Dr. Norman Finkelstein: „Zapadnjaci hodaju okolo bez odjeće, a govore da su muslimani ‘nazadni’!“

Dr. Norman Finkelstein: „Zapadnjaci hodaju okolo bez odjeće, a govore da su muslimani ‘nazadni’!“

Ugledni američki borac za ljudska prava, dr. Norman Finkelstein, iako je porijeklom Jevrej kojem su svi članovi porodice stradali u nacističkim logorima, čitav život je posvetio borbi za prava muslimana i Palestinaca. U brojnim knjigama, predavanjima i skupovima ukazuje na nepravdu koju zapadni mediji i vlasti čine prema muslimanima.

„Kada je neko na dnu, očajan, ponižen, kada ih ismijavate, kada ismijavate osobe koje su ostale bez svojih domova, to nije satira“, kaže dr. Finkelstein. „Očajni i prezreni ljudi“ današnjice su muslimani, ako uzmemo u obzir broj muslimanskih zemalja pogođenih stradanjima, poput Sirije, Iraka, Gaze, Pakistana, Afganistana i Jeemena.

„Zapad je podržao karikature iz Charlie Hebdoa jer su one imale za cilj da napadnu i ismiju muslimane“, kaže dr. Finkelstein.

„Predstavljati francuske muslimane kao divljake i barbare je licemjeran potez, ako uzmemo u obzir ubistvo hiljade ljudi tokom francuske okupacije Alžira, i odnosa francuske javnosti prema Alžirskom ratu od 1954-1962.“, ističe dr. Finkelstein. „Prve masovne demonstracije protiv toga rata se nisu desile u Parizu sve do 1960., dvije godine prije kraja sukoba. Svi su podržali francuski istrebljivački rat u Alžiru“.

Finkelstein ističe da zapadne pretenzije prema muslimanskoj odjeći ukazuju na veliku kontradikciju u odnosu na stav Zapadnjaka prema domicilnom stanovništvu u zemljama koje su kolonizirali.

„Kada su Europljani došli do Sjeverne Amerike, rekli su da su američki domoroci veliki barbari jer su hodali skoro goli. U to su doba europske žene oblačile po tri sloja odjeće. Nakon dolaska u Sjevernu Ameriku, odlučili su da su američki domoroci nazadan narod jer su hodali ukololo bez odjeće. A u današnje doba, mi hodamo bez odjeće, i govorimo da su muslimani nazadni jer nose previše odjeće!?“, ističe dr. Finkelstein.

„Možete li zamislite išta barbarskije od toga da ženi zabranite da nosi maramu na glavi?“

divanhana.com

Previous Prije 22 godine Mostar je ostao bez svog narodnog heroja Midhada Hujdura Hujke (FOTO)
Next Lejla Nikšić je prva magistrica kontrole neba u historiji Bosne i Hercegovine

You might also like

HISTORIJA

Fiktivni junaci Kosovskog boja

–Oni su naciju uzdigli u ravan božanstva, sagradili oltar od neistina i mitoloških priča o prošlosti, kosovski mit proglasili za – što reče istorik Marković – prikriveni kod u dubokim

RIJEČ

Yusuf Islam: Tokom opsade Sarajeva međunarodna zajednica čekala četiri godine, koliko će čekati sada?

Britanski pjevač i kompozitor Yusuf Islam, ranije poznat kao Cat Stevens, poručio je na Velikom mitingu za Palestinu u Istanbulu kako je međunarodna zajednica tokom opsade Sarajeva četiri godine čekala

DUHOVNOST

Sulejman Bugari: Ramazan je ponuđen čovjeku da na najbrži način nađe svoju originalnost

Muslimanski sveti mjesec ramazan je mjesec tokom kojeg se omogućava čovjeku da na najbrži način dođe do onoga što će učiniti njegov život smisaonim. To u intervju za Anadolu Agency