Mirko Pejanović: Knjigu “Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini” distribuirati u škole

Mirko Pejanović: Knjigu “Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini” distribuirati u škole

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo primio je danas nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH i univerzitetskog profesora Mirka Pejanovića i vlasnika izdavačkog knjižarskog društva “University press – Magistrat izdanja” Sarajevo Dragana S. Markovića, koji su ga ovom prilikom upoznali sa jednom vrlo značajnom knjigom pod nazivom “Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini”, uglednog američkog historičara Roberta J. Donia.

“Kao vrhunski poznavalac svih ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, historičar Donia imenovan je za eksperta Haškog tribunala, te je svjedočio u brojnim procesima u korist naše zemlje”, istakao je profesor Pejanović, koji je također tokom agresije na našu državu dao nemjerljiv doprinos u širenju istine.

Potcrtao je kako smatra da bi se ova knjiga trebala distribuirati u biblioteke osnovnih i srednjih škola, jer na najednostavniji način govori o prošlosti i strašnom zlu i genocidu koji se desio na ovim našim prostorima.

img_11661.jpg

Po riječima Markovića knjiga “Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini” je po svom izlasku iz štampe u Americi, prije dvije godine, za 15 dana prodata u 2.000 primjeraka.

“Vi promocijom ove knjige dajete značajan doprinos našoj društvenoj zajednici i raduje me što i dalje imate snage da se borite za istinu”, naglasio je ministar Fišo, te najavio kako bi resorno minstarstvo moglo otkupiti nekoliko primjeraka knjige.

Dodao je kako će djeca, nakon usvajanja Zakona o osnovnom obrazovanju, konačno iz predmeta historije izučavati činjenice o odbrambeno – oslobodilačkom ratu, jer trebaju znati šta se desilo u periodu od ’92. do ’95. godine.

Previous Šampioni u proizvodnji cvijeća: Selo sa više plastenika nego stanovnika
Next Terorisanje Bošnjaka u entitetu RS: Nova bomba u dvorištu povratnika u selu kod Šipova (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Svjetski mediji o haškoj odluci

Svjetski mediji pratili su izricanje presude Radovanu Karadžiću i objavili prve komentare. New York Times navodi kako je Karadžić optužen za genocid u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora,

NAŠI DANI

Mahmutćehajić: Unutarnji sukobi u Bosni uvezeni iz vana

  Rusmir Mahmutčehajić, akademik i nekadašnji potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, gostujući na N1 televiziji  kazao je da je zemlja, prošlost, sadašnjost i budućnost zajedničko narodima u Bosni i Hercegovini.

NAŠI DANI

Tintor optužen za ratne zločine u Vogošći

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Jovana Tintora (65), koji se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen u proljeće i ljeto 1992. godine na