Obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a

Obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a

Prigodnim skupom u krugu Policijske akademije Federalnog MUP-a na Vracama u Sarajevu danas je obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a i pogibije kadeta Samira Mišića, posthumno odlikovanog “Zlatnom policijskom značkom”, prve žrtve napada na školu MUP-a RBiH 5. aprila 1992. godine – prenosi Fena.

Na ta dešavanja koja se vežu za početak agresije na Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad podsjetili su federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara i odgovorna osoba Centra Nusret Beširević.

Podsjetili su na 5. april 1992. kad je izvršen napad na Centar za obrazovanje kadrova RMUP-a gdje se u tom trenutku nalazilo oko 840 učenika, profesora i kursista, a mnogi od njih bili su mlađi od 18 godina.

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara u izjavi novinarima istaknuo je težinu zločina u kojem je mučki ubijeno dijete, učenik Srednje policijske škole, a na to i ostala dešavanja prije 25 godina u Sarajevu upozorava i spomen-obilježje njemu u čast u krugu Policijske akademija na Vracama.

– Ubiti dijete govori sasvim dovoljno o namjeri agresora, kazao je. Istaknuo je važnost obilježavanje tih datuma i sjećanja na partiote koji su dali živote za BiH.

Majka Samira Mišića prisjetila se u izjavi novinarima da je za taj događaj otprije 25 godina čula putem medija. Javili su joj potom da je jedan kadet ranjen, ali nije znala o kome se radi. Tek sutradan su joj saopćili tešku istinu. Teško joj je danas isto kao i prije 25 godina, ali sve to hrabro podnosi jer je uvjerena da je njen Samir uz nju.

– Uvijek zamišljam da me moj Samir gleda. Zamišljam da je u dženetu u cvijeću, čekam da mu se pridružim,  kazala je.

U okviru obilježavanja tužne godišnjice cvijeće na spomen-obilježje su položili i odali počast federalni ministar unutarnjih poslova i majka Samira Mišića. Čampara je uručio Nusretu Bešireviću plaketu za tadašnjeg direktora Centra Huseina Balića za doprinos u očuvanju sjećanja na dan odbrane Centra za obrazovanje policijskih kadrova republičkog MUP-a.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić, učenik i pripadnik 20. klase Srednje policijske škole poginuo je 5. aprila 1992. godine u odbrani objekta tadašnje Srednje policijske škole na Vracama – Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH. Toga dana srpski agresor je zauzeo objekt Policijske akademije na Vracama i zarobio profesore i učenike, koji su potom prebačeni na Pale, gdje su bili zlostavljani. Nakon toga, razmijenjeni su svi učenici osim Samira, koji je poginuo i posthumno odlikovan priznanjem “Zlatna policijska značka”, za hrabrost iskazanu u odbrani policijske škole. Profesor Balić je, zajedno sa svojim kolegama i učenicima, branio školu i prošao golgotu zarobljeništva, a današnjem događaju nije mogao prisustvovati iz zdravstvenih razloga.

 

Previous Dan sjećanja na Suadu Dilberović i Olgu Sučić
Next Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica pogibije visoke državne delegacije predvođene dr. Ljubijankićem

Danas se navršava 22 godine od pogibije visoke državne delegacije koju je na putu od Bihaća prema Zagrebu predvodio dr. Irfan Ljubijankić, tadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Tim

NAŠI DANI

FUCZ onesposobio i drugu avio-bombu pronađenu kod RTV doma u Sarajevu

Nakon što je u četvrtak, 5. septembra, na gradilištu iza RTV doma u Sarajevu pronađena avio-bomba teška 500 kilograma, a potom sigurno transportovana sa lokacije, na istoj lokaciji danas je

NAŠI DANI

Lavić: Stvorena je komunikativna zajednica bosanskih mislilaca; to nikad ranije nije postojalo

Sve priče o upitnosti Bosne i Hercegovine su privremene, ideološke, sporne i sumnjive, i trebaju biti dezavuirane svim raspoloživim sredstvima znanosti – poručio je panelista devetog naučnog skupa ”Bosanskohercegovačka država