Isa-beg Ishaković i danas inspiracija i primjer (Video)

Isa-beg Ishaković i danas inspiracija i primjer (Video)

Isa-beg Ishaković trebao bi biti inspiracija svima onima koji pretenduju biti državnici, političari, poduzetnici, graditelji i humanitarci, poručeno je s okruglog stola u povodu 555 godina o zaključivanju Vakufname Isa-bega Ishakovića – ”Rodnog lista Sarajeva”.

Dr. Behija Zlatar, koja je u svome izlaganju hronološki govorila o samom razvoju grada Sarajeva u doba Isa-bega Ishakovića, naglasila je da je Sarajevo već krajem 15. stoljeća bio razvijen grad.

“Sredinom 15. stoljeća Isa-beg Ishaković je došao na ove prostore i započeo sa izgradnjom grada. Iako je ovdje i ranije bilo naselje, godina 1462., kada je napisana Vakufnama Gazi Isa-bega Ishakovića, smatra se godinom kada je Sarajevo izgrađeno. Nakon Isa-bega Ishakovića i brojni drugi namjesnici i trgovci su učestvovali u izgradnji grada, tako da je Sarajevo već krajem 15. stoljeća bilo razvijen grad, a krajem 16. stoljeća je imalo oko 100 mahala i bio je to jedan od najljepših gradova na Balkanu”, kazala je Zlatar.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zaimović je govorio o ulozi Vakufske direkcije u zaštiti vakufa, uključujući i one koje je ostavio Isa-beg Ishaković.

Okrugli sto je organizovalo Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković, a predsjednik Upravnog odbora Elvis Pivić je istakao da na ovaj način žele potaknuti građane Sarajeva i sve one kojima bi Ishaković trebao biti primjer u razvoju i viziji da razmišljaju o takvom pravcu i slijede ga.

“Ishaković je svojom vizijom napravio koncept prema kojem mi danas 555 godina nakon njega koristimo njegove objekte i kulturu koju nam je ostavio”, naglasio je Pivić.

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković osnovano je u aprilu 2016. godine s primarnom misijom revitalizacije lika i djela osnivača grada Sarajeva.

 

Izvor: Agencije

Previous Velika akcija čišćenja naše zemlje: Očistimo planine, očistimo prirodu!
Next Pogledajte kako su Blagajci obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

HISTORIJA

Alija Isaković

Alija Isaković (Bitunja kod Stoca, 15. januar 1932, – Sarajevo, 14. mart 1997), bošnjački kulturni pregalac – romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i historičar jezika

BAŠTINA

BZK “Preporod” s partnerima radit će na zaštiti i dovršetku grandioznog spomenika Muji Hrnjici

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” s partnerima radit će na zaštiti i dovršetku grandioznog spomenika znamenitom bošnjačkom epskom junaku Muji Hrnjici u Velikoj Kladuši – odlučeno je nakon prošlosedmične posjete predsjednika

KULTURA I UMJETNOST

Tešanj: Izložbu ‘Domovina u srcu’ za 5 dana posjetilo oko 2000 gostiju

Povodom Dana otpora fažizmu općine Tešanj, upriličena je izložba “Domovina u srcu”. Izložbu su u saradnji sa Muzejom Tešanj postavili pripadnici 2. pješadijskog- rendžerskog puka OS BiH, čiji su eksponati