Vodopad Kravica – Hercegovački dragulj koji privlači brojne turiste (Video)

Vodopad Kravica – Hercegovački dragulj koji privlači brojne turiste (Video)

Da je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim ljepotama svjedoči i vodopad Kravica, nadomak Ljubuškog, koji svakodnevno posjećuju brojni turisti iz svih krajeva svijeta.

Teško je reći da li je ovaj hercegovački dragulj ljepši kada ga pogledate prilazeći mu s gornje strane dok puninu njegove ljepote još skriva zelenilo kojim je okružen, ili kada se niz popločane stepenice spustite u njegovo podnožje, gdje vas dočeka bajkoviti prizor, slapovi koji padaju s visine od 26 do 28 metara tvoreći vodeni amfiteatar.

Prema informacijama koje posjetioci mogu saznati iz promotivnog materijala, vodopad Kravica nalazi se oko tri km nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina, alge i lišajevi.

Međutim, ovo mjesto nesvakidašnje ljepote je mnogo više od toga, to je mjesto na kojem sva čula uživaju, nedirnuti dio prirode koji privlači velik broj posjetitelja.

Tako je bilo i proteklog vikenda, kada su brojni turisti, iskoristivši lijepo vrijeme, uživali u prekrasnom krajoliku koji nudi vodopad Kravica. Dok su neki ljepote ovog mjesta svim čulima upijali vozeći se barkom, bilo je i onih koji su osvježenje prvog aprilskog dana potražili u prirodnom bazenu u podnožju vodopada gdje su sunčeve zrake igrale svoju čarobnu igru na površini vode.

Mladić Ollie iz Engleske, kojem je ovo prva posjeta Bosni i Hercegovini, nije odolio da se ne okupa, a o tome koliko mu se sviđa ovo mjesto više od riječi govorio je njegov osmijeh koji nije ‘skidao’ s lica.

U razgovoru s novinarkom Fene kazao je da je ovo izuzetno lijepo mjesto, dodavši uz osmijeh da je voda hladna, ali da nije previše hladna.

– Jednostavno je toliko lijepo da sam osjetio potrebu da skočim u vodu i super je – dodao je Ollie.

Kaže da su njegova prijateljica i on doputovali u Dubrovnik, potom su iz Dubrovnika došli u Bosnu i Hercegovinu, a u Mostaru će provesti nekoliko dana, tokom kojih će posjetiti mjesta u okolini tog grada.

– Počeli smo od vodopada Kravica – naveo je, iskanuvši da je ovo prelijepo mjesto i da će i svojim prijateljima preporučiti da ga posjete.

Dvoje mladih ljudi, Alexandra iz Kanade i Pablo iz Argentine također su prvi put u našoj zemlji.

Iznoseći svoje utiske, Alexandra kaže da je Bosna i Hercegovina jako lijepa zemlja, te da joj je od svih mjesta koje je do sada vidjela ovo najdraže i najviše joj se sviđa.

– Sarajevo je također jako lijepo. Bila sam u Sarajevu, nažalost, dosta kratko, ali je prelijepo – ističe ona. U Sarajevu joj se svidio stari dio grada i uske uličice u kojima je dosta radnji.

– Zemlja mi se jako sviđa – zaključuje na kraju.

Pablo iz Argentine također nije krio svoje oduševljenje, kazavši da je ovo mjesto impresivno i da mu se svidjelo.

Prošle sedmice sam bio u Sarajevu, koje mi se također jako svidjelo – kazao je, dodajući da je zavolio Bosnu i preporučit će prijateljima da je posjete.

Turistički radnik Predrag Pešut kaže da su ljudi koji žive u ovom kraju svojim trudom, zalaganjem, gostoprimstvom napravili rejting za ovo krasno mjesto, te ističe da dolaze turisti iz svih zemalja.

– Doprli smo do Australije, Novog Zelanda, SAD-a, Engleske, Škotske, skandinavskih zemalja, Koreje, zemalja arapskog svijeta…- navodi, dodajući da su utisci gostiju veoma dobri, te da često spominju iskazano gostoprimstvo.

Previous Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih
Next Niz aktivnosti u povodu dana formiranja Armije Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu

You might also like

TURIZAM

USAID doveo ekipe najutjecajnijih svjetskih medija u Bosnu da izvještavaju o turističkoj ponudi

 Priča o neponovljivom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu i jedinstvenim turističkim potencijalima naše zemlje, uskoro će biti ispričana u prestižnim svjetskim medijima: The Guardian, National Geographic Traveler UK, Travel Weekly

TURIZAM

Dobar početak sezone za banju “Sanska Ilidža”

Ovogodišnja turistička sezona na lokaciji banje “Sanska Ilidža” započela je mnogo bolje nego ranije, a novina u odnosu na protekle godine jeste da se očekuju i prvi gosti iz arapskih

BH RAZGLEDNICA

Jesen na mlinčićima u Jajcu

Sunčano vrijeme i temperature koje su se ovih dana kretale i iznad 20 stepeni Celzijusa bile su povod da veliki broj građana i krajem oktobra uživa boraveći u prirodi. Jesenje