Najbolji poslovni potez u 2016: Ugovor EPBiH i Aluminija

Najbolji poslovni potez u 2016: Ugovor EPBiH i Aluminija

Historijski ugovor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Aluminija iz Mostara o kupoprodaji električne energije za potrebe mostarskog kombinata vrijedan više od 100 miliona KM proglašen je najboljim poslovnim potezom u Bosni i Hercegovini u 2016.godini po izboru portala Indikator.ba.

Na ovaj ugovor čekalo se skoro dvadeset godina tokom kojih je Elektroprivreda BiH viškove električne energije prodavala na inostranom tržištu, a Aluminij tu istu struju kupovao putem raznih posrednika u zemljama okruženja. Takva kupovina negativno je uticala na ukupnu ekonomiju mostarskog kombinata.

Potpisujući ugovor direktori Elektroprtivrede BiH i Aluminija Bajazit Jašarević i Mario Gadžić najavili su dugoročnu poslovnu saradnju dviju kompanija što bi trebalo da rezultira novim ambijetom za još uspješnije poslovanje.
Uručenje priznanja projekta „Najbolji poslovni potez u 2016.godini“ Elektroprivredi BiH biće upriličeno do kraja ovog mjeseca.

Inače, Elektroprivreda BiH u 2016.godini ostvarila je rekordan prihod u novijoj historiji kompanije, u iznosu milijardu i 34 miliona KM, što je za 50 miliona više u odnosu na 2015.godinu. Ostvarena dobit u protekloj godini iznosi 12,86 miliona KM.

-Na drugo mjesto u ovom Indikatorovom izboru rangirani su Opština Bosanski Petrovac i njen načelnik Zlatko Hujić jer su samo tokom maja 2016. godine uspjeli privući četiri domaća investitora koji će ovdje uz ulaganje desetina miliona KM otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta u proizvodnji stakala za aluminijska vrata, izradi trikotaže, savremenoj trgovini i farmi goveda. Ovaj potez zapažen je i u inostranstvu a Svjetska banka uvrstila ga je među „najbolje svjetske prakse“.

-Kompletiranje zimskog centra na Ravnoj planini nadomak Pala, na kojem je lani održano i prvo FIS takmičenje, te stvaranje uslova za zapošljavanje 700 radnika na proizvodnji presvlaka za sjedišta u automobilima automobilskih presvlaka u preduzeću Boxmark u Lukavcu ravnopravno su rangirani na treće mjesto najboljih poslovnih poteza u 2016. godini po ocjeni portala Indikator.ba.

Ski centar Ravna planina nikao je na šumskom bespuću. Za tri godine izgrađeni su restorani, pet kilometara ski staza, dva akumulaciona jezera sa devet topova za vještačko osnježavanje čime je višedecenijska priča o turističkoj atrakciji paljanskoj gondoli (zatvorenoj kabini za prevoz skijaša) definitivno potvrđena. Ovaj ski centar biće u funkciji masovne rekreacije, turizma i sporta što se ne može reći za neke investicije uglavnom arapskih ulagača koje se baziraju na klijenteli sa dubokim džepovima.

Najavljujući sredinom prošle godine zapošljavanje novih radnika direktor Boxmarka Alija Šehović kazao je da će taj plan biti realizovan za 18 mjeseci. Do kraja prošle godine broj novouposlenih povećao je sa 250 na 500 a nove radnike nastavlja primati i u narednim mjesecima. Uz to objavio je da traži lokaciju na kojoj će graditi nove pogone.

Analitičari i konsultanti na projektu „Najbolji poslovni potez“, koji realizuje portal Indikator.ba, uvjereni su da će ovaj izbor dodatno ohrabriti sve domaće potencijalne investitore da se i u ovoj 2017. godini odlučnije angažuju na smanjenju nezaposlenosti (kao ključnog problema domaće ekonomije), korištenju domaćih resursa i još bržem razvoju Bosne i Hercegovine.

 

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Godišnjica hapšenja četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata: Spisak zločina D. Mihailovića
Next Iz riznica Zemaljskog muzeja: Srednjovjekovna bosanska historija (Foto)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Zenica: Počeo sa radom najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

  Uz prisustvo zvanica, mnogobrojnih gostiju i poslovnih prijatelja, te predstavnika vlasti i medija, danas je u Zenici upriličeno svečano otvorenje Hifa Oil terminala za tečna goriva, najsavremenijeg te vrste

Ekonomija/Biznis

Bosansko-britanska IT kompanija se širi na SAD; otvara ured u Miamiju

Kompanija Green River Media, koja se bavi razvojem, izradom i unapređenjem rada web stranica, širi svoje poslovanje na SAD osnivanjem odjela u Majamiju, piše BiznisInfo. Osnivač i direktor ove kompanije

Ekonomija/Biznis

90 posto stranih investicija u Bosni i Hercegovini ide u Federaciju

U prošloj godini su direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila 536,3 miliona KM, kaže se u informaciji Federalnog ministarstva trgovine koju je u četvrtak prihvatila Vlada FBiH, prenosi BiznisInfo.