Prirodne ljepote BiH: Jedan od najdubljih kanjona u Evropi privlači brojne turiste (FOTO)

Teško je nabrojati sve prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a da pri tom neku ne izostavimo. Jedna od njih, već dobro poznata i van granica naše zemlje, je i rijeka Rakitnica.

– Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Evropi, poslije kanjona rijeke Tare, te je avanturistima atraktivan za kanjoning, splet aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, penjanje, pješačenje i skakanja u vodu i spuštanje niz užad – pojasnio je za Faktor.ba Sanjin Bubalo, direktor agencije Visit Konjic, dodajući kako je ovaj kanjon sve atraktivniji stranim turistima.

Prema riječima našeg sagovornika, kanjoning rijekom Rakitnicom pun je novih iznenađenja u netaknutoj prirodi gdje osim avanturista rijetko ko drugi i dođe.

– Rakitnica protiče između planina Bjelašnice i Visočice, sa visinskom razlikom 800 m, gdje je okružuju kanjoni od 300 do 700 metara nadmorske visine što predstavlja poseban doživljaj učesnicima – objasnio nam je Bubalo i naglasio da se na ovu aktivnost mogu prijaviti samo osobe koje imaju odličnu fizičku i psihičku spremnost.

Kako nam je objasnio Bubalo, da bi se neko prijavio na kanjoning Rakitnicom mora biti stariji od 18 i mlađi od 55 godina, te spreman da podnese iscrpljujuće i nepredvidive izazove i zahtjeve koje iz minute u minutu postavlja rijeka Rakitnica.

– Tokom ove avanture učesnici se susreću sa različitim neočekivanim situacijama koje, ako se organiziraju kao višednevna varijanta, mogu postati izuzetno iscrpljujuće i nesvakidašnje životno iskustvo – naglasio je Bubalo.

Područje kanjona rijeke Rakitnice interesantno je i geolozima te se ulažu maksimalni napori da se ovo prirodno bogatstvo zaštiti i proglasi nacionalnim parkom.Rakitnica

Previous "Madi" otvorio najveću klaonicu peradi na Balkanu
Next Gledamo i šutimo: Koliko su prljave ‘igre’ s jezikom u Bosni i Hercegovini?

You might also like

TURIZAM

Britanski Telegraph: Posjetite Mostar umjesto pretrpanog Dubrovnika

Ugledni britanski list Telegraph u svojoj opsežnoj reportaži turistima je preporučio Mostar, navodeći niz razloga zašto treba posjetiti ovaj grad. “U proteklim godinama Balkan je postao privlačna destinacija, a ljubitelji

BH RAZGLEDNICA

U Ustikolini planirana izgradnja turističkog kompleksa sa bazenom

Općina Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine u ovoj godini planira realizirati projekt izgradnje bazena sa pratećim sadržajima. Prema riječima načelnika te lokalne zajednice Muje Sofradžije, riječ je o značajnom

BH RAZGLEDNICA

Tarčin: Priča sa prekrasnih zelenih pašnjaka (Video)

Emisije “Moja zemlja” Hayat televizije.