Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici

Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici

Banjalučka policija je prije pet godina u sportskoj dvorani Borik pronašla razarajući eksploziv. Tog dana se obilježavala krsna slava bh. entiteta RS (???) i mediji su se, prenoseći riječi zapjenjenih političara i njihovih bolesno radikalnih savjetnika – analitičara, utrkivali ko će prije objaviti da iza svega stoje muslimani, teroristi, evropska – bijela Al-Qaida itd.

Ispostavit će se da je eksploziv vlasništvo Srbina, uposlenika sportske dvorane, koji je sačuvao, možda čak i od rata. Zlu ne trebalo. Možda je preostalo čak i od rušenja Ferhadije. Ko zna? Vlasti nikada ekplicitno nisu kazale ko je za to odgovoran i šta će poduzeti da smanje prisustvo nelegalnog naoružanja i ubojitih sredstava kod građana. Zanimljivo, tada su mediji objavili da je dvoranu prije početka svečanosti pregledala i ekipa agenata izraelskog Mosada?! Otkuda oni tu, šta su radili i ko im daje nalog, niko nije saopćio. Kao i to, kako je moguće da nisu pronašli tako opasan eksploziv.

U srijedu 1. marta 2017. policija je u Domu kulture u Srebrenici pronašla optičke nišane koji se koriste za vojne i lovačke snajpere. Njih je uposlenik Doma, svjestan da njihovo pronalaženje u zgradi Doma kulture može biti problem, pokušao iznijeti u kartonskoj kutiji, prije sigurnosne kontrole. Toga dana je potpredsjednik ovoga entiteta mr. Ramiz Salkić, trebao biti gost Svečane akademije u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Do ovoga trenutka još niko nije odgovorio otkud vojna oprema u Domu kulture. Da li je ostala od jula 1995. godine, kada su kroz te nišane u Srebrenici i oko nje, pripadnici MUP-a i Vojske RS pucali u goloruke i nezaštićene civile? Ili je optika novije proizvodnje, korištena u lovu. U svakom slučaju, njeno prisustvo je poslalo jake poruke, upravo na 1. mart.

Novi je to pritisak na Bošnjake Srebrenice i sve one koji su se odlučili da žive u drugim mjestima u RS, unatoč vrlo često neprijateljskom ambijentu. Pritisak je to i na potpredsjednika Salkića, koji je posljednje dvije godine izložen otvorenim opstrukcijama aktualnih vlasti u Banja Luci. Ni nakon dvije godine kao potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda Salkić nije dobio vozača, nema svoj budžet, nije formirao kabinet, tako da je njegov život svakodnevno u opasnosti, a mogućnost političkog djelovanja umanjena. Prije nekoliko dana Salkić je, vozeći službeni auto, doživio saobraćajnu nesreću. Da li se očekuje reakcija iz Sarajeva i Banja Luke tek kada bude kasno???

Bošnjačka politika mora hitno i nedvosmisleno poslati poruke Banja Luci da neće dopustiti ovakav pristup tretiranju predstavnika bošnjačkog naroda, a samim tim i svih Bošnjaka u manjem bh. entitetu. To je trebalo učiniti i mnogo ranije, kada su iz Banja Luke poslane vrlo jasne poruke, da Bošnjacima nema mjesta u institucijama vlasti, u javnim preduzećima, u Predsjedničkoj palati…

Na dobru volju za saradnju se treba ovijek odgovoriti saradnjom i pruženom rukom, a na omalovažavanje bošnjačkih predstavnika u institucijama RS adekvatnim odgovorom, ali iz Sarajeva. U protivnom, već uskoro možemo očekivati novi stepen radikalizacije, zastrašivanja, prijetnji, iseljavanja… Ko će sve biti odgovoran za takav rasplet događaja? Optički nišani u Srebrenici nisu slučajno bili tu! Oni nam trebaju poslužiti da bolje vidimo stvari oko sebe!

Piše: Mehmed Pargan, Podrinje Online

Previous Rami Begoviću iz Jablanice najveće priznanje FUCZ (Video)
Next Britanski The Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Najljepši mali gradovi svijeta – među njima i bosanski kraljevski grad Jajce

Mali gradovi, velika ljepota, počinje tekst američki sajt thrillist.com, medij prate milioni ljudi na društvenim mrežama, o najljepšim gradićima svijeta. Uvjereni su da će ovi malo poznati gradovi, kad svijet

NAŠI DANI

Papin sastanak sa Dodikom je diplomatska katastrofa Vatikana

Ocjena je to italijanskog portala La Nuova Bussola Quotidiana, na kojem se, kako se navodi u opisu stranice, objavljuju tekstovi katoličkih novinara ujedinjenih u vjeri. Sastanak pape Franje sa Dodikom bi,

NAŠI DANI

Bihać: Održan veliki skup podrške generalu Dudakoviću (FOTO)

– Kako bi iskazali svoju podršku generalu Atifu Dudakoviću i pripadnicima 5. korpusa, koji su jučer pušteni da se brane sa slobode, Krajišnici su organizovali veliki skup podrške kojem je