Bosanski ljiljan pod nogama srpskog orla

Bosanski ljiljan pod nogama srpskog orla

Piše: Damjan PAVLICA

-Zakonom o nacionalnim obilježjima iz 2009. godine, dvoglavi orao je službeno postao grb Republike Srbije. Romejski dvoglavi orao označava spoj svjetovne i duhovne vlasti, a predstavlja kontinuitet sa imperijalnim orlom Rimskog carstva.

Dvoglavog orla je koristio Stefan Dušan, radi legitimizacije imperijalnih pretenzija. Dvoglavi orao, u našem historijskom kontekstu, prije svega je simbol dinastičkog imperijalizma. Umetnut je u grb Srbije 1888. godine, u skladu sa ideologijom „obnove carstva”.

Obnova carstva je značila i pripajanje Bosne, koja nikad nije bila u sastavu „carstva”. Tako se pod kandžama dvoglavog orla našao zlatni ljiljan, simbol bosanske dinastije Kotromanića, koju Nemanjići nikada nisu uspjeli da pokore. Bosanski ljiljan pod nogama dvoglavog orla u imaginaciji dokazuje vlast Nemanjića nad Kotromanićima, odnosno Srbije nad Bosnom.

Dvoglavi orao je bio simbol dinastičke hegemonije u Kraljevini Jugoslaviji, i četništva u Drugom svjetskom ratu, sve dok 1947. nije uklonjen sa grba Srbije.

Povampirenjem četništva 1990-ih ponovo je vaskrsao i dvoglavi orao, isprva na uniformama paravojnih jedinica. Iako je na referendumu o nacionalnim simbolima 1992. većina građana Srbije glasala za grb sa četiri ocila bez dvoglavoga orla, monarhijski simboli su kasnije ipak uvedeni.

Skupština Srbije je 2004. mimo ustava i referenduma, naložila da se važeći grb Republike suspenduje, a da se koristi nekadašnji grb Kraljevine sa dvoglavim orlom, što je 2009. godine zakonom potvrđeno.

Nakon oružane agresije, Srbija nastavlja simbolički da gazi Bosnu. Teško da možemo naći neprikladniji državni simbol od dvoglave romejske nemani koja kandžama gazi bosanski ljiljan. Kako se miroljubiv čovjek, i pored najbolje volje, može poistovijetiti sa tim?

Damjan Pavlica je rock muzičar i politički autor iz Beograda.

Previous Bosanski pojasevi i nakit rađen na bosanski način
Next “GS – TM Travnik”: Proizvode luksuzne bicikle, dijelove za njemačku željeznicu, kao i automobilsku industriju

You might also like

DUHOVNOST

Ramazanska poruka reisul-uleme: Neka se vidi da postite, otvorite srca ramazanskoj milosti

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori. Poruku reisul-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana Agencija MINA

RIJEČ

Helez: Ovo što je Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi

Neću glasati za Zakon o sudovima ukoliko bude bilo šta protiv Bosne i Hercegovine. Kompromis na štetu države neću podržati. Sud Bosne i Hercegovine mora imati nadležnost na cijelom području

RIJEČ

Bajrović: Ustavni sud će poništiti Schmidtovu odluku i on će otići iz Bosne i Hercegovine

Gosti današnjeg izdanja Rezimea (FTV) bili su novinar i politički analitičar Ranko Mavrak i Reuf Bajrović, potpredsjednik evropsko-američke alijanse. Mavrak kaže da je očekivao da Milorad Dodik bude proglašen predsjednikom