NAJVEĆE GRADILIŠTE U DRŽAVI: Pogledajte kako se grade tuneli Pečuj i Ričice kod Zenice i kako će izgledati cijela dionica (VIDEO)

NAJVEĆE GRADILIŠTE U DRŽAVI: Pogledajte kako se grade tuneli Pečuj i Ričice kod Zenice i kako će izgledati cijela dionica (VIDEO)

Do kraja 2017. biće iskopan 1.000 metara dug tunel Pečuj, na poddionici Klopče – Pečuj Koridora 5c, a nešto ranije i 512 metara dug tunel Ričice na poddionici Drivuša – Klopče kod Zenice, piše SB.

Kompanija Euro-asfalt, glavni izvođač radova na ovom velikom građevinskom projektu, organizovala je  obilazak gradilišta za novinare i studente građevinskog fakulteta, koji su doznali najbitnije pojedinosti o cijelom projektu.

Enver Ajanović, tehnički direktor Euro-asfalta, podsjetio je da je ugovor vrijedan 90 miliona eura između Autocesta FBiH i konzorcija “Euro asfalt – Strabag” potpisan u maju 2016. Rok za završetak radova je 30 mjeseci. Na iskopavanju tunela trenutno je angažovano oko 700 radnika koji koriste najsavremenije mašine u modernoj cestogradnji.

Radovi na ovoj poddionici Koridora 5C, u dužini od osam kilometara, vrijedni su 107 miliona eura, što je trenutno najveće gradilište na cijeloj autocesti Koridora 5C.

Na poddionici Drivuša – Klopče već su završeni radovi na rasponskoj konstrukciji mosta Drivuša, pri čemu je betoniranje izvedeno na pomičnoj skeli (MSS)

MSS sistem gradnje omogućava lakšu gradnju rasponske konstrukcije mosta ili vijadukta. Lahkoća se ogleda u tome što nosiva konstrukcija MSS-a prekoračuje raspon bez dodatnog oslanjanja, oslanjanje je samo na postojeće stubove mosta. Demontaža i montaža oplate je znatno olakšanje, jer je i oplata sastavni dio te složene konstrukcije, te se na taj način ne gubi vrijeme na demontažu i ponovnu montažu skele mosta za dati raspon.

Osim tunela Pečuj, istovremeno se kopa i tunel Ričice dug 512 metara, a do sada je iskopana jedna trećina. Oba tunela se rade u vrlo složenim geotehničkim uvjetima, u šta se možete uvjeriti pregledom video priloga.

Previous Luksuzna sedla iz Orašja osvajaju njemačko i američko tržište
Next OK BIOCOSMETICS: Kozmetika iz Gračanice uspješno parira poznatim svjetskim brendovima

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kupujmo domaće – OSLONIMO SE NA SVOJE!!!

Udruženje Kupujmo i koristimo domaće pokreće novu kampanju promocije domaćih proizvoda i usluga pod nazivom “Kupujmo domaće – OSLONIMO SE NA SVOJE!!!” Više od 15 godina Udruženje, kroz razne projekte,

Ekonomija/Biznis

Tešanjske priče o uspjehu: Braća investiraju 30 miliona, grade rezidenciju sa 170 stanova i penthausima

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ  Ima Boga, vjeruju braća Amir i Zahir Školjić. Ono što se njima u (poslovnom) životu dogodilo može da se zove i karma, kosmička pravda ili viša sila.

Ekonomija/Biznis

VTKBiH – U 2022. godini rast bosanskog izvoza 26 posto, domaća privreda je konkurentna

 Iz Bosne i Hercegovine je u 2022. godini izvezeno robe u  vrijednosti 18,4 milijarde KM, što je više za 3,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na 2021. godinu.