Zelenilo Sarajeva je sve funkcionalnije i ljepše (Foto)

Zelenilo Sarajeva je sve funkcionalnije i ljepše (Foto)

Shares

Lijepo je i zdravo ovih ranoproljetnih dana prošetati Sarajevom. To sam učinila i ja. Dobro bi bilo da svaki stanovnik Sarajeva učini to isto i zaključi da li sam u pravu. Naročito su lijepi novostasali drvoredi na području općina Novo Sarajevo, Novi Grad i dio općine Centar, park kod Druge gimnazije i dr. Hvala vrijednim i stručnim radnicima KJKP Park, koji su u poslijeratnom Sarajevu osmislili, posadili i što održavaju to gradsko zelenilo.

  • Facebook

Ukrasne jabuke

Prelijepe su rascvjetale ukrasne jabuke i trešnje koje trenutno dominiraju, a slijedit će ih sve raskošnije krošnje platana i drugih vrsta drveća. Uz drvorede su dijelom urađene bicikliste staze i staze za pješake. Zasađena je i živa ograda. Sve zajedno daje savremenu ugodnu i zdraviju urbanu atmosferu. To potvrđuju i mnogobrojne Sarajlije koje zadovoljno šetaju ili voze bicikle umjesto automobila.

Proljetnom ugođaju doprinose i rascvjetali cvjetovi tratinčica i maslačka na travnjacima. Ovi cvjetovi ne ugrožavaju travnjake, već kao i u čitavom ekološki osviješćenom svijetu doprinose vedrijem izgledu travnjaka i zelenih površina, a istovremeno se smanjuju troškovi održavanja travnjaka jer ih ne treba tako često i nisko kositi kao što su principi održavanja travnjaka bili ranije.

  • Facebook

Zelene površine su, barem u centralnim dijelovima grada, čiste od otpadaka, što opet znači da na tome komunalci redovno rade, a mislim da je tome znatno doprinijela smanjena upotreba plastičnih kesa, jer se plaćaju pa sve više građana koristi trajne ekološki prihvatljive kese.

Pravo vrijeme

Žao mi je što moram spomenuti da ukupan utisak lijepog zelenila kvare na nekim mjestima u gradu postavljene betonske žardinjere koje su ili prazne ili zakorovljene ili sa suhim biljkama (Veterinarski fakultet, uz Veliki park), a pored toga u nekim dijelovima grada (pošta 2 na Malti) postavljene su na zelenim površinama i pritišću zemlju umjesto da tu rastu direktno zasađene biljke. Nažalost, ima i mnogo ugostiteljskih objekata koji ne vode dovoljno računa o održavanju zelenila, što kvari ukupan utisak ljepote našeg grada. Sve se to lako i brzo može popraviti uklanjanjem tih žardinjera, kvalitetnijim održavanjem ili da se na najfrekventnijim mjestima pokloni građanima sezonsko cvijeće da ga sade i njeguju na svojim balkonima.

  • Facebook

Slike govore više od riječi pa mislim da je bolje da uživate u fotografijama koje sam napravila ovih dana o lijepom dijelu zelenila, a o ružnom dijelu neka razmisle nadležni i obraduju nas učinjenim.
Želim da svima nama to bude podstrek da i individualno učinimo nešto na ozelenjavanju naših balkona i vrtova, za šta je upravo sada pravo vrijeme i tako i sami uživamo i doprinosimo ljepšem i urbanijem životu u našem gradu Sarajevu.

  • Facebook

Ana MRDOVIĆ, Oslobođenje

 

Shares
Previous Molitve za 116 ubijenih stanovnika Ahmića: Žrtve se nikada ne smiju zaboraviti
Next Obilježena sedma godišnjica smrti generala Rasima Delića

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Učenici na ekskurzije odlaze u druge zemlje, a Bosnu i Hercegovinu uopće ne poznaju

Shares Facebook Facebook Hiljade učenika iz Bosne i Hercegovine svake godine odlaze na školske ekskurzije u susjedne zemlje ili neke udaljenije zemlje, a da nisu upoznali ni svu ljepotu vlastite

NAŠI DANI

Snijeg na olimpijskim planinama

Shares Facebook Na Olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu,  trenutno pada snijeg. U Babinom dolu na Bjelašnici temperatura je -3°C. Na Malom polju i Velikom polju na Igmanu temperatura je -4°C.

BH RAZGLEDNICA

Adil, 89-godišnji aktivni planinar mladim ljudima poručuje da je planinarstvo najzdraviji sport

Shares Facebook Sarajlija Adil Šaković najstariji je aktivni planinar u Bosni i Hercegovini. Zdrav je i vitalan iako je u devetoj deceniji života. Sve to, kako je kazao u razgovoru