Travnik obilježava 25. godišnjicu formiranja Armije RBiH i 23. godišnjicu 7. korpusa

Travnik obilježava 25. godišnjicu formiranja Armije RBiH i 23. godišnjicu 7. korpusa

Na području srednje Bosne i Bosanske Krajine nizom aktivnosti  obilježava se 25 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 23 godine od formiranja 7. Korpusa ARBiH.

Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te polaganjem cvijeća i vijenaca na centralnom šehidskom mezarju, u Travniku je počela centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 23. godišnjica 7. korpusa Armije RBiH.

Kako je rečeno ovom prilikom, poginuli pripadnici Armije RBiH su “svojom krvlju zalili klicu slobode, a njihovi grobovi svjedoče odlučnosti da se brani i odbrani sloboda i dostojanstvo Bosne i Hercegovine”.

Uz porodice poginulih, cvijeće na spomenik šehidima i poginulim borcima položile su delegacije vlasti, Oružanih snaga (OS) BiH, boračkih udruženja, a među prisutnima je bila i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

U Travniku je upriličena i svečana akademija, istoj je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Nekadašnji zamjenik komandanta 7. Korpusa Armije RBiH, penzionisani general Fikret Ćuskić, kazao je da je ovaj korpus, iako najmlađi po datumu formiranja, dao obol borbi za nezavisnost Bosne i Hercegovine, naglasivši da je sa operacijama, poput onih na Kupresu i Vlašiću, ušao u povijest ratovanja.

– Neprijatelji Bosne i Hercegovine nisu ostvarili ciljeve i nisu uništili našu državu – istaknuo je Ćuskić, dodajući da je i danas potrebno zadržati jedinstvo i optimizam, te upozorivši da su mnogi od onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu izloženi progonu.

Govoreći o značaju 7. Korpusa Armije RBiH tokom ratnih 90-ih, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istaknula je da će taj korpus ostati upamćen po tome što je sačuvao najveći dio Bosne i Hercegovine, te je podsjetila na bitke za Kupres, Vlašić, Donji Vakuf, Sanski Most i Ključ.

– Naša borba je bila dostojanstvena i pravična i ne smijemo dozovoliti da budemo narod koji ne cijeni svoju poršlost – kazala je Mahmutbegović.

 

Izvor: Agencije

Previous Godišnjica potpisivanja „Bilinopoljske izjave"
Next U Travniku obilježene godišnjice formiranja Armije RBiH i 7. korpusa: Krajišnici branili srednju Bosnu, srednja Bosna je oslobađala Krajinu

You might also like

NAŠI DANI

U Bosnu iz Njemačke vraćeno 69 studenata

U Bosnu i Hercegovinu jutros su stigla dva autobusa sa 69 bosanskohercegovačkih studenata koji su boravili na privremenom radu u Njemačkoj. Na put su krenuli juče iz Štutgarta, a prevoz

NAŠI DANI

SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Američki State Department uveo je danas sankcije bivšem predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken. Tegeltija i Kukić, pojašnjava se

NAŠI DANI

Sarajevo: Na Ciglanama otkriven mural u čast Mustafe Hajrulahovića Talijana

U prisustvu velikog broja sugrađana, predstavnika izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar i Kantona Sarajevo, te nekadašnjih saboraca danas je ispred kosog lifta na Ciglanama svečano otkriven mural urađen u