Veliki uspjeh Bosanke Armine Mačković: Zlatna medalja na Izložbi inovacija u Istanbulu

Veliki uspjeh Bosanke Armine Mačković: Zlatna medalja na Izložbi inovacija u Istanbulu

Magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković dobila je zlatnu medalju na Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija, za novi građevinski materijal i blokove koji se brže i lakše zidaju.

Blokovi se izrađuju na specijalnim presama, na kojima se mogu izrađivati samo ovakvi blokovi, a prese je izmislila Mačković, koje je i prijavila za zaštitu Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Budući da u Maglaju ima i previše papirnog otpada, Mačković je tražila i našla rješenje za recikliranje i pretvaranje zagađujućeg otpada u koristan proizvod.

– Kada bi se 380 inovacija, koliko je Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine prikupila od svog članstva i širom svijeta promovirala u periodu 1995.-2017., tretiralo kao 380 potencijalnih razvojnih projekata, onda bi vjerovatno bilo mnogo više stranih ulagača u privredu BiH – tvrde iz ove asocijacije.

Inovacija “pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja” profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle nagrađena je bronzanom medaljom, a bronzanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića iz Teslića, namijenjena pčelarima, odnosno zaštiti košnica od insekata i glodara, saopćeno je iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, prenosi Oslobođenje.

Previous Kako su crtane granice Bosne i Hercegovine
Next Trivago objavio rang-listu najboljih destinacija: Mostar na 1. mjestu prema cijenama i kvalitetu usluge

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Postoji rješenje za problem magle i smoga: ‘Weather Generator’ već koriste Moskva, Dubai..

Za svaki problem postoji rješenje, tako i za smog i maglu, koji posebno u zimskim mjesecima postaju najveći problem glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i drugih gradova. Projekt Weather

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova knjiga prof. dr. Fikreta Čauševića u izdanju Palgrave Macmillan New York

Knjiga kritički razmatra globalne finansijske tokove i rezerve finansijske imovine i obveza, te njihov uticaj na globalnu ravnotežu ekonomske moći, piše business-magazine. Palgrave Macmillan New York, nakon pozitivne “double blind

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Tuzli promovisao doktore nauka, redovne profesore i zlatne studente

    U okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli, svečano su promovisani doktori nauka i redovni profesori, a studentima generacije uručene su Zlatne plakete.