Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

Općina Novi Grad na jedinstven način obilježila Dan Armije RBiH (FOTO)

„Ja ti odoh majko Bosnu braniti“, samo je jedna od patriotskih pjesama koje su se mogle čuti na koncertu, kojeg je Općina Novi Grad Sarajevo organizirala u povodu obilježavanja 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovaj jedinstveni događaj prvi put nakon rata okupio je  velika imena bh. muzičke scene, ljude, patriote koji su u vrijeme agresije na našu zemlju, onda kada je bilo najteže svoje muzičko znanje i talenat stavili u funkciju odbrane domovine. Uz prisustvo više od 1.000 boraca veterana, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, porodica demobiliziranih boraca, učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste.

Bila je to prilika da se prisjetimo patriotskih pjesama, teških, ali slavnih vremena kroz koje su prošli branioci naše domovine i naši građani, jer to je naša obaveza koju su nam u amanet ostavili časni šehidi i poginuli borci.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada Armije RBiH.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH, istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Istakao je da je historija naše zemlje duga, ali da je Armija RBiH najsvijetlija epizoda u našoj historiji.

Second Slide

Jedan dio te naše slavne borbe su svakako patriotske pjesme koje su nastale u najtežim trenucima i koje su davale moral našim braniteljima i ostalom stanovništvu tokom agresije na našu zemlju.

U dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu, koja nosi ime komandanta Općinskog štaba Teritorijane odbrane, mogle su se čuti pjesme „Vojnik sreće“, „Druga viteška“, „Dobrinjska brigada“, „77 šehida“, „Pjesma o Žepi“ i mnoge druge pjesme koje su nastajale u vihoru rata od 1992. do 1995. godine i obilježile borbu jednog naroda i države za opstanak.

U programu su nastupili Hanka Paldum, Rizo Hamidović, Nazif Gljiva, Abid Sakalaš, Senad Hasić, Ifeta Behmen, Latif Močević, Nasko Muslić, kao i horovi osnovnih škola “Fatima Gunić” i “Avdo Smailović”, a voditelj manifestacije bio je poznati bh. novinar Enver Šadinlija.

Second SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond SlideSecond Slide

Previous Bihać na 4. godišnjicu ARBiH: Vojna parada za pamćenje u čast heroja koji su odbranili državu
Next Dan ARBiH u Zenici: Ne smijemo dozvoliti da domovinu dajemo nekome na čuvanje; Nikom je ne damo jer mi smo sposobni da je čuvamo i branimo (FOTO)

You might also like

HISTORIJA

Otto Englander, Bosanac koji je stvarao Disneyjeve klasike „Snježanu i sedam patuljaka“ i „Pinocchija“

  Pisac priča i scenarija za kultne Disneyijeve animirane filmove iz Bosne i Hercegovine je otišao početkom dvadesetih godina 20. stoljeća i u Hollywoodu napravio veliku filmsku biografiju. O njemu

KULTURA I UMJETNOST

‘Ilhamijni dani’ počeli promocijom zbirke pisanih izvora bosanske države (Video)

Dane Šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka organizovala je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, Travnik, a isti će u periodu od 14. novembra do 19. decembra ponuditi niz programskih sadržaja.

KULTURA I UMJETNOST

Nagrađeni ‘Most mira’ prvi ekološki objekat u Bosni i na Balkanu

Omladinski Centar “Most mira”; arhitekte Vernesa Čauševića i mirovnog aktiviste Kemala Pervanića, dobio je prestižnu međunarodnu nagradu Lafarge Holcim za održivu izgradnju te Srebrnu medalju za Evropsku regiju. Nagrada Holcim