Nešto pozitivno iz Rusije: Potpisan sporazum o naplati klirinškog duga

Nešto pozitivno iz Rusije: Potpisan sporazum o naplati klirinškog duga

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između SSSR-a i bivše SFRJ.

Prema ovom sporazumu, cjelokupan klirinški dug od 125.157.834 američka dolara bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH prethodno su prihvatili usaglašeni prijedlog Sporazuma i nakon današnjeg potpisivanje slijedi procedura ratifikacije.

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je nakon duže od deceniju riješeno ovo pitanje, te zahvalio Vladi i Ambasadi Ruske Federacije koji su uložili napore da ovaj proces bude završen na najbolji mogući način.

– Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u gotovini, a ne u robama kako su to uradili u drugim državama regije. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutaraje konzultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije, došli do rješenja koje je povoljno za sve u Bosni i Hercegovini – kazao je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Podsjetio je da način raspodjele proističe iz Zakona o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobijenih po Anexu ”C” Sporazuma o pitanjima sukcesije, što su prethodno prihvatile entitetske vlade.

Prema važećim zakonski propisima raspodjela od naplate klirinškog duga bit će raspoređena tako što će Federaciji Bosne i Hercegovine biti doznačeno 58 posto ili 72.591.543,94 američkih dolara, Republici Srpskoj 29 posto ili 36.295.771,97, institucijama Bosne i Hercegovine deset posto ili 12.515.783,44 i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine tri posto ili 3.754.735,03 američkih dolara.

Danas je potpisan i ugovor između Centralne banke Bosne i Hercegovine i Vnješekonom banke Ruske Federacije o tehničkom načinu evidentiranja i obračuna u okviru osnovnog Sporazuma, a ugovor su potpisali guverner Centralne banke BiH Senad Softić i zamjenik predsjedavajućeg Vnješekonombank Anton Staroselski.

Previous Bosanac iz Njemačke investira u domovini: U Tuzli otvara Centar za robotiku
Next Bileća

You might also like

NAŠI DANI

Ratni zločinac Petković: Kajem se za počinjene zločine, izražavam sućut bošnjačkom narodu

Ratni zločinac Milivoj Petković, jedan od komandanata HVO-a, zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS). Njega je Haški tribunal 2013. godine osudio na 20 godina zatvora

NAŠI DANI

U Mostaru počelo obilježavanje godišnjice Armije RBiH

Izložbom fotografija “Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara” u Centru za kulturu Mostar u ponedjeljak je počelo obilježavanje 27. godišnjice Armije RBiH. Na izložbi je postavljeno pedesetak panoa s fotografijama,

NAŠI DANI

U Ahmićima obilježena godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima u tom selu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović odao je danas počast žrtvama sela Ahmići, kod Viteza, poručivši da “jako boli i stanovnike Ahmića i cijele BiH činjenica da još