Godišnjica smrti: Hamdija Pozderac –  jedan od najviđenijih bosanskohercegovačkih političara svoga vremena

Godišnjica smrti: Hamdija Pozderac – jedan od najviđenijih bosanskohercegovačkih političara svoga vremena

Na današnji dan, prije 29 godina, 6. aprila 1988. u Kliničkom centru Koševo u Sarajevu, umro je Hamdija Pozderac, jedan od najvećih političkih formata iz reda bošnjačkog nacionalnog korpusa u bivšoj zajedničkoj državi, ali i jedan od najvećih političara svoga vremena.

Cazinjanin, Krajišnik, humanista, univerzitetski profesor i naučnik obavljao je najviše političke dužnosti u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj jugoslovenskoj federaciji u kojoj je i stradao kažo žrtva velikosrpske politike.

Krenuo je iz rodnog Cazina u kojem je rođen 1924. Obavljao je najviše dužnosti u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj jugoslovenskoj federaciji. Pored njih imao je i privatnu misiju – pomoži rodnom kraju. Putevi, škole, bolnice, privredni kompleksi – u Cazinskoj krajini jasno se mogla napraviti granica i podijeliti na vrijeme prije i poslije njega. U narodu je najpoznatiji Agrokomerc, koji će postati dio svake priče o Hamdiji.

Suprotstavljanje nacionalističkoj politici platio je odlaskom sa političke, ali i životne scene.

Ipak, najzaslužniji je za priznavanje Muslimana-Bošnjaka kao naroda. U svom vremenu, kazuje prof. dr. Mujo Demirović, bez dileme je najzaslužniji za Bosnu i Hercegovinu i rješavanje nacionalnog pitanja koji je i bio podloga za raspisivanje referenduma.

Hamdija, jedan od najviđenijih bosanskohercegovačkih političara svoga vremena, naučni radnik i univerzitetski profesor potkraj prošlog stoljeća postao je obični građanin Sarajeva, duboko ponižen, pod stalnom policijskom prismotrom i bez adekvatne zdravstvene njege. U takvom stanju nije mogao dugo izdržati.

Mnogi su prepoznali njegov doprinos davno i nisu to zaboravili ni u ovih dvadeset i devet godina. Tri su grada: Sarajevo, Bihać i Velika Kladuša dala njegovo ima svojim ulicama. Njegov rodni Cazin nije.

I umjesto nekrologa na ovu godišnjicu smrti podsjećanje da je Hamdija Pozderac čovjek kojem se može zahvaliti opstanak Bosne i Hercegovine u današnjem obliku.

VIDEO: Hasan Čengić – Političko ubistvo Hamdije Pozderca

Izvor: rtvusk

Previous Davis Cup - Bašić i Haase otvaraju meč Bosna i Hercegovina - Holandija
Next Sarajevo u sebi sabire, čuva i potvrđuje jedinstvo u različitosti

You might also like

HISTORIJA

Ako Bošnjanin bude dužan i pobjegne – da mu nije vjere ni ruke od gospodina bana

Stjepan Kotromanić (15. avgusta 1332)   -Utvrdi zakon ki je prvo bio među Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki človjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na

HISTORIJA

Iz srednjovjekovne bosanske i balkanske historije…

.. Dok je osmanlijska sila koncentrično i jedinstveno postupala, dotlen su hrišćanski narodi samo od slučaja do slučaja solidarno bili udruženi. U jednu ruku vidimo mađarske, njemačke, srpske, hrvatske, bosanske,