Obilježena sedma godišnjica smrti generala Rasima Delića

Obilježena sedma godišnjica smrti generala Rasima Delića

Članovi porodice, prijatelji i predstavnici vlasti danas su se, u povodu sedme godišnjice od smrti, prisjetili armijskog generala Rasima Delića koji je bio komandant Generalštaba Armije Republike Bosne  i Hercegovine. 

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Šehidskom mezarju Kovači odali su počast Deliću, ali i svim njegovim saborcima i komandantima koji su dali živote za slobodu Bosne i Hercegovine.

O liku i djelu Delića govorio je nekadašnji general Armije RBiH Sulejman Vranj koji je naglasio važnost ovog čovjeka podsjećajući da njegovo cjeloživotno učenje i predanost nauci.

– Generala Delića nikada nisam zatekao bez knjige, kad god sam ga obilazio bila mu je u rukama – istakao je Vranj.

Također, u vezi s tim, istakao je njegove uspjehe u vojnim školama, ali i njegovu skromnost tokom čitavog života.

Rasim Delić je rođen 4. februara 1949. godine u Čeliću. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja otišao je na Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu koju je završio 1971. godine od kada je i stupio u službu JNA.

Tokom 1970-ih i 1980-ih bio je na dužnosti u različitim artiljerijskim jedinicama JNA u većem broju garnizona i komandovao najvećim formacijskim artiljerijskim jedinicama. Dvogodišnju školu za komandni kadar završio je 1989. godine.

Generali ARBIH: Mehmed Alagić, Rasim Delić i Fikret Ćuskić

U činu potpukovnika napustio je visoku oficirsku dužnost u komandi 4. korpusa JNA u Sarajevu i početkom aprila 1992. godine uključio se u Teritorijalnu odbranu Republike BiH. Od početka agresije na Republiku BiH pa do juna 1993. godine obavljao je dužnost komandanta IKM GPŠ Armije RBiH u Visokom.

Od 8. juna 1993. godine do kraja rata bio je komandant Generalštaba Armije RBiH.

Delić je prvi u Armiji RBiH proizveden u čin generala od Vrhovne komande oružanih snaga (Predsjedništva RBiH) u decembru 1993. godine. Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini Delić je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, sve do penzionisanja u septembru 2000. godine.

Doktorirao je 2004. godine na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu na temu ”Nastanak, razvoj i uloga Armije Republike BiH u odbrani Bosne i Hercegovine”.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici Vlade FBiH, Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, federalnih i kantonalnih boračkih udruženja te boračkih udruženja iz rodnog Čelića i iz Visokog.

 

Previous Zelenilo Sarajeva je sve funkcionalnije i ljepše (Foto)
Next Stari Grad: Na lokalitetu Borije zasađeno 11.000 sadnica crnog i bijelog bora

You might also like

NAŠI DANI

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS podržalo veliki istraživački projekt Memorijalnog centra Srebrenica

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS pokrovitelj je novog velikog istraživačkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica „Ubijeni prije pada Srebrenice“, čiji je cilj istražiti i utvrditi broj i identitet ubijenih žrtava

NAŠI DANI

Bilgic: Turska je odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Tanju Bilgic poručio je kako je Turska odlučna da snažno podrži suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, javlja AA. Bilgic je odgovorio na

NAŠI DANI

Lavrov vraća poklon koji mu je Dodik darivao

Šef ruske diplomatije Sergey Lavrov vratit će poklonjenu ikonu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, dok situacija u vezi s porijeklom ikone ne bude rasvijetljena. “Ikona će biti vraćena