Švedski Kavat širi proizvodnju u našoj zemlji: Planirana investicija od 3,2 mil. KM

Švedski Kavat širi proizvodnju u našoj zemlji: Planirana investicija od 3,2 mil. KM

Švedska kompanija Kavat, koja slovi kao jedan od najpoznatijih brendova obuće za djecu, planira i dalje širiti svoju proizvodnju u Bosni i Hercegovini. Nedavno su kupili parcelu od oko 13.000 m2 u novoj industrijskoj zoni Neubarje kod Novog Travnika gdje planiraju graditi svoju novu proizvodnu halu u koju će prebaciti kompletnu proizvodnju koja se trenutno nalazi u Travniku.

Investicija bi, kako saznajemo, trebala iznositi od tri do 3,2 milijuna KM.

”U zadnjoj fazi smo prikupljanja potrebnih dokumenta i uskoro bi trebali predati zahtjev za građevinsku dozvolu”, kaže za Akta.ba Smail Šabić, direktor Kavata u Bosni i Hercegovini.

Najkasnije do sredine ožujka/marta očekuju da se počne sa izgradnjom objekta.

Šabić kaže da su do sada iznajmljivali hale za proizvodnju. Na sjednici upravnog odbora kompanije u Švedskoj odlučeno je da će komplet proizvodnja iz Travnika prebaciti u novu industrijsku zonu Neobarje gdje će ići u investiciju izgradnje nove proizvodne hale veličine od 4.300 m2. U sklopu te hale osim proizvodnje bi imali i jedan butik za prodaju.

Navodi da su uzeli puno veću parcelu nego im je trenutno potrebna tako da postoji mogućnost dogradnje još 2.000 m2.

Na investiciju su se odlučili jer u objektu gdje se sada nalaze nema dovoljno postora i dobar dio proizvodnje su morali davali kao lohn poslove kompanijama u Bugojnu, Derventi, Novom Sadu i Borovu.

Sa novom halom, dio tih poslova koje daju drugim kompanijama, će se moći raditi kod njih. To će značiti i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 150 na 200.

Šabić ističe da Kavat izvozi 98 posto svoje proizvodnje. Radi se o proizvodima prve klase, a dva posto koji ostanu su oni proizvodi s najmanjim oštećenjima i njih prodaju u njihovoj tvorničkoj prodaji.

Glavno tržište su im skandinavske zemlje, a osim njih izvoze na tržište Njemačke, Austrije, Belgije i Rusije.

Osim tvorničke prodaje u Bosni i Hercegovini u Švedskoj imaju butike u centru Štokholma, Gotheburga i Kumla, gdje je sjedište kompanije, a trenutno rade na otvaranju butika u Malmou.

U dugoročnom planu im je, kaže za Akta.ba, otvoriti i lanac prodavnica u zemljama regiona, a sa otvaranjem krenuli bi od Sarajeva, Splita, Dubrovnika do Beograda.

Inače, što se tiče proizvodnje dječije obuće ova kompanija spada među najjače u Evropi. Prva je dobila certifikat za proizvodnju čiste, ekološke obuće. Kako je to bio zahjevan posao pokazuje i podatak da su na certifikat čekali tri godine. Rade s biorazgradivim materijalima, a imaju ISO: 9001 i ISO: 14001 certifikat.

Kompanija ima tradiciju u proizvodnji obuće za djecu i omladinu dugu 72 godine, a u Bosni i Hercegovini su sa proizvodnjom počeli 2009. kada su osnovali fabriku u Travniku.

Šabić navodi da se u njegovoj kompaniji radi po švedskim pravilama poslovanja. Tako svi radnici Kavata imaju plaćena 4 sedmice godišnjeg odmora i prekovremeni rad kao i sve ostale pogodnosti koje su u skladu sa zapadnoevropskim pravilima.

Previous Nakon finala košarkaškog Kupa Bosne i Hercegovine: Iz Laktaša zahvaljaju na sjajnom prijemu i velikodušnom gostoprimstvu
Next Bošković će nastaviti svoju politiku u Stocu, a to mu je omogućio CIK

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hoše komerc na ljeto otvara fabriku slatkiša – U jedan od najmodernijih pogona u regiji biće uloženo 3 mil. KM

  Jedan od najstarijih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini – Hoše komerc, i ove godine nastavlja ulaganje u sopstvenu proizvodnju i to otvaranjem fabrike slatkiša u Sarajevu. Izgradnja pogona

BLOG

Bosna i Hercegovina može postati dio uspješne Evrope

Evropa nije nedokučiva – pet stotina miliona ljudi čeka na bh. proizvode i usluge i traže da smo malo brži u tome. Piše: Adis Hasaković Nekako “gluho” je prošla vijest

MADE IN BOSNIA-387

“KRIVAJA” – TVORNICA MONTAŽNIH KUĆA DOO ZAVIDOVIĆI: Zahvaljujući kvalitetu uspješno posluju na tržištu zapadne Evrope i Skandinavije

Generalni direktor Krivaja – Tvornice montažnih kuća iz Zavidovića Ismet Mujanović u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o poslovanju u tekućoj godini, o problemima sa kojima se Tvornica