Otvorena džamija u St. Louisu

Otvorena džamija u St. Louisu

Uz prigodnu svečanost jučer je zvanično otvorena džamija i islamski centar Nur u džematu St. Louis Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).

Ceremoniji je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sa delegacijom Rijaseta IZ u BiH kojoj su šef Kabineta reisu-l-uleme Rifat Fetić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Razim ef. Čolić i direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. Mensur ef. Malkić.

Ovim povodom Reisu-l-ulema je održao hutbu i predvodio džumu-namaz u ovoj najbrojnijoj bošnjačkoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama.

U svojoj hutbi reisu-l-ulema Kavazović je istakao da je ovo druga hutba u SAD i druga džamija koju Bošnjaci i IZ u BiH otvaraju u ovom mjesecu. Prošle sedmice u Lawrencevilleu (Atlanta), Georgia održana je svečanost otvorenja džamije i bošnjačkog centra “Sabur” kao i proslava dvadesetogodišnjice postojanja džemata.

Bošnjaci u St. Louisu su prema svjedočenju svih relevantnih institucija jedna od najbolje integrisanih i najutjecajnijih zajednica u ovoj saveznoj državi. Prvi talas bosanskohercegovačkih građana došao je u St. Louis početkom 1990tih, kao izbjeglice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U gradu je čak napravljena i replika sarajevskog Sebilja. Gradnju je finansirala bosanska zajednica a svečano je otvoren povodom 250. rođendana grada St. Louisa.

Previous Nazivi ulica na Baščaršiji podsjećaju na stare esnafe (FOTO)
Next Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih

You might also like

NAŠI LJUDI

Ensar Mulahmetović, profesor glume i budući doktor nauka: Irska mi je dala sve, ali Bosna je u srcu

Ensar Mulahmetović je imao tek osam godina kada je sa porodicom iz BiH otišao put daleke Irske. Nije ni slutio da će sa 20 godina postati profesor glume na prestižnom

NAŠI LJUDI

Bošnjak na čelu policije u Sloveniji

Ko je novo lice na čelu policije mag. Senad Jušić? – analiziraju mediji u Sloveniji. Samo dva dana nakon ponovnog imenovanja za ministra unutrašnjih poslova, Boštjan Poklukar je razriješio Boštjana

NAŠI LJUDI

Mala Bosna u Turskoj (VIDEO)

Bosanci ili Bošnjaci već 130 godina žive u turskom selu gdje su uspjeli sačuvati svoj jezik i neke bosanske tradicije. Novinar TRT World Haris Buljubašić posjetio je selo Turankoy i