Nastavljaju se ‘Protesti protiv diktature’ u najsiromašnijoj evropskoj zemlji

Nastavljaju se ‘Protesti protiv diktature’ u najsiromašnijoj evropskoj zemlji

Učesnici “Protesta protiv diktature” u Beogradu večeras su nešto poslije 21.30 završili protestnu šetnju okupljanjem ispred Doma Narodne skupštine uz poziv građanima “Sutra svi na ulice”.

Okupljeni su počeli da se razilaze, a prethodno su sjedeli na stepenicama ispred ulaza u Dom Narodne skupštine skandirajući “Napolje iz Skupštine”, gdje su zapalili baklje.

Demonstranti su neko vrijeme bili ispred Vlade Srbije…

Tokom šetnje pozivali su građane da “Izađu napolje”, a uz zvižduke, pištaljke i bubnjeve skandirali su “Vučiću lopove”, “Vrati nam Beograd Siniša”, “Vučiću pe*eru!” i druge parole, a kada su prolazili pored saobraćajne policije uzvikivali su “Av, av, av!“.

Protest koji se održava peto veče uzastopno, protekao je bez incidenata. Nije bilo uniformisane policije, ali su primijećeni policajci u civilu.

Naredni je zakazan za sutra u podne na istom mjestu.

Nekoliko stotina mladih okupilo se u Kragujevcu na protestu. Protesti su se ovih dana održavali i u gradovima Vojvodine… I Nišlije u protestnoj šetnji:

Više stotina Nišlija, uglavnom studenta, protestovalo je i večeras “Protiv diktature”.

Poslije kratkog okupljanja u centru, studenti su prošetali do Narodnog pozorišta i s platoa poručili da će šetati sve dok ih vlast ne shvati ozbiljno.

Jedan od njih je poručio da svi studenti u Srbiju imaju iste ciljeve.

Oni su istakli da će svi skupovi proteći mirno i bez incidenata.

I večeras su uzvikivali “Nije naš predsjednik!”, “Onesvijesti se!”, “Neću u Njemačku!” i nosili transparente “Neću da živim u strahu”, “Promjene danas ne sutra”, “Vidi šta su nam uradili od zemlje mama”.

Kolonu koja se kretala od Narodnog pozorišta do Niške televizije NTV predvodili su studenti, koji su nosili transparent “Ovo je zemlja za nas”.

Razlog večerašnje šetnje do NTV bio je zahtjev medijima da se uključe i objektivno informišu građane o protestima, prenose agencije.

Kontrola medija

Kontrola medija u Srbiji od strane novoizabranog predsjednika a dosadašnjeg premijera Srbije jako je uočljiva; slobodnomisleći ljudi te zemlje situaciju oko medija u Srbiji  porede sa devedesetima i vremenom kada je Slobodan Milošević imao kontrolu nad istima. Vučić, kao nekadašnji ministar informisanja Miloševićevog režima očito je dobro ispekao zanat.

-Za to vrijeme aktuelnoj srbijanskoj vlasti nisu jasni ciljevi protesta. Tako je potpredsjednik tamošnje vlade Ivica Dačić izjavio da ‘ne zna šta je cilj protesta i da bi neko trebao biti mađioničar, pa da pokrade 40 posto glasova, koliko je Aleksandar Vučić dobio više od Saše Jankovića’.

Vlastodršci u Srbiji (i ne samo u toj zemlji) bi svakako trebali pogledati kako žive njihovi građani, možda bi shvatili zbog čega protesti…

Video: AJB

(MiruhBosne)

 

Previous Vitezovi srednjovjekovne bosanske države
Next Godišnjica potpisivanja „Bilinopoljske izjave"

You might also like

NAŠI DANI

Lakše do povrata bosanskog državljanstva

Inicijativa zastupnice Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Edite Đapo kojom se omogućuje dijaspori da lakše vrati svoje državljanstvo dobila je pozitivno mišljenje Komisije za

NAŠI DANI

Nakon protesta i razgovora sa CIK-om iz Inicijative za Stolac poručuju: Mi nećemo stati!

Predstavnici Inicijative za Stolac okončali su razgovore s predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojoj su predali krivične prijave i druge zahtjeve u vezi s nepravilnostima tokom izbora u Stocu. –

NAŠI DANI

Maca Aleyn, koja je u našu državu stigla sa bosanskim spasiocima iz Turske, dobila pasoš Bosne i Hercegovine

Mačka Aleyn, koju je vođa USAR tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Sabahudin Spahović sa svojim kolegama donio iz misije spašavanja u Turskoj, dobila je pasoš.  Životinjicu, koja je prema