U grijnoj sezoni 2020-2021. godine Sarajevo bi se moglo zagrijavati toplovodom iz Termoelektrane Kakanj

U grijnoj sezoni 2020-2021. godine Sarajevo bi se moglo zagrijavati toplovodom iz Termoelektrane Kakanj

Toplovod Kakanj-Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekat, zaključak je sastanka delegacije “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

S tim u vezi, donesen je zaključak da se bez zadrške već sada ide u realizaciju idejnog projekta, što je sljedeći veliki korak do krajnjeg cilja – a to je da se toplovodom iz Termoelektrane Kakanj zagrijava Sarajevo već u grijnoj sezoni 2020-2021. godine, što je racionalno postavljen rok.

Mogući finansijeri

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fuad Čibukčić, kazao je da bi izrada studije idejnog projekta, prema sadašnjim procjenama, koštala tri miliona KM.

– Fond za zaštitu okoliša FBiH svakako će uzeti učešće. Mogući finansijer projekta je i Vlada FBiH, kojoj ćemo se obratiti, kao i Kantonalna vlada,a vidjet ćemo kakvi su stavovi u općinama – kazao je Čibukčić te dodaje da će Fond prezentirati projekat i USAID-u i SIDA-i kako bi prepoznali njegovi važnosti i učesvovali i njegovoj realizaciji.

Ono što je veoma bitno sa aspekta zaštite okoliša, naglašava Čibukčić, jeste činjenica da bi na godišnjem nivou emisija ugljendioksida u atmosferu bila smanjena za čak šest miliona tona.

– S druge strane, tu je i ekonomska opravdanost, jer ćemo za 100 miliona eura manje kupovati plina, također na godišnjem nivou. Dakle, smanjujemo odliv sredstava prema dobavljačima i smanjujemo ovisnost o ruskom plinu – dodaje Čibukčić.

Sastanku održanom 15.3.2017. godine, prisustvovao je i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u “Elektroprivredi BiH”.

– Bitno je istaći da bi kapacitet energije s toplovodom bio dva puta veći od sadašnjeg. Studije su pokazale da bi se od Kaknja do Sarajeva izgubilo samo dva posto energije, što su minimalni gubici. Studija je, također, pokazala da bi cijena toplinskog megavat-sata na primopredajnim tačkama u toplanama Sarajevo iznosila 58,84 KM, što uključuje i povrat investicije u roku od devet godina. Ta cijena znatno je niža od današnje proizvedene cijene toplana, jer je prije nekog vremena cijena toplinskog megavat-sata u toplanama iznosila 100 KM. Nakon investicije, cijena bi pala na svega 30 KM – kazao je Salkić.

Gradnja bloka 8

Gradnja toplovoda čini smislenim i gradnju bloka 8 u Termoelektrani Kakanj.

– Evropa instistira na čistoj energiji, a s ovim sistemom rada povećava se efikasnost na 70 posto korisnosti termoelekrane. Dakle, 70 posto od uloženog uglja bude vraćeno korisnicima, ili kroz električnu ili kroz toplotnu energiju. U tom lancu, blok 8 omogućio bi nastavak rudarske djelatnosti na tom području – kazao je Salkić.

Previous Na Mešinom spisku za Gibraltar i Albaniju nekoliko novajlija: Među Zmajevima i Kenan Kodro
Next Fotomonografija - Bosna i Hercegovina očima ljubavi (Video)

You might also like

BIZNIS

Kako je Mostarac postao poznati svjetski biznismen

Tridesetsedmogodišnji Mostarac Kenan Husković rodni grad je sa roditeljima napustio 1991. godine. Put ih je odveo u Sloveniju, gdje je završio osnovno obrazovanje i započeo srednje, koje je potom nastavio

MADE IN BOSNIA-387

FBiH – povećan izvoz za 22,6 posto u odnosu na septembar prethodne godine

Federacija Bosne i Hercegovine je u septembru  ove godine ostvarila izvoz u  vrijednosti 659.186.000 KM, što je za  10 posto više u odnosu na august ove godine ili 22,6 posto

BIZNIS

U Goraždu svečano otvoren tržni centar Bingo

Najveći bosanskohercegovački trgovački lanac “Bingo d.o.o.”, jučer je svečano otvorio tržni centar u ulici Rabita bb u Goraždu. U prisustvu poslovnih partnera, predstavnika javnog života,  klijenata, gostiju, brojnih građana i