Osuda podizanja krsta u čast ruskih vojnika u Višegradu: Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida

Osuda podizanja krsta u čast ruskih vojnika u Višegradu: Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju današnje podizanje spomen- obilježja krsta u čast ruskim vojnicima i smatraju da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se provociraju i namjerno vrijeđaju žrtve, te negira uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu koji su bili dobrovoljci u redovima Vojske RS.

Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida u Bosni i Hercegovini.

Ova ceremonija nagradila je zločin i dobrovoljce koji su ubijali nevine žrtve u Višegradu i poslala je jasnu poruku da je suživot nemoguć. Isto tako je pokazala mračnu dvoličnost RS-a, dok nevine žrtve u Prijedoru ne mogu da dobiju spomen obilježje za 102 ubijene djece, a da ne spominjemo sve druge žrtve, ruskim dobrovoljcima se podiže spomen-obilježje, navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Višegrad – mjesto strašnih zločina

Podsjetimo, u Višegradu je tokom srpske agresije ubijeno više hiljada bošnjačkih civila, ostali su protjerani. U Višegradu je prije početka agresije i etničkog čišćenja živjelo 63,55% Bošnjaka.

U tom gradu na Drini ljudi su ubijani i tako što su zatvarani u kuće koje bi potom bile zapaljene. Jedna od tih živih lomača bila je u naselju Bikavac.. vatra je progutala preko 70 žrtava u kući Aljića, Zehra Turjačanin jedina je preživjela.

“U kući na Bikavcu su bila dva starca i pet do šest starica, kao i jedan mladić od 16 godina. Sve ostalo su bile majke s djecom, koja su bila stara od jedne do deset godina”, kazala je Turjačanin.

Turjačanin je u iskazima navela da su se zločini u Višegradu počeli događati kada je Milan Lukić na početku rata došao iz Obrenovca (Srbija) te kako je sa balkona svoje kuće na Bikavcu gledala iz “noći u noć” kako ljude ubijaju na mostu u gradu.

Za zločine u Višegradu pred Haškim Tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine osuđeno je više osoba, uključujući i spomenutog Milana Lukića.

 

(MiruhBosne)

Previous Ova djevojka bosansko-pakistanskih korijena postala je simbol otpora mržnji u Engleskoj
Next Međunarodni sajam knjiga od 19. do 24. aprila u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Bojan Glavašević: Regiji su potrebni prijateljski odnosi kakve imaju skandinavske zemlje

Kada bi bila prava prijateljica, Hrvatska bi mogla povući regiju u EU, kaže u intervjuu Al Jazeeri jedan od najglasnijih zastupnika u hrvatskom Saboru. Rat i lična tragedija kod njega

NAŠI DANI

Supruga je N. S. prijavila policiji početkom augusta. Policija je od Suda tražila mjeru zabrane prilaska. Sud je odbio

Još početkom jula ove godine, Nizama Hećimović se obraćala nadležnim institucijama i tražila da je zaštite od nevjenčanog supruga nasilnika Nermina Sulejmanovića. Uspjela je ovoga ljeta pobjeći iz njihove zajedničke

NAŠI DANI

Bošnjačka stranka: Pobjeda evropske, građanske i multietničke Crne Gore

Izglasavanje nepovjerenja 42. Vladi Crne Gore, svojevrsna je pobjeda evropske, građanske, multietničke i sekularne Crne Gore, saopšteno je iz Bošnjačke stranke. „Crna Gora je i večeras položila test demokratske zrelosti.