Zelenilo Sarajeva je sve funkcionalnije i ljepše (Foto)

Zelenilo Sarajeva je sve funkcionalnije i ljepše (Foto)

Lijepo je i zdravo ovih ranoproljetnih dana prošetati Sarajevom. To sam učinila i ja. Dobro bi bilo da svaki stanovnik Sarajeva učini to isto i zaključi da li sam u pravu. Naročito su lijepi novostasali drvoredi na području općina Novo Sarajevo, Novi Grad i dio općine Centar, park kod Druge gimnazije i dr. Hvala vrijednim i stručnim radnicima KJKP Park, koji su u poslijeratnom Sarajevu osmislili, posadili i što održavaju to gradsko zelenilo.

Ukrasne jabuke

Prelijepe su rascvjetale ukrasne jabuke i trešnje koje trenutno dominiraju, a slijedit će ih sve raskošnije krošnje platana i drugih vrsta drveća. Uz drvorede su dijelom urađene bicikliste staze i staze za pješake. Zasađena je i živa ograda. Sve zajedno daje savremenu ugodnu i zdraviju urbanu atmosferu. To potvrđuju i mnogobrojne Sarajlije koje zadovoljno šetaju ili voze bicikle umjesto automobila.

Proljetnom ugođaju doprinose i rascvjetali cvjetovi tratinčica i maslačka na travnjacima. Ovi cvjetovi ne ugrožavaju travnjake, već kao i u čitavom ekološki osviješćenom svijetu doprinose vedrijem izgledu travnjaka i zelenih površina, a istovremeno se smanjuju troškovi održavanja travnjaka jer ih ne treba tako često i nisko kositi kao što su principi održavanja travnjaka bili ranije.


Zelene površine su, barem u centralnim dijelovima grada, čiste od otpadaka, što opet znači da na tome komunalci redovno rade, a mislim da je tome znatno doprinijela smanjena upotreba plastičnih kesa, jer se plaćaju pa sve više građana koristi trajne ekološki prihvatljive kese.

Pravo vrijeme

Žao mi je što moram spomenuti da ukupan utisak lijepog zelenila kvare na nekim mjestima u gradu postavljene betonske žardinjere koje su ili prazne ili zakorovljene ili sa suhim biljkama (Veterinarski fakultet, uz Veliki park), a pored toga u nekim dijelovima grada (pošta 2 na Malti) postavljene su na zelenim površinama i pritišću zemlju umjesto da tu rastu direktno zasađene biljke. Nažalost, ima i mnogo ugostiteljskih objekata koji ne vode dovoljno računa o održavanju zelenila, što kvari ukupan utisak ljepote našeg grada. Sve se to lako i brzo može popraviti uklanjanjem tih žardinjera, kvalitetnijim održavanjem ili da se na najfrekventnijim mjestima pokloni građanima sezonsko cvijeće da ga sade i njeguju na svojim balkonima.

Slike govore više od riječi pa mislim da je bolje da uživate u fotografijama koje sam napravila ovih dana o lijepom dijelu zelenila, a o ružnom dijelu neka razmisle nadležni i obraduju nas učinjenim.
Želim da svima nama to bude podstrek da i individualno učinimo nešto na ozelenjavanju naših balkona i vrtova, za šta je upravo sada pravo vrijeme i tako i sami uživamo i doprinosimo ljepšem i urbanijem životu u našem gradu Sarajevu.

Ana MRDOVIĆ, Oslobođenje

 

Previous Molitve za 116 ubijenih stanovnika Ahmića: Žrtve se nikada ne smiju zaboraviti
Next Obilježena sedma godišnjica smrti generala Rasima Delića

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosna i Hercegovina: U septembru oko 142 hiljade registrovanih turista; 12,1% više u odnosu na septembar 2016.

U Bosni i Hercegovini u mjesecu septembru 2017. turisti su ostvarili 141.902 posjete, što je manje za 11,8% u odnosu na avgust 2017. i za 12,1% više u odnosu na

BH RAZGLEDNICA

Učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola osvojili vrhove olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića

Učenici planinarskih sekcija osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, njih 350, učestvovali su u pohodu na olimpijske planine Bjelašnicu, Igman, Trebević i Jahorinu jučer, u povodu 125. godišnjice organiziranog planinarstva

BH RAZGLEDNICA

Bosansko more – Neum (VIDEO)

Neum, bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more, ove godine očekuje da bi mogao zabilježiti rekordne posjete gostiju i turista, a za sada jedina prepreka na tom putu su gužve na graničnim