Uskoro nova knjiga na temu bosanske historije: “DREVNA BOSNA”

Uskoro nova knjiga na temu bosanske historije: “DREVNA BOSNA”

Uskoro iz štampe u izdavaštvu Matice bošnjačke pod pokroviteljstvom Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti – BANU

Ko su, šta su, odakle potječu balkanski narodi i među njima Bošnjaci? Dugo očekivana knjiga autora Muamera Zukorlića „Drevna Bosna“ uskoro pred čitaocima.

Putovanje kroz drevnu povijest Bosne i Bošnjaka s ciljem utvrđivanja istine i razotkrivanja najosjetljivijih elemenata bošnjačkog identiteta koji su do sada stereotipno, tendenciozno ili površno prikazivani.

Autor temeljito, na osnovu primarnih izvora, literature i vlastitih promišljanja na moderan način, komparativnim naučnim pristupom, multidisciplinarno i preciznim analizama razlaže pitanja etnogeneze Bošnjaka i ostalih balkanskih naroda, razmatra vjeru dobrih Bošnjana, izvornih nosilaca monteističke dogme na Balkanu, državotvornost kroz prizmu srednjovjekovne bosanske države, sagledava dijahroni presjek razvoja bosanskoga jezika i njegovih pisama, te ukazuje na najznačajnije okvire bošnjačke kulture, tutilara kulturalnog dosega balkanskih naroda.

„Drevna Bosna“ je otvorena knjiga u kojoj se različitosti smatraju prednostima, a kultura dijaloga promovira kao važno civilizacijsko dostignuće.

Uz Zukorlićev tekst, „Drevna Bosna“ po prvi puta naučnoj i široj javnosti obznanjuje više stotina fotografija, slika, mapa i crteža do kojih je u višedecenijskom istraživanju ove teme došao akademik Mehmed Akšamija.

Pored integralnog teksta, „Drevna Bosna“ sadrži i indekse stručnih naziva, geografskih naziva i toponima, imena naroda, osobnih imena, porodica, naziva i značenja, te više stotina bibliografskih jedinica i napomena.

Izdavač ovog epohalnog djela je „Matica bošnjačka“, saradnici na projektu su akademik Muhamed Filipović, akademik Fatmir Bači i dr. Jahja Fehratović, a pokrovitelj je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti – BANU.

Knjiga „Drevna Bosna“ sadrži 472 strane formata portret (210 x 250 mm). Štampana je na 150 gramskom papiru punog kolora. Tvrdog je uveza, prošivenih i lijepljenih tabaka, sa jednom ukrasnom i dvije pokazne vrpce. Bit će dostupna u zaštitnim folijama i specijaliziranim kutijama, saopćava Matica bošnjačka.

„Drevna Bosna“ je urađena po najzahtjevnijim dizajnerskim i grafičkim standardima što je, uz sve druge pobrojane karakteristike, svrstava u red najluksuznijih izdanja na našem jezičkom području.

 

Izvor:  B.net

Previous Jablanica: Cvitan, Anica i Jela ne brinu za prevoz na misu jer putuju sa imamom
Next Mladi 'Zmajevi' bolji od 'Orlića' - Visoka pobjeda Bosne i Hercegovine na gostujućem terenu

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Predstavljanje knjige ‘Grabež 1992-1993. godine, trganje od zaborava’

Predstavljanje knjige “Grabež 1992-1993. godine, trganje od zaborava”, autora brigadira Mirsada Selmanovića koja je objavljena u izdanju Arhiva Unsko-sanskog kantona i Društva arhivskih radnika USK-a, bit će održano sutra (08.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Djelo nastajalo četvrt vijeka: Connectum objavio drugo izdanje romana “Uvod u lebdenje” Dževada Karahasana

Povodom šest mjeseci od smrti istaknutog bosanskohercegovačkog književnika i akademika Dževada Karahasana, izdavačka kuća Connectum iz Sarajeva ovih dana objavila je drugo izdanje Karahasanovog romana “Uvod u lebdenje”, javlja Anadolu.

BAŠTINA

Franjevački muzej Jajce čuvar svjedoka vremena

Stotinu godina od otvaranja prvog muzejskog postava, jajački su franjevci muzej 2005. godine ponovno otvorili za javnost. Franjevački muzej Jajce smješten je u Franjevačkom samostanu Sv. Luke koji je izgrađen