Albanija – Bosna i Hercegovina: Prijateljski fudbalski susret ilirske braće

Albanija – Bosna i Hercegovina: Prijateljski fudbalski susret ilirske braće

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će odigrati prijateljsku utakmicu sa Albanijom u Elbasanu. Bit će to 196 zvanična utakmica bosanskohercegovačkog nacionalnog tima. U dosadašnjih 195, u kojima je Bosna ib Hercegovina igrala sa 70 različitih državnih selekcija, ostvarila je 81 pobjedu, 40 remija i 74 poraza, uz gol razliku 297:268.

Za komšijski prestiž na Balkanu 

Upravo zvanični početak historije fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, od nezavisnosti zemlje 1992. godine, datira utakmicom sa Albanijom.

Prvi službeni međudržavni susret Bosna i Hercegovina je odigrala 30. novembra 1995. godine, devet dana nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, sa Albanijom u Tirani. Bilo je 2:0 za domaćina, golovima Anesti Qendra i Enkeield Dobija. I pored poraza pred 10.000 gledalaca, uz suđenje Hriste Danilovskog iz Makedonije, spomenuti meč u Albaniji ostao je zlatnim slovima upisan u anale bh. fudbala.

Tadašnji selektor Bosne i Hercegovine Fuad Muzurović uspio je, uz puno poteškoća, okupiti nekompletan tim. Za BiH su igrali: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (od 80. minuta igrao Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (od 46. Amir Osmanović), Asim Hrnjić i Almir Turković.

Fotoreporter:AA/ Kemal Zorlak

Trening u Albaniji

Nedugo zatim, stabilizacijom postratnih prilika, Bosna i Hercegovina je uzvratila gostoprimstvo Albancima. Bilo je to 24. aprila 1996. godine u drugom prijateljskom duelu. Utakmicu na zeničkom stadionu ”Bilino polje” posmatralo je čak 19.000 gledalaca, ali malo toga su imali za vidjeti jer je završena bez golova.

Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Albanije igrale su još dva puta, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ”Ukrajina i Poljska 2012”. U Tirani 8. oktobra 2012. godine nije bilo pobjednika (1:1). BiH je povela golom Vedada Ibiševića u 21. minutu, a konačan rezultat postavio je Klodian Duro u 45. U Zenici 7. juna 2011. godine BiH je trijumfovala, rezultatom 2:0. Strijelci su bili Haris Medunjanin u 67. minutu i Darko Maletić u sudijskom vremenu meča.

Dakle, večerašnji susret na Elbasan Areni od 18 sati bit će peti Albanije i Bosne i Hercegovine. Može se nazvati i utakmicom za komšijski prestiž na Balkanu, jer je skor izjednačen, sa po jednom pobjedom i dva remija, uz gol razliku 3:3.

Saigrači iz Lazia – Lulić i Cana

Za susret s Albanijom u našu selekciju vraćaju su neki igrači koji su propustili prethodnu kvalifikacionu utakmicu protiv Gibralata. Kapitena Edina Džeku moći ćemo ponovo gledati u državnom dresu, ali i fudbalera koji igra za Rominog rivala – Lazio. Drago mi je da je došlo do organizacije prijateljske utakmice s Albanijom, jer su u zadnje vrijeme veoma napredovali i očekuje nas kvalitetan duel, rekao je Senad Lulić, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine.

”Albanci imaju mnogo igrača u italijanskoj Seriji A, kao i mi, i bit će zanimljiva utakmica. Osjetili smo je protiv Albanije na prošlom gostovanju prije nekoliko godina. Vjerujem da ćemo sutra odigrat dobru utakmicu protiv dobrog protivnika i da ćemo ostvariti dobar rezultat. Takođe, ovdje je uvijek lijepo igrati i zbog dobre atmosfere”, kazao je Lulić

“Veoma je važno da smo pobijedili Gibraltar”, rekao je  Gojko Cimirot, a o remiju Belgije i Grčke (1:1) koji je Bosni i Hercegovini otvorio vrata možda i direktnog plasmana na Mundijal, istakao:

“Remi u Briselu za nas ima i prednosti i mana. U svakom slučaju, mislim da se sada možemo boriti za prvo mjesto u grupi”.

