Zašto Čović nije podržao reviziju tužbe: Hrvatska politika štiti Srbiju zbog straha od vlastite odgovornosti

Zašto Čović nije podržao reviziju tužbe: Hrvatska politika štiti Srbiju zbog straha od vlastite odgovornosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da se nije opredjeljivao oko zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije pred MSP u Haagu.

Kako kaže, nije siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom.

Prema mišljenju Čovića, oni bi to učinili u slučaju negativne drugostepene presude protiv šestorice nekadašnjih zvaničnika samozvane tvorevine ‘Herceg-Bosne’ pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Istom logikom koja je išla od Sarajeva prema Srbiji, u slučaju negativne presude za šestoricu dužnosnika ‘Herceg Bosne’, za što vjerujem da neće biti slučaj, otišla bi prema Hrvatskoj bez ijedne dvojbe. Isti pritisak iz Sarajeva ili nešto što se krije iza toga, taj parasustav o kojemu govorim, već je djelovao prema drugome Sudu u Haagu u cilju da šest dužnosnika ‘Herceg Bosne’ dovedu u takvu situaciju. Sarajevo je životno zainteresirano za presudu sa zajedničkim zločinačkim pothvatom. E, kada je netko toliko zainteresiran da se to dogodi, onda je za mene jasno što se sve može koristiti kako bi se ostvario taj cilj, kazao je Čović danas u razgovoru za hrvatske medije.

Čović ne postupa po svom nahođenju i bez instrukcija Zagreba. Jasno je zašto hrvatska politika ne želi istinu po pitanju rata u našoj zemlji. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Hrvatska i Srbija su od početka devedesetih sarađivale u pokušajima da rasparčaju ovu zemlju. Tome svjedoče i sastanci lidera tih zemalja i njihovih poltrona u našoj državi – od Karađorđeva do Beča organizovali su se susreti Milošević-Tuđman, Karadžić-Boban… na terenu je ta saradnja godinama funkcionisala.

I dok se po običaju međusobno prepucavaju, srpska i hrvatska politika u Bosni i Hercegovini i dalje pronalaze zajednički interes.

Ali računi pogrešne politike vremenom stižu na naplatu.

(MiruhBosne)

Previous Zema iz Tešnja proširuje kapacitete u proizvodnji vode i sokova: Posao za više od 50 ljudi
Next Selo Deževice: Srednjovjekovna riznica srebra i zlata

You might also like

NAŠI DANI

Završena izgradnja vještačkog jezera na Bjelašnici

  Radovi na izgradnji vještačkog jezera na olimpijskoj planini Bjelašnici – rekonstrukciji i modernizaciji akumulacije II su završeni i danas je počelo punjenje jezera. – Vrijednost investicije je 1,2 miliona

NAŠI DANI

HRW poziva RH da prestane vraćati migrante i azilante u Bosnu i Hercegovinu

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje

NAŠI DANI

JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

Poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić , obraćajući se poslanicima Federalnog parlamenta,  pozvao ih  da budu dio promjena historije Bosne i Hercegovine te učine sve da građani napokon „ugledaju svjetlo