Podsjećanje na politiku ‘nositelja europskih vrijednosti’: 23 godine od početka raspuštanja logora tzv. ‘H-B’

Podsjećanje na politiku ‘nositelja europskih vrijednosti’: 23 godine od početka raspuštanja logora tzv. ‘H-B’

Udruženje logoraša Mostara organizovalo je u petak na mostarskom spomen-mezarju Šehitluci ceremoniju, kojom su obilježili 23 godine od početka raspuštanja logora tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Hercegovini.

Kako su kazali iz Udruženja logoraša, 19. marta 1994. godine puštena je na slobodu prva grupa logoraša, čime je zvanično počeo proces raspuštanja logora HVO-a, samoproglašene ‘Herceg-Bosne’.Iz tog Udruženja su podsjetili da je kroz desetak logora ‘Herceg-Bosne’: Široki Brijeg, Dretelj, Gabela, Ljubuški, Koštana bolnica u Stocu, Dobrkovići, Vojno, Raštani, Mašinski fakultet, te Stadion Pod Bijelim brijegom – prošlo oko 20.000 logoraša, a samo iz Mostara njih oko 8.000.

Prema podacima Udruženja, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko 700 ubijenih logoraša.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostara, Safet Nožić, kazao je uz ostalo kako mlade i buduće generacije “moraju znati šta se obilježava”

“Dogodili su se logori i zarobljavanje Bošnjaka – muslimana, zato što su takvi kakvi jesu i zato što su stali da brane porodicu, narod i svoju kuću”, poručio je uz ostalo Nožić i dodao da se godišnjice početka raspuštanja logora ‘Herceg-Bosne’ ne obilježava “s razlogom stvaranja mržnje, nego radi ukazivanja na pojedince koji su zločine počinili”.

Logoraši: Još tragamo za 700 tijela

“Ono što je rađeno logorašima, ovo što je rađeno Bošnjacima u Hercegovini i Bošnjacima u Podrinju, to su radili određeni ljudi iz naroda – hrvatskog i srpskog naroda”, rekao je uz ostalo Safet Nožić.

Još jednom je skrenuta pažnja da i 25 godina nakon rata status logoraša u Bosni i Hercegovini zakonski nije riješen.

“Logoraši kao kategorija ničim nemaju potvrdu da su to bili, osim onog kartona što su dobili na Heliodromu i u ostalim logorima od Međunarodnog crvenog križa”, rekao je uz ostalo Nožić na skupu koji se obilježila godišnjica od početka zatvaranja logora HVO-a u Hercegovini.

-Da li se hrvatska politička elita okupljena u Neumu ovih dana, na ‘znanstvenom’ skupu: Hrvati Bosne i Hercegovine nositelji europskih vrijednosti?, prisjetila ovih logora i ostale zaostavštine velikohrvatske politike iz devedesetih… ili je to bio još jedan skup na kojem se iznova nastoji oživjeti nakaradna politika koja je dovela do stradanja?

 

(MiruhBosne/StarMo)

Previous Memorijalno-historijski susret „Dani kotoračkih bitaka“
Next Gazzda osvaja skandinavsko tržište: Veliki interes za unikatni bosanskohercegovački namještaj

You might also like

NAŠI DANI

Napokon podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv pet bivših pripadnika “Vojske  RS” zbog sumnje da su prije 22 godine u Štrpcima oteli i ubili

NAŠI DANI

Učenici sarajevskih škola obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  Oko 200 djece, učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola, okupilo se danas ispred Doma Oružanih snaga. Oni su učesnici dvosatnog performansa koji je organizovan u sklopu obilježavanja 1. marta,

NAŠI DANI

Hrvatski špijuni unose nemir i u Sloveniju, oglasio se tamošnji premijer

Nakon što je završila sjednica Vlade Republike Slovenije, premijer Marjan Šarec se obratio javnosti kazavši da je “zabrinut na koji način funkcionira Evropska unija”, vezano za špijunske akcije Hrvatske i