Naredni kvalifikacioni susret Bosna i Hercegovina će igrati u Zenici 9. juna protiv Grčke, direktnog konkurenta u borbi za prva dva mjesta, odnosno direktan plasman na SP ili plasman u baraž.

“U ovom trenutku smo kvalitetniji od Grčke. Oni nas respektuju pogotovo nakon meča u Atini (1:1, op.a.). Bit će to odlučujuća utakmica za nas”, kazao je Cimirot.

Elbasan Arena

Elbasan Arena, na kojoj će danas od 18 sati biti odigrana prijateljska utakmica između fudbalskih reprezentacija Albanije i Bosne i Hercegovine, jedan je od najmodernijih malih stadiona na Balkanu.

Kapaciteta 12.800 sjedećih mjesta treći je po veličini stadion u Albaniji, nakon ”Kemal Stafa” u Tirani (20.000) i ”Loro Borici” (16.022) u Skadru.

Foto: Arhiv AA

Elbasan Arena izgrađena je 1967. godine u klasičnom tadašnjem komunističkom arhitekturnom ambijentu i od tada je dva puta renovirana. Prvu rekonstrukciju stadion je doživio 2001. godine, da bi 2014. bio uređen po najmodernijim standardima Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Sedam mjeseci trajala je rekonstrukcija Elbasan Arene do otvorenja 2014. godine i koštala je 5,5 miliona eura. Od tada nacionalni fudbalski tim Albanije često igra domaće utakmice u Elbasanu, gradu u kojem živi 80.000 stanovnika u centralnom dijelu zemlje.

Sin nastavlja očevim stopama

U današnjem meču trebao bi debitovati i Kenan Kodro, sin bivšeg proslavljenog reprezentativca Mehe Kodro. Kenan Kodro, napadač Osasune, debitovat će za Bosnu i Hercegovinu i tako ostvariti dječačke snove iz vremena kada je njegov otac Meho, žalio i palio u dresu Barcelone, a potom bio i prva zvijezda ‘Ljiljana’, danas popularno zvanih ‘Zmajeva’.

Očekuje se da u ovoj utakmici debituje i Dario Đumić, fudbaler koji igra u Holandiji.

Baš kao i prije 22 godine u Tirani, večeras u Elbasanu sudija utakmice Albanija – Bosna i Hercegovina bit će Makedonac.

Prijateljski susret Bosne i Hercegovine i Albanije igra se od 18 sati, utakmicu iz Elbasana prenosi FACE TV.

(MiruhBosne/AA)

Previous Goražde: Zasađene nove sadnice u kompleksu 'Memorijalna šuma 8372'
Next Kontrola bosanskog neba donosi zaradu: 71 milion maraka na osnovu preleta aviona

You might also like

SPORT

Častan poraz hrabrih Zmajica od Francuske, Jonquel Jones oborila rekord EP svih vremena

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od favorizovane Francuske u četvrtfinalu Eurobasketa rezultatom 80:67, a nevjerovatnu partiju pružila je Jonquel Jones koja je oborila rekord broja skokova u

SPORT

Prosinečki objavio spisak za Finsku i Italiju: Među pozvanima nekoliko novih imena

Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, saopštio je danas spisak igrača na koje će računati u predstojećim utakmicama kvalifikacija za EURO 2020 protiv Finske i Italije, javlja AA.

NAŠI LJUDI

Edin Džeko – najbolji napadač Evrope!

Bosanskohercegovački fudbalski reprezentativac Edin Džeko postigao je dva gola u susretu Rome i Fiorentine. Roma je pobijedila s visokih 4:0 i ponovo došla do druge pozicije italijanskog prvenstva. Nama je