Bosanac u Americi izaziva divljenje svojim umjetničkim radovima: Paco Rosić grafitima oživljava historiju SAD-a (Video)

Bosanac u Americi izaziva divljenje svojim umjetničkim radovima: Paco Rosić grafitima oživljava historiju SAD-a (Video)

Paco Rosić sada je veliko svjetsko ime. Ovaj Sarajlija pažnju svjetske javnosti skrenuo je na sebe kada je napravio repliku Sikstinske kapele koristeći samo sprej i tako zadivio cijelu SAD, sada ponovo pomjera granice tako što crta historiju St. Louisa u Missouriju na zidovima i plafonima jedne zgrade.

Njegov najnoviji rad proteže se na više od 300 metara kvadratnih. Rosić je naoružan gas maskom, kantama spreja, strpljenjem i vremenom, a umjetnost koju stvara privlači veliki broj ljudi koji dolaze u dolinu rijeke Mississippi samo da bi ga vidjeli kako stvara, odnosno da vide rezultate njegovog stvaralaštva.

“Želim da sve izgleda isto kao što izgleda i u knjizi historije St. Louisa. Želim oživjeti tu priču i knjigu”, kazao je Rosić u izjavi za CNN. Njegov posljednji projekat završen je u srijedu, a naredne poduhvate sprejom i oslikavanje historije SAD-a radit će u Chicagu, New Yorku i Washingtonu.

“Svaki grad u SAD-u ima bogatu historiju. Ako ste iz St. Louisa, strašno volite taj grad. Sličan takav ponos sam vidio diljem države, i svaki put me to oduševi i motiviše da radim ovakve projekte”, kazao je.

Međutim, putovanje Rosića do titule jednog od najpopularnijih umjetnika u SAD-u nije bilo blistavo. Rođen je u Sarajevu. Njegove roditelje su ratna dešavanja odvela iz Bosne i Hercegovine, a prvo utočište su pronašli u Njemačkoj devedestih godina prošlog vijeka.

Već tu je pokazao afinitet ka umjetnosti, tu je crtao, pravio inovacije, a nakon odlaska iz te evropske zemlje – u potpunosti je izoštrio talenat i kapitalizirao svoj potencijal. Njegovo prvo remek-djelo je napravio u SAD-u, kada je oslikao pomenutu Sikstinsku kapelu koristeći samo sprej.

Svoju prvu izložbu napravio je u bolnici, koja je bila izrešetana mecima i granatama tokom rata u BiH. On je naslikao ptice na zidovima – kao simbole nade, kojom je ostavio poruku da će jednog dana nasilje proći i nestati.

Suštinski, slikanje je naučio sam, crtajući grafite po zidovima, tunelima i vozovima. Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, njegovi roditelji su odlučili da se ne vraćaju u BiH, a dobili su vizu da ostanu u Waterloo, Savezna država Iowa. Za CNN je kazao da navikavanje na život u SAD-u nije bilo lako, međutim svoj novi identitet je gradio slikanjem, crtanjem – radeći ono što voli.

Njegova inspiracija bili su Andrea Pozzo i Michelangelo, italijanski umjetnici – a za sebe kaže da renesansu ‘preokreće’ uz pomoć urbanog načina življenja. Na taj način je uspio rad u ‘podzemlju’ na prenese na glavne ulice gradova SAD-a.

U Saveznoj državi koja je ponudila utočište njemu i roditeljima, naslikao je svoje prvo remek djelo, koje se prostire na više od 750 kvadratnih metara. U priči koje je oslikao na zidovima nalazi se više od 400 likova, mnoštvo biblijskih scena.

Ovo je ujedno bila i prva reprodukcija Sikstinske kapele u 500 godina, koju su do sada vidjele deseci hiljada ljudi, koji su u Waterloo došli iz raznih krajeva svijeta.

“Ako pticu stavite u kavez, biće tužna. To se dešava is a grafitom ako ga stavite u muzej. Grafiti su divlji, a ulica je medij putem kojeg se obraćam na sebi svojstven način. Renesansu slikam sprejom. Ovakav rad na plafonima i zidovima sada možete vidjeti u samo dva grada na svijetu, Iowa i St. Louis”, ispričao je Rosić CNN-u.

Malo ko je uspio sakriti oduševljenje radovima Sarajlije. I njegov otac je bio šokiran kada je vidio repliku. Pitao ga je da li je normalan, na što je odgovorio: “Ja to mogu, hoću i samo mi je potrebna vaša pomoć”.

Njegovi roditelji su za Sikstinsku kapelu podigli svu ušteđevinu kako bi mu pomogli da realizuje svoje remek-djelo. Paco Rosić je potom dao poklon SAD-u, koja je njegovoj porodici pomogla u najtežim trenucima njegovog života, i života njegovih roditelja.

Nova dimenzija američke historije

U umjetničkoj galeriji gdje je napravljena replika Sikstinske kapele, Paco je sa roditeljima otvorio restoran. Posjetiteljima na takav način nude potpuni ugođaj, ali i način da posjetitelji saznaju priču jedne bosanske porodice koja je ispisala jedno poglavlje historije SAD-a.

Paco tu povremeno radi i kao kuhar, bavi se web dizajnom, reklamama, a pojavio se i tokom Super Bowla, najgledanijeg događaja u SAD-u. Njegovu priču zabilježile su brojne televizije. Na njega su ponosni svi oni koji ga poznaju -a sada je slavan planetarno. On živi i slika Američki san.

Kako smo rekli, Chicago, New York i Washington su sljedeći. Njegov rad u St. Louisu ispisao je historiju grada od 1700. godine do dana današnjeg, kada St.Louis predstavlja sininim za sport i pivo u SAD-u.

Paco Rosić je umjetnik – Sarajlija, a svi oni koji njegove radove pogledaju jednom, uvijek se ponovo vrate. Priča se da je njegova Sikstinska kapela ljepša od originalne vatikanske. Historija SAD-a sada dobija potpuno novu smisao i dimenziju.

Izvor: N1

Previous Sarajevo: Obilježavanje 25 godina od formiranja Armije Bosne i Hercegovine
Next Višegrađanin u Goraždu veličao četničkog zločinca pa priveden i kažnjen s 550 maraka

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Muzej Sarajeva izlaže u Švedskoj

  U sklopu obilježavanja 70 godina uspješnoga kulturnog i muzeološkog djelovanja, Muzej Sarajeva će se osim domaćoj predstaviti i internacionalnoj javnosti te je tim povodom danas u švedskom gradu Varnamu

KULTURA I UMJETNOST

Zagreb: Otvorena izložba “Predsjednik izbliza” o Aliji Izetbegoviću

Na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u zagrebačkom Novinarskom domu izložbu fotografija Muzeja Alija Izetbegović “Predsjednik izbliza” otvorio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine

KULTURA I UMJETNOST

Kalesija: Premijerno prikazan film “Devet disidenata” (VIDEO)

U Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović u Kalesiji, sinoć (utorak) je održana premijera prvog bosanskohercegovačkog kratkog igrano-dokumentarnog filma, rađenog u tehnici VR 360 Video, pod naslovom „Devet disidenata“, koji je