Obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu Naselja heroja Sokolje

Obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu Naselja heroja Sokolje

U novogradskom naselju heroja Sokolje danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora. Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena pomoćnikom načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajibom Delalićem odala je počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i prisjetila se bitaka koje su se na ovom prostoru odvijale.

Ovom prilikom Tajiba Delalića je podsjetio da je agresor svim silama i sredstvima želio da uđe sa zapadne strane u grad Sarajevo, odnosno preko Naselja heroja Sokolje, ali im hrabri i neustrašivi  pripadnici Armije RBiH to nisu dozvolili i ovo važno uporište je odbranjeno od agresora.

Second Slide

 

„Mi se danas prije svega sjećamo heroja koji su ovdje izgubili svoje živote dostojanstveno braneći grad Sarajevo i državu BiH, i prisjećamo svih bitaka koje su ovdje vođene. Želim da kažem mlađim generacijama da se edukuju i da znaju šta se događalo tokom ovog rata, da čuvaju Bosnu i Hercegovinu i da ne dozvole da se desi da ih neko napada i ubija nevine, kao što je to bilo u periodu od  92 – 95. godine“, poručio je Delalić.

Predsjednik Udruženja „Druga viteška“  Sado Šatrović kazao je da ovo Udruženje svake godine obilježava sve bitke koje su se odvijale u naselju Sokolje.

„Sokolje je jedino naselje proglašeno naseljem heroja u FBiH. Neprijatelj je pokušao da ga u nekoliko navrata zauzme kako bi nastavio pravac napada prema gradu i doveo grad u opasnost, ali herojskom borbom svih boraca uspjeli smo agresora poraziti svaki put“, istakao je Šatrović.

Second Slide

 

U želji da se otrgne od zaborava, uspomena na vrijeme kada je branjeno i odbranjeno Sokolje, grad Sarajevo i država BiH, održan je i historijski čas, a o herojskim borbama govorio je Muaz Suljagić, ratni komandant trećeg bataljona Druge vitške motorizovane brigade.

Pored predstavnika općine Novi Grad cvijeće su položili i predstavnici, Udruženja Druge viteške motorizovane brigade, koordinacija boračkih udruženja, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Savez brigadnih udruženja, Savjet MZ „Naselje heroja Sokolje“, učenici Osnovne škole „Sokolje“, na čelu sa direktorom Bećirom Hasanovićem, te predstavnici  političkih partija i građani.

Second Slide

Prigodan program izveli su učenici Osnovne škole „Sokolje“, a pobjednicima turnira u stonom tenisu, uručene su diplome.

Previous Gazzda osvaja skandinavsko tržište: Veliki interes za unikatni bosanskohercegovački namještaj
Next Fra Ivo Marković: 'Politika herceg-bosne' ne može uspjeti (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Uhapšena dvojica osumnjičenih za ratni zločin na području Goražda 1992.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine policijski službenici SIPA-e, na području Višegrada i Novog Goražda, locirali su i lišili slobode dvojicu osumnjičenih. Istraga u predmetu odnosi

NAŠI DANI

U ponedjeljak spajanje vijadukta Babina Rijeka (Video)

Jedan od najzahtjevnijih građevinskih objekata na poddionici Klopče – Donja Gračanica, u ponedjeljak 16.09.2019. godine, vijadukt Babina Rijeka će biti spojen.  Vijadukt se gradi tehnologijom slobodne konzolne gradnje i prelazi

NAŠI DANI

Obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade

  U Kladnju je danas obilježena 25. godišnjica Prve muslimanske podrinjske brdske brigade.  Na spomen obilježju “Bećir Mekanić i poginuli borci” na Jezernici u Kladnju, uz prisustvo porodica šehida, načelnika