Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovaj jedinstveni događaj prvi put nakon rata okupio je  velika imena bh. muzičke scene, ljude, patriote koji su u vrijeme agresije na našu zemlju, onda kada je bilo najteže svoje muzičko znanje i talenat stavili u funkciju odbrane domovine. Uz prisustvo više od 1.000 boraca veterana, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, porodica demobiliziranih boraca, učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste.

Bila je to prilika da se prisjetimo patriotskih pjesama, teških, ali slavnih vremena kroz koje su prošli branioci naše domovine i naši građani, jer to je naša obaveza koju su nam u amanet ostavili časni šehidi i poginuli borci.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada Armije RBiH.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH, istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Istakao je da je historija naše zemlje duga, ali da je Armija RBiH najsvijetlija epizoda u našoj historiji.

Second Slide

Jedan dio te naše slavne borbe su svakako patriotske pjesme koje su nastale u najtežim trenucima i koje su davale moral našim braniteljima i ostalom stanovništvu tokom agresije na našu zemlju.

U dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, koja nosi ime komandanta Općinskog štaba Teritorijane odbrane, mogle su se čuti pjesme „Vojnik sreće“, „Druga viteška“, „Dobrinjska brigada“, „77 šehida“, „Pjesma o Žepi“ i mnoge druge pjesme koje su nastajale u vihoru rata od 1992. do 1995. godine i obilježile borbu jednog naroda i države za opstanak.

U programu su nastupili Hanka Paldum, Rizo Hamidović, Nazif Gljiva, Abid Sakalaš, Senad Hasić, Ifeta Behmen, Latif Močević, Nasko Muslić, kao i horovi osnovnih škola “Fatima Gunić” i “Avdo Smailović”, a voditelj manifestacije bio je poznati bh. novinar Enver Šadinlija.

Second SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond Slide

Previous Bihać na 4. godišnjicu ARBiH: Vojna parada za pamćenje u čast heroja koji su odbranili državu
Next Dan ARBiH u Zenici: Ne smijemo dozvoliti da domovinu dajemo nekome na čuvanje; Nikom je ne damo jer mi smo sposobni da je čuvamo i branimo (FOTO)

You might also like

HISTORIJA

Javna tribina u Muzeju Kaknja: „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

  26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna. Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u

KULTURA I UMJETNOST

U Kaknju će na dan nezavisnosti biti otvoren muzej

Muzej u Kaknju bit će otvoren na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 2015. godine, što predstavlja svijetlu tačku u vremenu kada se slične institucije zatvaraju širom BiH. Prvog

KULTURA I UMJETNOST

Nakon 50 godina izložba radova Mersada Berbera u Sarajevu

Nakon što je prošlo pet decenija otkada je posljednji put u Sarajevu bila postavljena samostalna izložba radova eminentnog slikara Mersada Berbera, 6. jula će 35 najvažnijih djela, nastajalih u ciklusima