Kupreški sir uskoro u zemljama regije, Turskoj, Dubaiju…

Kupreški sir uskoro u zemljama regije, Turskoj, Dubaiju…

Kupreški sir osvojio je u Beogradu nagradu posjetilaca koji su tražili da se i u Srbiji ovaj sir može kupiti, a uskoro bi se to moglo i desiti.

Kako je moguće da se u Bosni i Hercegovini prave tako dobri sirevi, pitali su se proteklog vikenda Beograđani, ali i svi oni koji su posjetili sajam sira koji se u tom gradu održavao, a na kojem je učestvovalo i nekoliko mljekara i sirana iz naše zemlje. Naši sirevi dobili su i nekoliko nagrada za kvalitet, čime su samo još jednom pokazali svoj kvalitet.

Sirevi iz BiH osvojili su četiri od pet nagrada posjetilaca, kupreški sir je pobijedio, drugi je bio tešanjski sir zlatna kap, četvrti livanjski sir mljekare Orman, a peti koziji sir mljekare Mons produkt iz Teslića.

– Bio nam je ovo drugi nastup na Balkan Cheese Festivalu, a prema onome što sam pročitao u materijalu koji sam dobio, na sajmu se predstavilo oko 300 različitih sireva. Drago mi je da je naš sir osvojio nagradu posjetilaca koji su prepoznali kvalitet i koji su nas pitali gdje mogu kupiti naš sir, kazao nam je Smail Žilić, vlasnik Kupres Mlicha.

Njihovih proizvoda do sada nije bilo u zemljama regije, ali su iskoristili sajam u Beogradu da razgovaraju sa nekim distributerima, a kako je kazao Žilić, nada se da će neki od tih razgovora uroditi plodom.

– Nadam se da ćemo makar sa jednim od ovih distributera sa kojima smo razgovarali uspostaviti ugovornu saradnju i da ćemo vrlo brzo početi izvoziti svoje proizvode u Srbiju. Također, imamo konkretne razgovore i sa jednim partnerom iz Tivta iz Crne Gore. Svi ti razgovori su aktivni, ali nisu realizovali jer je bila zima, pa očekujemo da se to desi u nekom narednom periodu, kazao je Žilić.

Međutim, neće sir iz Kupresa ići samo u zemlje regiona. Partneru iz Turske, koji se tamo bavi sirevima, prodali su 16 tona sira, ali je to sada na čekanju jer je došlo do zastoja u izvozu zbog nekih nelogičnosti u komunikaciji sa nadležnim institucijama.

– Taj sir je već bio spremljen i upakovan za otpremu, ali je na čekanju, pa se nadamo da će to uskoro biti riješeno i da ćemo izvršiti prvu isporuku sira za Istanbul. Bili smo i na sajmu u Dubaiju, koji je najveći sajam hrane na svijetu i koji posjeti oko 100.000 posjetilaca, i tamo smo imali nekoliko vrlo korisnih i konstruktivnih razgovora sa potencijalnim partnerima, tako da nije isključeno da će, ne samo moja mljekara već i nekoliko drugih, uskoro moći izvoziti i u Arapske Emirate. S obzirom na to da oni odatle rade distribuciju za nekoliko drugih arapskih zemalja, kao što su Jemen, Oman, Saudijska Arabija, Kuvajt, i naši proizvodi bi se mogli naći tamo, poručio je Žilić.

Konkurencija na tržištu je velika, ali smatra Žilić, da se protiv nje najbolje boriti kvalitetom. Kvalitet je, kaže, presudan i kupci to prepoznaju, piše Oslobođenje.

Previous Nurkić “zaludio” sve u Portlandu: Bosanski NBA košarkaš na najbolji način promoviše svoju domovinu
Next Ministar Mektić upozorava na aktuelne vlasti iz Banja Luke i njihove pokušaje destabilizacije države

You might also like

Ekonomija/Biznis

Cazin među vodećim u našoj zemlji po poljoprivrednoj proizvodnji (VIDEO)

S tri hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava grad Cazin je u samom vrhu u Bosni i Hercegovini, a najveći je i po pojedinačnoj proizvodnji mlijeka u Bosni i Hercegovini. Među vodećim

MADE IN BOSNIA-387

Počeo izvoz: Voda i ledeni čajevi Ella na kineskom tržištu

Dvije sedmice nakon potpisivanja ugovora o koncesiji za eksploataciju prirodne izvorske vode ELLA, Milkos je počeo izvoz svojih proizvoda u Kinu. Početkom juna ove godine kineska vlada je organizovala sajam

Ekonomija/Biznis

Prva jahta potpuno proizvedena u Bosni na Međunarodnom sajmu nautike u Hamburgu

Prva potpuno u Bosni i Hercegovini proizvedena jahta dužine 12 metara bit će predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nautike koji se održava u njemačkom gradu Hamburgu naredne sedmice. Ova luksuzna