Počasni doktorat Nedžadu Avdiću, Srebreničaninu koji je preživio strijeljanje

Počasni doktorat Nedžadu Avdiću, Srebreničaninu koji je preživio strijeljanje

University of Bedfordshire Luton (Engleska) će na specijalnoj prezentaciji 24. aprila 2017. godine, dodijeliti počasni doktorat iz oblasti filozofije gospodinu Nedžadu Avdiću iz Srebrenice za njegov doprinos u oblasti ljudskih prava.

Tom će prilikom gospodin Avdić studentima ovog univerziteta održati prigodno predavanje o ljudskim pravima i genocidu u Srebrenici. Inače, Nedžad Avdić je kao 20-godišnjak preživio streljački vod u Srebrenici, nažalost, to nije uspjelo njegovom ocu, amidži i mnogim rođacima i prijateljima.

Svoju stravičnu životnu priču “Kako sam preživio strijeljanje u Petkovcima” Nedžad je podijelio sa cijelim svijetom, s nadom da se nigdje i nikada ne ponovi srebrenički genocid.

Poslije strašnog životnog iskustva, Nedžad se vratio u Srebrenicu 1997. godine, završio fakultet, osnovao porodicu i zaposlio se. U svakoj prilici hrabro je dijelio svoju priču sa željom da se što dalje čuje istina o genocidu te da nove generacije nastoje odrasti u harmoniji i bez mržnje.

Povodom dodjele počasnog doktorata Nedžadu Avdiću, gospodin Bill Rammell, potpredsjednik Univerziteta, istakao je da počasni doktorat ide u prave ruke jer i pored svega što je preživio, Nedžad Avdić je smogao snage da se vrati na mjesto zločina i djeluje pozitivno.

Izvor: bhdinfodesk

Previous Konjic: Uz pomoć partnerstva otvoreno 90 radnih mjesta
Next Doboj Istok: Krenulo 16 šlepera pomoći za Siriju

You might also like

NAŠI DANI

Gradonačelnik Skaka s generalima: Vi zaslužujete svu našu podršku i poštovanje

Heroji Armije Bosne i Hercegovine zaslužuju svu moguću podršku i poštovanje, oni su naš obraz i ponos – poručio je tokom susreta s generalima Atifom Dudakovićem, Sakibom Mahmuljinom i Ismetom

NAŠI DANI

Velika zastava iz Maglaja na obilježavanju Dana državnosti u Zürichu

Radnici maglajske kompanije Bontex na čijem je čelu Senajid Husić napravili su najveću zastavu Bosne i Hercegovine koja će se pojaviti na tlu Zapadne Evrope. Zastava Bosne i Hercegovine veličine

NAŠI DANI

Saudijci velikom većinom kažu da bi arapske nacije trebale prekinuti veze s Izraelom

Nova anketa je pokazala da 96 posto državljana Saudijske Arabije  vjeruje da bi arapske zemlje trebale prekinuti veze s Izraelom kao odgovor na rat u Gazi, te da je popularnost Hamasa značajno porasla usred