Srebrenica: Razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

Srebrenica: Razmjere genocida počinjenog u ime velike Srbije

Jedini način borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici koji se desio u julu 1995. godine je promoviranje istine i podataka koji svjedoče o nezamislivom razmjeru počinjenog zločina.

Tragajući za tijelima ubijenih, istražitelji su njihove posmrtne ostatke pronalazili u velikom broju općina istočne Bosne. Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, u izjavi za Faktor.ba navodi da su sateliti SAD-a u jesen 1995. godine snimili uznemiravanje primarnih masovnih grobnica te izmještanje posmrtnih ostataka žrtava genocida u veći broj sekundarnih a u nekim slučajevima i tercijarnih masovnih grobnica.

– Zločinci su imali namjeru da sakriju tragove genocida i zbog toga su izmiještali tijela žrtava na taj način da je od nekoliko velikih primarnih grobnica u koje su bile odbačene na hiljade žrtava genocida formirano niz manjih sekundarnih grobnica. Tijela stradalih su se nastojala disperzirati na što veći broj općina i što bliže linijama konfrontacije – objašnjava Mašović.

Zločinci su na taj način htjeli spriječiti pronalazak velikih grobnica a istovremeno su se nadali da će se, u slučaju da te sekundarne grobnice i budu otkrivene, moći opravdati tvrdnjama da se radi o Bošnjacima koji su navodno poginuli u borbi, kaže Mašović.

– Iz tog razloga grobnice žrtava srebreničkog genocida su locirane ne samo u Srebrenici već i u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Šekovićima, Kalesiji, Rogatici, Višegradu pa čak i u općini Trnovo kod Sarajevo – navodi on.

Žrtve genocida u Srebrenici su porijeklom iz skoro 50 različitih općina. Mašović kaže da Srebrenica i njene susjedne općine nisu jedini prostor na kojem je počinjen genocid nad Bošnjacima. Prilog toj tezi je svakako i činjenica da je u prvim optužnicama podignutim od strane ICTY-ija protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića genocidnim radnjama obuhvaćen cijeli prostor koji je kontrolirala vojska bosanskih Srba.

– Istina, te optužnice su kasnije iz čisto pragmatskih razloga reducirane na nešto manji broj općina i to je u ovom času osim Srebrenice još sedam općina tako da nikako ne možemo govoriti o genocidu lokalnog tipa ograničenom na srebreničku i njoj susjedne općine. Vremenski interval obuhvaćen optužnicama ICTY-ija zahvata period od 1992. do 1995. godine – kazao je Mašović.

Analizirajući broj ekshumiranih slučajeva, pri čemu jedan slučaj nije jedna identificirana osoba već posmrtni ostatak, evidentno je da je u periodu od 2001. do 2008. godine ekshumiran najveći broj slučajeva. Objašnjavajući ovu pojavu, Amor Mašović navodi da su sve do kraja 2000-te godine ekshumacije žrtava srebreničkog genocida vršili istražitelji Ureda tužioca Haškog tribunala. U isto vrijeme, tadašnja Državna komisija za traženje nestalih vršila je asanaciju terena na prostoru od Srebrenica pa do Baljkovice i Nezuka, odnosno vršila je sakupljanje skeletnih ostataka koji su se nalazi na površini i bili nesahranjeni.

– U periodu od 2001. do 2008. godine iscrpljen je najveći broj informacija o lokacijama masovnih grobnica te je ekshumirano više od 6.500 žrtava genocida, a u periodu od 2008. do danas locirani su posmrtni ostaci nešto više od 600 žrtava tako da ukupan broj pronađenih žrtava genocida u Srebrenici iznosi više od 7.000 – navodi Mašović.

Značajan izvor informacija o lokacijama primarnih i sekundarnih masovnih grobnica su bili satelitski snimci SAD-a, a nemali broj grobnica je otkriven uz pomoć povratnika koji su se vratili na svoja imanja kao i neposrednim istraživanjem istražilaca na terenu.

Mašović navodi da je od 32.152 trenutno evidentirane nestale osobe do sada ekshumirano oko 25.000 a od tog broja je identificirano i predato njihovim porodicama oko 22.500 osoba. Kada je u pitanju Srebrenica, ekshumirani su posmrtni ostaci 7.033 žrtve genocida od čega je konačno ili preliminarno identificirano 6.930 žrtava kazao je on te naveo da je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno 6.166 žrtava, a u drugim mezarjima još 230 žrtava. Time je ukupan broj ukopanih žrtava 6.396 a ove godine u Potočarima biće ukopano još 136 žrtava.

Govoreći o preprekama u radu istražitelja, Mašović navodi da je najveći problem nedostatak kvalitetnih informacija o lokalnim masovnim i pojedinačnim grobnicama u kojima je skriveno nešto više od 7.000 nestalih. Ističe da nedostaje i političke volje kod jednog broja ministara u Vladi BiH i članova Parlamentarne skupštine BiH iz manjeg bh. entiteta. Za kraj kaže da je i jedan od objektivnih razloga za neotkrivanje preostalih grobnica i nespremnost svjedoka kao i počinilaca zločina da otkriju lokacije grobnica.

(MiruhBosne/Faktor.ba, foto: Reuters)

Previous Nakon ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN: Međunarodna zajednica je opet izdala Bosnu i Hercegovinu
Next Kongres SAD-a i Evropski parlament usvojili Rezoluciju o Srebrenici: Počast žrtvama Genocida i agresije

You might also like

NAŠI DANI

Kompanija „Eurowings“ uputila izvinjenje bosanskim državljanima kojima je bio onemogućen let iz Stuttgarta za Sarajevo

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je putem Ambasade BiH u Berlinu kontaktiralo tokom dana predstavnike njemačkih institucija i aviokompanije “Eurowings” nakon što putnicima, državljanima Bosne i Hercegovine, nije omogućeno

NAŠI DANI

Zapečaćeno 20 kladionica na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona

  Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je 4.2.2019.godine na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona izvršila 52 inspekcijska nadzora kojim su bila obuhvaćena uplatna mjesta priređivača igara na sreću

NAŠI DANI

Komandant ARBiH Ahmet Sejdić oslobođen krivice!

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u