Zašto Čović nije podržao reviziju tužbe: Hrvatska politika štiti Srbiju zbog straha od vlastite odgovornosti

Zašto Čović nije podržao reviziju tužbe: Hrvatska politika štiti Srbiju zbog straha od vlastite odgovornosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da se nije opredjeljivao oko zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije pred MSP u Haagu.

Kako kaže, nije siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom.

Prema mišljenju Čovića, oni bi to učinili u slučaju negativne drugostepene presude protiv šestorice nekadašnjih zvaničnika samozvane tvorevine ‘Herceg-Bosne’ pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Istom logikom koja je išla od Sarajeva prema Srbiji, u slučaju negativne presude za šestoricu dužnosnika ‘Herceg Bosne’, za što vjerujem da neće biti slučaj, otišla bi prema Hrvatskoj bez ijedne dvojbe. Isti pritisak iz Sarajeva ili nešto što se krije iza toga, taj parasustav o kojemu govorim, već je djelovao prema drugome Sudu u Haagu u cilju da šest dužnosnika ‘Herceg Bosne’ dovedu u takvu situaciju. Sarajevo je životno zainteresirano za presudu sa zajedničkim zločinačkim pothvatom. E, kada je netko toliko zainteresiran da se to dogodi, onda je za mene jasno što se sve može koristiti kako bi se ostvario taj cilj, kazao je Čović danas u razgovoru za hrvatske medije.

Čović ne postupa po svom nahođenju i bez instrukcija Zagreba. Jasno je zašto hrvatska politika ne želi istinu po pitanju rata u našoj zemlji. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Hrvatska i Srbija su od početka devedesetih sarađivale u pokušajima da rasparčaju ovu zemlju. Tome svjedoče i sastanci lidera tih zemalja i njihovih poltrona u našoj državi – od Karađorđeva do Beča organizovali su se susreti Milošević-Tuđman, Karadžić-Boban… na terenu je ta saradnja godinama funkcionisala.

I dok se po običaju međusobno prepucavaju, srpska i hrvatska politika u Bosni i Hercegovini i dalje pronalaze zajednički interes.

Ali računi pogrešne politike vremenom stižu na naplatu.

(MiruhBosne)

Previous Zema iz Tešnja proširuje kapacitete u proizvodnji vode i sokova: Posao za više od 50 ljudi
Next Selo Deževice: Srednjovjekovna riznica srebra i zlata

You might also like

NAŠI DANI

Vlatko Glavaš: Svi koji su rođeni ovdje su Bosanci i Hercegovci. Komšić je najbolje rješenje

  Vlatko Glavaš, bivši kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine i novoizabrani zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 se osvrnuo na igru

NAŠI DANI

Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Dan bijelih traka obilježen je danas i u Sarajevu, a akciji ”Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva odazvao se veliki broj građana kojima su ovom prilikom dijeljene bijele trake.  Povodom

NAŠI DANI

U Sapni obilježeni Dan nezavisnosti i Dan 206. viteške brdske brigade ARBIH (VIDEO)

  Na referendumu o nezavisnosti održanom 29. februara i 1. marta 1992.god. od 64 posto građana Bosne i Hercegovine koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti zemlje, 99,44 posto glasalo