Maratonac Haris Koljenović osvojio drugo mjesto u New Yorku

Maratonac Haris Koljenović osvojio drugo mjesto u New Yorku

Atletičar iz Gusinja (Sandžak) Haris Koljenović proteklog vikenda (11.mart) na polumaratonu u New Yorku zabilježio je još jedan veliki uspjeh. Među više od dvije hiljade takmičara osvojio je vosoko drugo mjesto.

Naime, dvadesetčetverogodišnji sandžački maratonac ispod Prokletija i sa Alipašinih izvora, svoje atletske vještine savladao je u predjelima Kršle slavnog gazije Ali-paše, sada osvaja svjetske atletske staze.

Ovog puta Koljenović je trčao polumaraton u New Yorku, u subotu, tik uz obalu Atlantskog okeana, u dužini od 21.230 metara, koji je istrčao za 1 sahat 19 minuta i 23 sekunde. Polumaraton je održan po izuteno hladnom i vjetrovitom vremenu, temperatura se spuštala i do -10, što je učesnicima polumaratona zadavalo velike probleme, posebno zbog disanja, što je bio razlog odustajanja manjeg broja takmičara. Ali i pored vremenskih poteškoća sandžački maratonac Haris Koljenović je na duži dio staze vodio trku da bi u finišu ipak osvojio visoko drugo mjesto.

Dakako ovo je veliki sportski uspjeh za mladog atletu iz Gusinja, ali i za sport u Sandžaku, posebno za bošnjačku komunu u New Yorku u kojoj živi 30-tak hiljada Bošnjaka iz Gusinja i Plava.

Haris je na kraju polumaratona veliki uspjeh proslavio pred kamerom Sanapress iz New Yorka ponosno podižući zastavu Sandžaka.

Nakon završetka utrke dao je izjavu za Sanapress iz New Yorka, gdje je izrazio želju da učestvuje na poznatom svjetskom maratonu koji se svake godine održava u Chicagu. Kako saznaju Bošnjaci.Net, Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) učinit će sve da ovom našem mladom atleti omoguće i pospješe učestovanje na svjetskim maratonskim stazama.

Bošnjaci.Net su prošle godine pisali o velikom uspjehu sandžačkog maratonca Harisa Koljenovića kada je u New Yorku na polumaratonu u kategoriji od 20 do 29 godina osvojio prvo mjesto.

Naglašavamo da je u dosadašnjim takmičenjima Harisov sponzor bio bošnjački biznismen vlasnik njujorške građevinske firme „A&A“ hadži Ago Koljenović.

Važno je napomenuti, da je Haris nasljednik maratonske tradicije u bratsvu Koljenović, koji je do sada držao njegov bliski rođak Mirsad Koljenović koji je u nekoliko decenija na atletskim stazama trčao na više poznatih svjetskih maratona u New Yorku, Chicagu i gradovima više država u Europi. Ujedno Mirsad mu pruža podršku na stručan i svaki drugi način da nastavi sa trčanjem i da niže uspjehe.

 

Previous BPS Sefer Halilović: Istrage iz Hrvatske su Plenkovićevo i Čovićevo podmetanje
Next Topovi iz Krajine krase stare bosanske gradove

You might also like

SPORT

Ena je rođena u Americi, a poziv u bosansku reprezentaciju za nju je bio ostvarenje snova. Sada je potpisala za SFK 2000 Sarajevo

SFK 2000 Sarajevo dobilo je novo pojačanje i to možda i ne bi bilo toliko zanimljivo da nije riječ o dvadesetčetverogodišnjoj Eni Šabanagić koja zahvaljujući Samiri Hurem, terenerici i selektorici ženske reprezentacije BiH, slijedi

SPORT

Halilhodžić: Poznati smo po inatu, vjerujem u pobjedu protiv Belgije

Selektor Japana Vahid Halilhodžić koji se plasirao s nogometnom selekcijom Japana na svjetsko prvenstvo naredne godine izjavio je da vjeruje da se Bosna i Hercegovina može plasirati na SP u

SPORT

Možemo biti zadovoljni žrijebom, dat ćemo sve od sebe da ostvarimo historijski uspjeh

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo s nestrpljenjem je očekivao današnji žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Australiji naredne godine. Naša selekcija je nakon “plesa kuglica” smještena