Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

Peti april se vodi kao početak rata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tog dana 1992. godine, tokom demonstracija za mir, ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić na sarajevskom mostu Vrbanja te je počela višegodišnja opsada grada. Međutim, i prije tog datuma, zabilježeni su brojni oružani incidenti i stradali širom zemlje.

-Naša dužnost je bila da se suprotstavimo velikoj sili, znali smo koliko je bila naoružana srpska vojska i JNA – ističe Jovan Divjak, penzionirani general Armije Bosne i Hercegovine dok se prisjeća događaja od prije 25 godina.

(AJB/MiruhBosne)

Previous Obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a
Next Tešanjski 'Madi': Uskoro otvaranje farme u koju je uloženo više od deset miliona maraka

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Vijećnici otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva svečanim činom otkrivanja ploče zvanično su u Vijećnici otvorili

NAŠI DANI

Ukop nekompletnih posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida: Do sada ukopano više od 400 maloljetnika

Na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani nekompletni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog u ljeto 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici. Nijedno

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale su najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.