumhura, uvijek mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Tako je i ovih dana, dok