Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih

Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da u RS ne postoje organizovani paradžemati i centri za obuku terorista, dok u Federaciji BiH (FBiH) ima na desetine takvih centara, prenijela je agencija Srna.

“U njima se radi edukacija i vrbovanje, što je sasvim dovoljno da se mogu nazvati centrima za obuku terorista”, rekao je Lukač za “Večernje novosti”. On je naglasio da nema informacije da tamo vrše obuku sa oružjem, ali je dodao da to treba pitati druge policijske agencije.

U razgovoru za N1, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kaže da FUP nema takvih saznanja o centrima iili kampovima za obuku terorista u Bosni i Hercegovini.

Demant direktora FUP-a

“Nemamo takva saznanja, on bi trebao objasniti ili konkretizirati te navode, gdje su ti centri, ko ih vodi i tako dalje. Centar za obuku je jednako kamp za obučavanje. Ljudi se u takvim kampovima uče vojnim vještinama, ratovanju, rukovanju oružjem, eksplozivom… Mi nemamo saznanja takve vrste. To što govori morao bi konkretizirati i objasniti javnosti šta podrazumijeva s tim, na temelju čega iznosti takve ocjene”, kazao je direktor FUP-a Dragan Lukač za N1.

-Mnogi su primijetili kako ministar policije manjeg bh. entiteta ovakvim govorom skreće pažnju s nekih činjenica; s okupljanja četničkih sljedbenika – poput onog nedavnog u Višegradu, pa i sa svoje lične uloge tokom rata u Bosni i Hercegovini. Poznat nam je snimak na kojem se vidi sadašnji Dodikov ministar kako izdaje naredbu za odvođenje bošnjačkog zarobljenika Nedžada Dizdarevića 1994. godine. Nedžad je potom ubijen a za njegovo ubistvo  2011. osuđen je Pavle Gajić, na sedam godina. Lukačeva odgovornost nije ispitana.

‘Handžar divizija u Bijeljini’

Ova situacija sa stalnim i neargumentovanim prozivanjem Bošnjaka podsjeća nas na period s početka devedesetih i sličnu velikosrpsku propagandu koja se vodila u predvečerje agresije na našu državu. Navešćemo za primjer događaje kojih se ovih dana prisjetio stanovnik Bijeljine Idriz Hujdurović. On se prisjeća zime 1991/1992. godine i jednog teksta u beogradskoj “Ekspres politici” u kojem je objavljeno da je u Bijeljini formirana Handžar divizija:

‘To je bila suluda tvrdnja, pogubna, opasna za grad u kojem nikada nije bilo međunacionalnih sukoba. U to vrijeme imali smo sastanak opštinskog komiteta (komunista, op.a. DW). Bilo nas je petnaest, od čega pet Bošnjaka, onda Muslimana i tražio sam da se izjasnimo da li je to tačno, jer ako je tačno, moramo nešto preduzeti. Svi smo rekli da nije tačno i dogovoreno je da se pošalje demanti. Onaj koga smo zadužili da to uradi nikada nije ispoštovao dogovoreno.

Možda smo bili naivni, ali mi tada nismo znali šta se sprema. Ako smo i slutili, nismo mogli vjerovati u to. Uslijedilo je zlo koje je iz temelja potreslo moju Bijeljinu, Semberiju, moju Bosnu i Hercegovinu’ – prisjeća se Hujdurović. Ovaj Bijeljinac podsjeća da je u tom periodu ubijeno preko 300 bijeljinskih Bošnjaka iako u Bijeljini ratnih linija nije bilo i nevjerovatno je da za to niko nije kriv.

-Svjedoci smo da se ni 25 godina od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu stvari nisu puno promijenile. Slične propagadne aktivnostina iz ‘velikosrspske kuhinje’ svakodnevno izlaze…

 

(MiruhBosne)

Previous Otvorena džamija u St. Louisu
Next Vodopad Kravica - Hercegovački dragulj koji privlači brojne turiste (Video)

You might also like

RIJEČ

U kojoj državi je grad Jajce?

Svjedoci smo prilično agresivne kampanje koju provode određeni međunarodni zvaničnici u našoj zemlji, uz svesrdnu podršku vodećih  medija… Naime, radi se o podršci naizgled plemenitoj ideji. Priča se u javnosti

NAŠI DANI

Scenarista i pisac Dušan Kovačević: Srbija više nikad ne smije ratovati, novi rat značio bi nestanak Srbije

Srbijanski akademik, scenarista i pisac Dušan Kovačević kazao je kako Srbija više nikada ne smije ratovati i da sve probleme sa susjedima mora riješavati dijalogom, prenosi agencija Patria. – Srbija

MADE IN BOSNIA-387

Poučna priča iz Sapne: Himzo sije pšenicu za porodicu, ali zasadi i malo više, za siromašne

Priča Himze Muharemovića iz Sapne postidjela je mnoge. Ovaj vrijedni poljoprivrednik svake godine zasije pšenicu za svoju porodicu, ali uvijek zasije i više od vlastitih potreba, kako bi mogao pomoći socijalno ugroženim,