Maratonac Haris Koljenović osvojio drugo mjesto u New Yorku

Maratonac Haris Koljenović osvojio drugo mjesto u New Yorku

Atletičar iz Gusinja (Sandžak) Haris Koljenović proteklog vikenda (11.mart) na polumaratonu u New Yorku zabilježio je još jedan veliki uspjeh. Među više od dvije hiljade takmičara osvojio je vosoko drugo mjesto.

Naime, dvadesetčetverogodišnji sandžački maratonac ispod Prokletija i sa Alipašinih izvora, svoje atletske vještine savladao je u predjelima Kršle slavnog gazije Ali-paše, sada osvaja svjetske atletske staze.

Ovog puta Koljenović je trčao polumaraton u New Yorku, u subotu, tik uz obalu Atlantskog okeana, u dužini od 21.230 metara, koji je istrčao za 1 sahat 19 minuta i 23 sekunde. Polumaraton je održan po izuteno hladnom i vjetrovitom vremenu, temperatura se spuštala i do -10, što je učesnicima polumaratona zadavalo velike probleme, posebno zbog disanja, što je bio razlog odustajanja manjeg broja takmičara. Ali i pored vremenskih poteškoća sandžački maratonac Haris Koljenović je na duži dio staze vodio trku da bi u finišu ipak osvojio visoko drugo mjesto.

Dakako ovo je veliki sportski uspjeh za mladog atletu iz Gusinja, ali i za sport u Sandžaku, posebno za bošnjačku komunu u New Yorku u kojoj živi 30-tak hiljada Bošnjaka iz Gusinja i Plava.

Haris je na kraju polumaratona veliki uspjeh proslavio pred kamerom Sanapress iz New Yorka ponosno podižući zastavu Sandžaka.

Nakon završetka utrke dao je izjavu za Sanapress iz New Yorka, gdje je izrazio želju da učestvuje na poznatom svjetskom maratonu koji se svake godine održava u Chicagu. Kako saznaju Bošnjaci.Net, Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) učinit će sve da ovom našem mladom atleti omoguće i pospješe učestovanje na svjetskim maratonskim stazama.

Bošnjaci.Net su prošle godine pisali o velikom uspjehu sandžačkog maratonca Harisa Koljenovića kada je u New Yorku na polumaratonu u kategoriji od 20 do 29 godina osvojio prvo mjesto.

Naglašavamo da je u dosadašnjim takmičenjima Harisov sponzor bio bošnjački biznismen vlasnik njujorške građevinske firme „A&A“ hadži Ago Koljenović.

Važno je napomenuti, da je Haris nasljednik maratonske tradicije u bratsvu Koljenović, koji je do sada držao njegov bliski rođak Mirsad Koljenović koji je u nekoliko decenija na atletskim stazama trčao na više poznatih svjetskih maratona u New Yorku, Chicagu i gradovima više država u Europi. Ujedno Mirsad mu pruža podršku na stručan i svaki drugi način da nastavi sa trčanjem i da niže uspjehe.

 

Previous BPS Sefer Halilović: Istrage iz Hrvatske su Plenkovićevo i Čovićevo podmetanje
Next Topovi iz Krajine krase stare bosanske gradove

You might also like

SPORT

Trener Rome o golovima Edina Džeke: To je nešto što mogu uraditi samo najveći

Fudbaleri Rome sinoć su u prvom duelu nastavka sezone, koja je bila prekinuta duže od 100 dana zbog pandemije koronavirusa, savladali Sampdoriju sa 2:1, a do trijumfa ih je sa

SPORT

Izgrađena nova sportska dvorana u Gornjem Vakufu

Novoizgrađena Sportska dvorana, kapaciteta 1.175 sjedećih mjesta, bit će otvorena 11. maja u Gornjem Vakufu-Uskoplju.  Ovim će biti završen jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u toj općini, vrijedan oko 2.100.000

KULTURA I UMJETNOST

„KAKO BOLAN NEMA BOSNE“: Sa Josipom Pejakovićem u pet američkih država

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerskim organizacijama, organizuje u pet američkih država manifestaciju „KAKO BOLAN NEMA BOSNE“, u kojoj