Topovi iz Krajine krase stare bosanske gradove

Topovi iz Krajine krase stare bosanske gradove

Piše: Mirza Sadiković

Bosanska krajina je odvajkada bila čuvena po dobrim kovačima. Gotovo da nije bilo naselja, a da u njemu nije bilo barem jednog majstora. Danas je, pak, u cijeloj Krajini tek poneki. Otimajući zaboravu ovaj zanat oživljavaju tradiciju – vraćaju topove na stare gradove i tradiciju njihovog oglašavanja u vrijeme ramazana.

Strpljivo, s vještinom koja se ne može naučiti, nasljeđuju sve tajne kovanja. U nizu dana i noći nastaje top. Rođen iz želje da oživi tradiciju, čiji su pucnji od davnina javljali u ramazanu iftarsko vrijeme, a utihnuli nakon Drugog svjetskog rata.

Top bi trebao biti na svakom starom gradu. Ja sam imprivizirao ovaj top da ga mogu napraviti da bude u funkciji“, kaže majstor izrađivač topova Dursum Halilović.

Nešto čudno, neka naslijeđena upornost, tjera Dursuma da se ognjište u kovačnici ne ugasi, da vrati topove, koji su odavde iz Bosanske Otoke zauzeli mjesta u Bihaću kod Kule, na starom cazinskom i gradu na Ostrošcu. Uskoro će i u Velikoj Kladuši, Travniku, kao i onaj upravo završen u Maglaju. Konstrukcija i svaki detalj njegovo je djelo. Ručno i radi ih sam.

To je napravljeno od suhog jasenovog i hrastovog drveta, okovano. Ni voda ne može ući. Cijev je metalna,a obložena je da bude starina. Unutra je metal i sedlo“, kaže Dursum.

Gotovo da se ne zna kada je u ovoj kovačnici počelo da se kuje. Jedna je od prvih u Krajini, danas najstarija. Kovački i kolarski zanat Dursum je naslijedio. Otac Ahmet, djed Ale, pradjed Okan bili su kovači.

Posebno je sretan što su postali turistička atrakcija. I ono najvažnije da su oteli zaboravu tradiciju – ramazanski topovi ponovo odjekuju krajiškim gradovima…

 

Previous Maratonac Haris Koljenović osvojio drugo mjesto u New Yorku
Next Rusmir Mahmutćehajić: Bosna je prastara država političkog trajanja

You might also like

BAŠTINA

Vareš: Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Općinom Vareš a povodom 830. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana na lokalitetu Kraljevskog grada Bobovca organizuje izložbu “Bosna u vrijeme Kulina bana”.

BAŠTINA

Glamoč: Grad sa najvećim nišanom u Evropi

Na ulazu u Glamoč, kilometar od njegovog središta nalazi se nadgrobni spomenik ili nišan Omer-age Bašića. Na području Glamoča nalaze se nišani koji su zasigurno među najznačajnijim ne samo u

BAŠTINA

Na proljeće obnova ulazne kule na tvrđavi Kastel u Banjoj Luci

  Banjalučka tvrđava Kastel koja vijekovima predstavlja srce ovoga grada, zahvaljujući djelimičnoj obnovi postaje centar kulturnog života, ali i turistima dočarava duh minulog vremena. Kamena zgrada u tvrđavi Kastel otvorena