Bošković će nastaviti svoju politiku u Stocu, a to mu je omogućio CIK

Bošković će nastaviti svoju politiku u Stocu, a to mu je omogućio CIK

Predstavnica Inicijative za Stolac Nermina Frenjo rekla je za Patriju kako ne očekuje da će načelnik Stoca Stjepan Bošković promijeniti svoju lošu lokalnu politiku, nakon što je u nedjelju po četvrti put izabran za načelnika ovog hercegovačkog gradića.

Centralna izborna komisija (CIK BiH) u nedjelju navečer je objavila da je za načelnika Stoca na ponovljenim izborima pobijedio stari načelnik, Stjepan Bošković, kandidat HDZ-a BiH. Boškoviću je ovo četvrti mandat na poziciji načelnika Stoca. Prvi put je izabran 2004. godine. Od ukupno 7.180 važećih glasova, Bošković je u nedjelju osvojio 4.276 glasa. Njegov protivkandidat, Mate Komšić, osvojio je 2.904 glasa. Komšić je bio nezavisni kandidat.

Iz Inicijative za Stolac Boškovića su prije Lokalnih izbora optuživali za umiješanost u kriminal, kao i to da je uz pomoć lokalnog HDZ-a uništio život u Stocu. Mladi napuštaju ovu općinu jer ovdje ne mogu pronaći posao. Također, Boškoviću i HDZ-u se spočitava da pokušavaju među građanima potaknuti i održati međunacionalne tenzije.

Bošković je nakon pobjede u nedjelju rekao da građane ne dijeli po nacionalnosti, te da će biti načelnik svih građana.


Frenjo kaže da ne vjeruje da će doći do promjene u politici načelnika Boškovića.

– Neka Bošković odgovori zbog čega nije bio načelnik svih građana do sada. Zbog čega Bošnjaci već deset godina ne mogu dobiti dozvolu za harem, u koji bi ukopavali umrle? Zbog čega se iz Stoca iseljavaju Hrvati? – rekla je Frenjo. Ona smatra da se Bošković i HDZ trebaju zahvaliti CIK-u, uz „čiju pomoć su pobijedili na ponovljenim izborima u Stocu“. Bez njihove pomoć, kaže Frenjo, Bošković i HDZ nisu imali prvelikog izgleda da ostanu na vlasti.

Zbog incidenta koji je izbio tokom izbora u Stocu 2. oktobra 2016., CIK je u ovoj općini poništio izbore, i raspisao nove, ali na način da je probosanski kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan uklonjen sa liste. Kaplan je optužen da je uzrokovao incident na jednom od glasačkih mjesta 2. oktobra. U utrci za načelnika Stoca ostao je sam Bošković, i nezavisni kanidat Mate Komšić, „koji se ni na koji način nije mogao boriti protiv sistema HDZ-a“.

Previous Švedski Kavat širi proizvodnju u našoj zemlji: Planirana investicija od 3,2 mil. KM
Next Presuda Ratku Mladiću donosi nove činjenice za reviziju

You might also like

NAŠI DANI

Podrška Grada Sarajeva: Vijećnica u bojama zastave Ukrajine

Sarajevo ne smije šutjeti dok nad bilo kojim gradom bdije sudbina kakva je devedesetih bdila nad nama. Stojimo uz građane Kijeva, stojimo uz građane Ukrajine! Nijedno dijete ne smije ostati

NAŠI DANI

Primanja zastupnika u Parlamentu FBiH smanjena za hiljadu BAM!

Primanja profesionalnih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH umanjena su za oko hiljadu maraka mjesečno. Administrativna komisija ovog doma, na prijedlog predsjednice Komisije i potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, usvojila je

NAŠI DANI

Uz proslavu 8. marta Dana žena: Cvijeće ispunilo svaku ulicu Sarajeva

Cvijeće je danas ispunilo skoro svaku ulicu Sarajeva, što najbolje pokazuje da su Sarajlije, ali i građani drugih gradova Bosne i Hercegovine danas odlučili svoje majke, sestre, supruge, radne koleginice,